Sprievodca lesom

Tatran opäť na Sieťovke!

Vydavateľstvo Tatran predstavuje na slovenskom knižnom trhu ojedinelý zjav. V septembri 2017 uplynulo už 70 rokov od jeho vzniku, ktoré ale predovšetkým predstavujú sedem desaťročí dobrých kníh. V tradícii výberu kvalitných titulov a publikovania pokračujú aj v súčasnosti, už ako rodinná firma. S ich knihami ste sa už v minulosti na Sieťovke stretli a s radosťou môžeme oznámiť, že v budúcnosti sa o novinkách dozviete častejšie. V rámci prvej várky predstavíme tieto tituly.

Medicínske médium
Anthony William

Novodobé médium Anthony William odhaľuje tajomstvá záhadných chorôb. Uzdravte sa! Budete žasnúť, aké je to ľahké. Funguje to!

Anthony dostal neskutočný dar, vďaka ktorému zvolí pre každého pacienta ten najúčinnejší spôsob liečby. Svoj nevšedný príbeh vyrozprával v tejto knihe. Je fascinujúci v tom najlepšom zmysle slova a ponúka nám pohľad na svet a zdravie v úplne inom svetle. Ste zmätení rozporuplnými informáciami, ktoré dostávate od svojich lekárov a radi by ste počuli jasnú, zrozumiteľnú radu? Desíte sa rakoviny? Chcete schudnúť? Vyzerať a cítiť sa mladší? Mať viac energie? Alebo ste jednoducho chorí a nikto nevie, čo vám je? Dokonca vám naznačujú, že ste hypochonder a svoje choroby si len namýšľate. Už ste skúsili všetko, vyhľadali mnoho lekárov, ale ani jeden vám nepomohol. Potom ste na správnej adrese. Liečiteľ Anthony William pozná cestu z tohto začarovaného kruhu. Niekde vo vyšších sférach sú uložené všetky informácie. Riešenia. Liečebné metódy, ktoré lekárska veda objaví až o niekoľko desaťročí. Ale Anthony ich pozná. „Anthony je jasnovidec a znalec zdravého životného štýlu. Má neskutočný dar. Vďaka jeho pomoci som dokázala presne určiť a pomenovať zdravotný problém, ktorý ma sužoval celé roky.“ Kris Carrová, autorka bestsellerov v rebríčku New York Times

Romanovci (1613 – 1918)
Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiore brilantne podáva pôsobivý a hodnoverný príbeh najúspešnejšej panovníckej dynastie od čias cézarov. Dvadsať absolutistických cárov a cárovien vládlo viac ako tri storočia od dramatického vzostupu po revolučný pád prostredníctvom krvavých vojen, mieru plného násilia, v závratnom bohatstve aj v absolútnej chudobe, s vášnivou láskou aj nemilosrdnou ctižiadostivosťou, v šialenstve aj v dekadencii.

Príbeh Romanovovcov bol zobrazený v mnohých publikáciách, no nikdy nie v takej pôsobivej kombinácii literárneho nadania, rozprávačského umenia, dôkladného výskumu a psychologického pohľadu. Romanovovci obsahujú všetko od vojny a diplomacie po zriaďovanie inštitúcií a snovanie dvorných intríg, no príbeh oživujú predovšetkým portréty dvadsiatich ruských panovníkov a opis života na cárskom dvore. Za tri storočia Romanovovci priviedli na svet titanov aj tyranov, viedli dobyvačné vojny a uzatvárali mier, no často sa správali tak nemravne, až musíme súhlasiť s vyjadrením Antonyho Beevora z Financial Times, že Hry o tróny v porovnaní s Romanovovcami budú čitateľom pripadať ako príslovečný čajový večierok u vikára. Montefiore zaznamenáva životy cárov a cárovien do delikátnych podrobností v dokonalej, občas až iskrivej próze. Jeho dielo je cenné najmä v tom, že spojil dôkladnú znalosť ruských dejín s rozprávačským majstrovstvom.

Sprievodca lesom
Peter Wohlleben

Wohlleben vrátil lesom dušu.

Sprievodca lesom nás doslova poúča, ako prežiť pár dní v lese bez kompasu a GPS navigácie. Dozvieme sa, ako si v lese nájsť potravu, ako si pripraviť lôžko, čítať stopy, chrániť sa pred komármi a kliešťami. Popritom sprostredkúva čitateľovi svoje rozsiahle vedomosti o stromoch, prezrádza, čo majú spoločné bresty s jaseňmi, prečo sú biele brezy v podstate listnaté stromy, prečo brezy upadajú do hlbokého spánku a ako sa bránia.

 

Balík
Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek je nemecký spisovateľ a novinár. Náklad jeho detektívok presiahol 9 miliónov výtlačkov a bol preložený do 25 jazykov. V súčasnosti je najúspešnejším a najžiadanejším nemeckým autorom, ktorý sa presadil aj v USA a v Anglicku. Emma si prešla skutočným martýriom. Stala sa obeťou „Holiča“, chorého vraha, ktorý svojim obetiam oholí hlavu a potom ich znásilní a zabije. Emmu páchateľ ušetril, no ona si to nevie vysvetliť. V hĺbke duše je presvedčená, že si po ňu príde. Uväznená vo svojom dome prežíva peklo a nikomu neverí. Vo svojej blízkosti strpí iba svojho muža a verného psa. Jedného dňa ju poštár poprosí, aby prevzala balíček pre suseda, o ktorom nikdy nepočula, hoci všetkých nablízku pozná. Už aj tak napínavý dej dostáva nový rozmer, nudiť sa nebudete ani na chvíľu.

Moje vymodlené dieťa ma privádza do zúfalstva
Danielle Graf a Katja Seide

Vaše dieťa sa bráni zubami-nechtami, aby šlo do postieľky. Neprichádza do úvahy, aby vyšlo po schodoch. Prečítajte si Moje vymodlené dieťa a možno vás kniha presvedčí, aby ste aj v tých najstresovejších chvíľach reagovali pokojne. Autorky obľúbeného nemeckého blogu Elternblogs Deutschland ukazujú rodičom cestu, ako upokojiť nielen seba, ale aj svoje dieťa. Ukazujú, že harmonický vzťah môže vzniknúť len vtedy, keď všetci bez ohľadu na vek rovnako veľa dávajú aj berú. Autorky sa pokúšajú nájsť rozumné hranice, keď môžeme k dieťaťu aj v návale hnevu láskyplne pristúpiť a trvať na určitých pravidlách, aby sa detský mozog postupne naučil venovať nielen vlastným záujmom, ale vnímať aj potreby ostatných. Kniha sa už druhý rok drží v prvej dvadsiatke bestsellerov a čitateľky ju milujú. Nielenže poskytne mamičkám praktické rady, ale aj z vedeckého hľadiska a na základe vlastného výskumu autoriek vysvetľuje reakcie dieťaťa. Kniha je aj dobrým poradcom, nabáda k zamysleniu a rieši typické situácie, s ktorými sa stretne každý rodič.

Astrofyzika pre zaneprázdnených
Neil deGrasse Tyson

Pre všetkých, ktorí nemajú čas čítať hrubé knihy, ale túžia po spojení s vesmírom.

V posledných rokoch sa ani jeden týždeň nezaobíde bez tučných titulkov oznamujúcich nový kozmický objav. Možno si médiá túto tému obľúbili, no skutočným dôvodom bude skôr rastúci záujem širokej verejnosti o astrofyziku. Každý z nás sa aspoň raz pozrel na nočnú oblohu a kládol si otázku: Čo to všetko znamená? Ako to spolu súvisí? A aký zmysel má moje bytie na tomto svete? Ak ste priveľmi zaneprázdnení a nemáte čas prenikať do tajov vesmíru na rôznych prednáškach alebo čítať hrubé učebnice, či sledovať dokumenty, a napriek tomu túžite po stručnom a zároveň zmysluplnom uvedení do tejto oblasti, táto útla knihe je práve pre vás. Nadobudnete vďaka nej prehľad o všetkých významných poznatkoch a objavoch, ktoré sformovali moderné chápanie vesmíru. Ak autor dosiahol, čo si predsavzal, po jej prečítaní budete obohatení o vedomosti z astrofyziky.

4-hodinový pracovný týždeň
Timothy Ferris

Nepremrhajte celé dni v práci, žite kdekoľvek na svete a staňte sa Novodobými boháčmi Vo svojom bestselleri Štvorhodinový pracovný týždeň autor zaujme takmer každého čitateľa nesmierne lákavým návodom k svojmu „dreamlife“. Tvrdí, že je v moci každého človeka prepracovať sa k „vysnenému životu.“

Tim Ferriss je nadšený športovec s podnikateľským myslením, ktorý skombinoval tieto svoje dve záľuby. Výsledkom bola spoločnosť BrainQuichen, ktorá sa preslávila predajom nutričných doplnkov pre športovcov. Jeho túžba po úspechu bola obrovská. Väčšinu dňa trávil vo svojom podniku a neraz sa stalo, že zaspal za pracovným stolom. Preto začal premýšľať, či by to nešlo aj ináč. Jednoduchšie! Chcel byť bohatý, ale mať pri tom aj dostatok voľného času. Celú svoju energiu sústredil do myšlienky, ako na to, a svoje poznatky začal aj sám aplikovať. Podarilo sa. Štvorhodinový pracovný týždeň, ktorý bol preložený do 37 jazykov, je návodom, ako sa stať novodobým boháčom s množstvom voľného času, ale predovšetkým, ako si užívať život plnými dúškami. Tim Ferriss vás naučí ešte niečo – úplne ináč premýšľať, ako tráviť svoj voľný čas a zarábať peniaze. Kniha je obrovskou inšpiráciou pre čitateľov, ktorí sú schopní osvojiť si nové videnie sveta, nové myšlienky a aj ako účelne hospodáriť so svojím časom.

Usteľ si
William H. McRaven

Námetom na knihu Usteľ si bol promočný prejav admirála McRavena, ktorý si na internete pozrelo viac ako desať miliónov záujemcov. Admirál rozdelil svoj príhovor do desiatich lekcií, v ktorých vysvetľuje, ako prekonať útrapy vojenského výcviku. Rovnaké lekcie sú účinné aj pri prekonávaní nástrah života bez ohľadu na to, kto im čelí. Ak chcete zmeniť svet, tu sú najdôležitejšie pravidlá: Začnite tým, že si usteliete Záleží len na tom, aké mate veľké srdce Život nie je fér – pokračujte v kurze! Neúspech vás zocelí Musíte si trúfať Vzoprite sa tyranom Poraďte si v ťažkých časoch Rozdávajte ľuďom nádej Nikdy sa nevzdávajte! Ak si každé ráno usteliete, dokončíte prvú úlohu dňa. Pocítite štipku hrdosti a povzbudí vás to do ďalšej úlohy. Ku koncu dňa pribudne k jednej splnenej úlohe veľa ďalších. Ustielanie postele vo vás okrem toho upevní pocit, že v živote záleží na maličkostiach. Ak si nedokážete správne poradiť s maličkosťami, nikdy správne neurobíte ani veľké úlohy. Admirálov prejav je nadčasový. Zveruje nám svoje životné múdrosti, praktické rady a povzbudzuje čitateľa, aby ani v najťažších chvíľach neprepadal zúfalstvu, ale vyťažil z nich čo najviac a využil ich vo svoj prospech. Kniha sa hneď po vydaní zaradila do rebríčka bestsellerov.

O čase
Carlo Rovelli

„Zastavím sa a nič nerobím. Nič sa nedeje. Nemyslím na nič. Počúvam plynutie času. To je čas. Známy a blízky. Unáša nás. Spád sekúnd, hodín, rokov nás vťahuje do života, aby nás potom vtiahol do ničoty…“ Stále nevieme, ako funguje čas. Povaha času ostáva možno najväčším tajomstvom. Zvláštnymi vláknami sa spája s ďalšími nevyriešenými záhadami: povahou mysle, pôvodom vesmíru, osudom čiernych dier, fungovaním života. Pre autora predstavuje čas bytostný záujem jeho skúmania. Vo svojom diele O čase rekapituluje všetky naše vedomosti o čase, o cestách, akými sa uberáme, aby sme pochopili ešte viac, o tom, čomu ešte nerozumieme, a o tom, čo tušíme. Snaží sa nájsť odpoveď na otázky: Prečo si spomíname na minulosť a nie na budúcnosť? Existujeme my v čase alebo existuje čas v nás? Čo naozaj znamená, že čas „plynie“? Čo viaže čas k našej subjektívnej prirodzenosti? Autor vás oboznamuje s vedomosťami, kam dospelo bádanie v dnešnom čase. Jeho bádanie pripomína najväčšiu zo všetkých detektívok.

Hillbilly Elegy
J.D. Vance

Podmanivá sonda do problémov bielej robotníckej triedy v Amerike z pera bývalého vojaka a absolventa jednej z najlepších právnických fakúlt na svete, ktorý vyrástol v živoriacom mestečku v Hrdzavom páse. Hillbilly Elegy prináša výnimočný pohľad na kultúru v kríze očami človeka, ktorý na vlastnej koži zažil a prekonal chudobu a útrapy bielej robotníckej triedy v Spojených štátoch. Analyzuje príčiny postupného rozkladu tejto komunity, ktorý sa začal pred viac než štyridsiatimi rokmi a dnes dosahuje priam alarmujúce rozmery. Doteraz však nikto neposkytol širokej verejnosti kritický ponor do vnútra problému. J. D. Vance ponúka skutočný príbeh o sociálnom, regionálnom a triednom úpadku, do ktorého sa rodia deti ako so slučkou na krku.

Sklený zámok
Jeannette Wallsová

Skutočný príbeh z autorkinho detstva Sklený zámok sa v priebehu desaťročia stal v Amerike kultovým románom, ktorý svojím bohatým dejom a nepretržitým kaleidoskopom zvláštností a dobrodružstva musel priťahovať nejedného režiséra, aby ho sfilmoval. Život rodiny Wallsovcov s deťmi predstavoval nekonečné dobrodružstvo: sotva sa usadia, už znovu utekajú pred sociálkou a nezaplatenými faktúrami. Matka sa považuje za spisovateľku a maliarku, otec za vedca, ktorý pracuje na vynájdení stroja na zlato a svojim deťom sľubuje veľkolepý sklený zámok… ale často majú prázdnu chladničku, sú nútení kradnúť, jedia krmivo pre mačky alebo margarín s cukrom, v škole vyberajú zvyšky z odpadkových košov. Rodičia z ideologických dôvodov odmietajú pomoc sociálnych pracovníkov. V najtvrdšej zime sídlia v polorozpadnutej chatrči, takmer bez kúrenia a akejkoľvek hygieny. Príbeh čitateľov fascinuje, je napínavý, často vtipný a zábavný, no napriek tomu si pri hltaní deja uvedomujeme, akí sú títo rodičia nezodpovední. Autorka obdivuje svojho otca, miluje ho, visí na svojej rodine a nikdy nepadne slovo obvinenia alebo výčitky. Len čo režisér Destin Cretton oznámil, že má v úmysle sfilmovať Sklený zámok, jeho filmová adaptácia sa zaradila medzi najočakávanejšie filmy roka podľa knižnej predlohy. Samotnú Jeannette Wallsovú stvárnila herečka Brie Larson, jej rodičov Woody Harrelson a Naomi Watts.

Nezatváraj oči
Linda Greenová

Nesmierne zaujímavá a svojím spôsobom aj provokačná kniha, pretože čitateľ sa veľmi skoro zoznámi s páchateľom, čo napätie ešte viac vystupňuje, pretože ani v najmenšom netuší, ako sa celá dráma skončí. Príbeh Nezatváraj oči spracúva nočnú moru rodičov, ktorým sa stratilo dieťa. Priam z neho sála fyzická bolesť matky, ktorá sa cíti vinná. Pri hre na skrývačku v parku na niekoľko sekúnd žmúrila pri strome a svoju Ellu viac nenašla. Des v rodine, bláznivý novinársky cirkus pred domom a v televízii, senzácia, ktorá priláka množstvo zvedavcov. Autorka do detailov vystihla súčasnú situáciu v spravodajskom komentovaní nešťastí a únosov, obraz dnešného Anglicka, kde mediálna sledovanosť je prvoradá. Nielen prostredie, ale aj postavy zaujmú nekompromisným presvedčením o vlastnej pravde. V totálnej dezilúzii si vysvetľujú okolitý svet po svojom a dovoľujú čitateľovi podieľať sa na svojom myslení a uvažovaní, čo ešte vystupňuje účinok tohto napínavého románu.

Duševný život zvierat
Peter Wohlleben

Láska, žiaľ, súcit – prekvapujúci pohľad do skrytého sveta zvierat.

Fascinujúce pohľady do duševného života zvierat Starostlivý ako veverička, verný ako krkavec, súcitný ako laň – majú zvieratá takéto emócie? Nie je natoľko diferencovaný citový život vlastný len človeku? Zanietený lesník Peter Wohlleben na základe najnovších vedeckých poznatkov, spestrených osobným pozorovaním a skúsenosťami so zvieratami, umožňuje čitateľovi nahliadnuť do málo preskúmaného sveta: odhaľuje správanie zvierat v lese i na dvore, ich emocionálny a vedomý život. Z jeho rozprávania pochopíme, že zvieratá sú nám bližšie, ako sme tušili. Fascinujúce, objasňujúce, miestami neuveriteľné!

 

Rytier siedmich kráľovstiev
George R.R. Martin

Dej sa odohráva celé storočie pred udalosťami, ktorými sa začína Pieseň ohňa a ľadu. Stretávame sa s mocnými, nám už známymi rodmi, ako boli Targaryenovci alebo Freyovci v známom prostredí Siedmich kráľovstiev. Tentoraz nezdieľame intrigy mocných, ale sledujeme dobrodružstvá chudobných rytierov, ktorých jedinou zbraňou je hlboký cit pre česť. Páža Dunk po smrti svojho pána zdedil tri kone a meč, a tak sa rozhodne vybrať na rytiersky turnaj. Ale „Ser Dunkan“ sa musí ešte veľa učiť, aby pochopil, ako to chodí vo svete mocných a vplyvných šľachticov. Na turnaji sa rytiersky zastane ohrozovanej dievčiny, a preto sa musí podrobiť „Súdu siedmich“, rozsudku, s ktorým sa stretávame neskôr v Hrách o tróny. Následne sa zúčastní na turnaji, kde odmenou je dračie vajce. Ale politické intrigy a rodinné nezhody Targaryenovcov sa postavia do cesty jeho ambíciám ako nezdolateľná prekážka. Napínavé príbehy, vynikajúco napísané, zaujímavé hlavné postavy, neobyčajné a nepredvídateľné zvraty. Potulný rytier zažíva dobrodružné príbehy, ktoré pripomínajú veľké rytierske eposy stredoveku. Ani v Rytierovi siedmich kráľovstiev nazaprie autor svoju veľkú lásku k dávnej histórii, kedy oslnivé súboje rytierov bývali najväčšou udalosťou roka.

Ďalej na Západ sá dá ísť len na Východ
Maroš Hečko

Dvaja dobrí priatelia sa po skončení vysokej školy rozhodnú emigrovať na Západ. Majú dvadsaťdva a ich odhodlanie je plné túžby opustiť režim, s ktorým už nechcú mať nič spoločné. Stopujú na diaľniciach a úzkych cestách, prespávajú v spacákoch na parkoviskách, v parkoch a u rodinných známych. Ich sen sa naplnil, a napriek tomu je zrazu neuchopiteľný a vzdialený. Na štyritisíc kilometrov dlhej ceste Európou – ktorú nikdy predtým nemali možnosť precestovať – ich sprevádzajú dovtedy nepoznané stavy a situácie, ktoré im majú definovať budúcnosť. Je to príbeh o návrate stratených synov, ktorí sa nikdy nestratili, o nerozlučných priateľoch, ktorí sa aj tak rozišli, o limitoch, ktoré ich zotročovali, a predsa ich oslobodili. Cesta sa v ich prípade stáva akýmsi satori, uvedomením, pochopia, že predsa len existuje miesto, kde sa odohrá boj o seba samého.

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť