druhý literárny superkvíz vyznáte v literatúre kviz literárny superkvíz tretí literárny superkvíz

Druhý literárny superkvíz – 30 otázok o literárnych skvostoch!

Pripravili sme pre vás druhý literárny superkvíz. Tridsať  otázok z kníh, ktoré vás možno sprevádzali detstvom alebo dospelosťou.
Ak niektoré nebudete poznať, veríme, že vás navnadíme, aby ste sa s nimi zoznámili.

Príjemnú zábavu želáme!

Ako označil Honoré de Balzac svoje dielo?

Correct! Wrong!

Honoré de Balzac nazval svoje dielo Ľudská komédie v manifeste z roku 1842, inšpirovaný Danteho Božskou komédiou. Mala sa skladať zo 137 kníh (napísal ich "len" 90) a rozdelená je na Štúdie mravov, Filozofické štúdie a Analytické štúdie.

Aký podtitul má príbeh outsidera Grenouilla s geniálnym čuchom?

Parfum
Correct! Wrong!

Süskindov román, ktorý bol literárnou senzáciou 80-tych rokov, má podtitul Príbeh vraha. Jeho antihrdina Grenouille zabíja ženy, aby vytvoril dokonalú vôňu.

Ako sa volá zaľúbená dvojica z románu Ericha Maria Remarqua?

Traja kamaráti
Correct! Wrong!

Zaľúbenú dvojicu v Troch kamarátov tvorí Robby (Robert) Lohkamp a Pat (Patricia) Hollmanová.

Tri generácie ktorej rodiny stvárnil Peter Jaroš vo svojom románe ?

tisícročná včela
Correct! Wrong!

Peter Jaroš opísal vo svojom románe tri generácie murárskej rodiny Pichandovcov.

Ako zomrel ruský básnik Sergej Jesenin?

Correct! Wrong!

Život ruského básnika Sergeja Alexandroviča Jesenina mal všetky znaky nespútanej vášne rockovej hviezdy. Päťkrát ženatý hlavný predstaviteľ ruského imažinizmu ukončil svoj búrlivý tridsaťročný život na konci roku 1925 obesením sa v hoteli. Hoci nechal list na rozlúčku, stále sa vynárajú verzie o možnej likvidácií sovietskym režimom podobne ako v prípade básnika Vladimíra Majakovského.

Podľa ktorého románu Arthura Haileyho vznikla séria katastrofických filmov?

Hotel
Correct! Wrong!

Román Letisko bol v 70-tych rokoch štyrikrát sfilmovaný. V úlohách kapitánov sa vystriedali Burt Lancaster, Charlton Heston (hrdina kultových filmov Ben Hur a Planéta opíc), Jack Lemmon a Alain Delon. V 80-tych rokoch na ne nadviazali dve paródie Pripútajte sa!

Ako sa volá sfilmovaná poviedka zo Směšných lások?

Correct! Wrong!

V roku 1969 bola sfilmovaná poviedka Já, truchlivý bůh v hlavnej úlohe s M. Kopeckým a P. Landovským. Sukničkár Adolf nedokáže zbaliť novú členku brnenskej opery a tak nahovorí gréckeho partizána Apostola Certikidisa, aby sa vydával za dirigenta aténskej opery a potrestal tak nezlomnú Janičku Malátovú. Príbeh sa zvrtne nečakaným smerom a Adolfovi nakoniec ostane len smútok v duši za jeho "božský" vklad do osudu speváčky.

Ako sa volá fiktívny štát v Príbehu služobníčky?

Margaret Atwood
Correct! Wrong!

Fiktívny štát v Príbehu služobníčky sa volá Gileád. Gileád je v Starom zákone na úrodu bohaté územie na pravom brehu Jordánu. Eldorado bolo bájne mesto v Južnej Amerike, ktoré malo byť plné zlata. Neverland je miesto z príbehu o Petrovi Panovi.

O čom sa rozhodol Oskar Matzerath po svojich tretích narodeninách?

Plechovy bubienok
Correct! Wrong!

Hrdina nobelistu Güntera Grassa Oskar Matzerath sa po svojich tretích narodeninách rozhodol prestať rásť. Hoci si svoj plechový bubienok nedal vziať, o kariére v kapele nesníval, podobne netúžil po vstupe do nacistickej armády.

V ktorom koncentračnom tábore sa odohráva Sophiina voľba?

Styron
Correct! Wrong!

Devastačná voľba, pre ktorú sa musela rozhodnúť Sophia Zawistowska, sa v Styronovom románe odohráva v koncentračnom tábore Osvienčim.

Ako sa volá hlavná ženská postava vo Vojne a mier?

Tolstoj
Correct! Wrong!

Hlavná hrdinka románu Vojna a mier sa volá Nataša Rostovová. Anna Karenina je hrdinkou rovnomenného románu a Tatiana Larinová Puškinovej drámy Eugen Onegin.

Kto zhudobnil verše Václava Hraběho v piesni Láska je jako večernice?

Hrabě
Correct! Wrong!

Báseň Variace na renesanční téma zhudobnil Vladimír Mišík. Básnik Václav Hrabě bol literárnou hviezdou v 60-tych rokoch Vo veku 24 rokov sa otrávil nešťastnou náhodou, keď zhasol plynový horák na sporáku, ktorým si prikuroval.

Čapkov román Válka s mloky sa radí do ktorého žánru?

Čapek
Correct! Wrong!

Román Karla Čapka z roku 1935, v ktorom naznačoval nástup fašizmu, patrí medzi antiutópie, vzhľadom na svoj nie veľmi pozitívny záver.

Ako sa volá hrdina pátrajúci po 12-tich stoličkách?

12 stoličiek
Correct! Wrong!

Po jednej z dvanástich stoličiek madam Petuchovovej, v ktorej majú byť ukryté brilianty obrovskej ceny, pátra v diele sovietskej satirickej dvojice Iľf-Petrov Ostap Bender.

V ktorom zajateckom tábore sa odohráva Clavellov román

Potkan kráľ
Correct! Wrong!

Román Jamesa Clavella sa odohráva v zajateckom tábore Changi pri Singapúre.

V ktorom kráľovstve sa odohráva tragédia Hamlet?

hamlet
Correct! Wrong!

William Shakespeare umiestnil príbeh tragédie Hamlet na hrade Helsingør v Dánsku. Námet si požičal z dánskych kroník 12. storočia.

Aké povolanie má hrdina Orwellovho románu Winston Smith?

1984
Correct! Wrong!

Hlavný hrdina Orwellho románu pracuje na Ministerstve pravdy v štáte Oceánia ako prepisovač dejín, keď podľa aktuálnych politických zmien upravuje všetky tlačené texty z minulosti tak, aby neboli v žiadnom rozpore so súčasnosťou.

Aké prívlastky majú dni v Chujave?

dva dni v Chujave
Correct! Wrong!

Poviedka Jonáša Záborského z roku 1873 Dva dni v Chujave má časti Deň škaredý a Deň pekný. Deň škaredý je kritikou byrokracie a zemianstva. Deň pekný pokus o riešenie budúcnosti.

Čím sa preslávil Ovidius okrem Umenia milovať?

Ovídius
Correct! Wrong!

Rímskeho básnika Publia Ovidia Nasa preslávila epická báseň Metamorfózy, ktorá sa zaoberá mýtickými premenami osôb na zvieratá, rastliny a veci.

Vďaka čomu sa stal Voltaire bohatým?

Voltaire
Correct! Wrong!

V roku 1728 sa Voltairovi podarilo vypočítať za pomoci štatistiky a tímu matematikov, že francúzska vláda v štátnej lotérií na podporu predaja dlhopisov ponúka vyšší objem celkových výhier, než aký mohla vybrať za ich predaj. So skupinou bohatých investorov skúpili lacnejšie dlhopisy a opakovane vyhrali jackpot v hodnote 500 000 livrejov, čo bol obrovský majetok. Hoci ich vláda postavila pred súd, ukázalo sa, že neurobili nič nelegálne, akurát boli múdrejší. Voltaire sa tým pádom do smrti mohol venovať len písaniu.

Zamjatinov román sa považuje za predchodcu ktorej antiutópie?

Zamjatin
Correct! Wrong!

Traduje sa, že román Jevgenija Zamjatina o Jednotnom štáte v ďalekej budúcnosti, kde ľudia nemajú klasické mená (ženy sú pomenované len samohláskami a číselným kódom, muži spoluhláskami) a sú pod tvrdou kontrolou, inšpirovala Georga Orwella pri písaní antiutópie 1984.

Podľa ktorej krajiny z Gulliverovych ciest sa volajú s poruchou rastu?

Swift
Correct! Wrong!

Ľudia, ktorí majú poruchu rastu, sa nazývajú aj Liliputáni podľa ostrova trpaslíkov Liliput zo satirického diela Jonathana Swifta Cesty k rozličným ďalekým národom sveta v štyroch dieloch, napísané Lemuelom Gulliverom, najprv ranohojičom, neskôr kapitánom na rôznych lodiach.

Ako sa volal Robinsonov spoločník na ostrove?

Defoe
Correct! Wrong!

Indiánsky chlapec zo Zeme za mesiacom, ktorého Robinson zachránil pred kanibalmi dostal meno Piatok podľa dňa, kedy sa táto záchrana uskutočnila.

Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť je románom

Guernsey literary society
Correct! Wrong!

Celý román sa skladá z listov, ktoré si medzi sebou posielajú jednotlivé postavy. List za listom, správa za správou sa pred nami skladá príbeh odohrávajúci sa počas 2. svetovej vojny a krátko po nej.

V ktorej politickej afére sa angažoval Émile Zola?

Zola
Correct! Wrong!

Émile Zola sa zapojil do tzv. Dreyfusovej aféry svojim protestom J'accuse! (Žalujem!), v ktorom sa postavil za nevinu dôstojníka francúzskeho generálneho štábu Alfreda Dreyfusa, ktorý mal židovský pôvod a na základe sfalšovaných dôkazov bol obvinený vojenským súdom zo špionáže pre Nemecko.

Ktorý slovenský výtvarník neilustroval Dobšinského rozprávky?

rozprávky - druhý literárny superkvíz
Correct! Wrong!

Dobšinského slovenské rozprávky neilustroval Dušan Kállay, ktorý získal doma aj vo svete ocenenia za ilustrácie knihy Alica: v krajine zázrakov a za zrkadlom

Kde žil národ Chazarov z Pavićovho postmoderného románu?

pavič - druhý literárny superkvíz
Correct! Wrong!

Kočovný národ Chazarov žil pri Kaspickom a Čiernom mori v rokoch 650-965. Boli jedným z nehebrejských etník, ktoré hromadne prijalo židovské vyznanie. Ich ríšu zničil v roku 965 kyjevský knieža Sviatoslav Igorevič.. Zachovalo sa po ňom len minimum archeologických nálezov, Pavićov román je tak púhou fikciou, avšak do dokonalosti dotiahnutou.

V ktorej krajine sa narodila Liv Ullmannová?

Liv Ullmann druhý literárny superkvíz
Correct! Wrong!

Hoci je herečka Liv Ullmannová považovaná za nórsku herečku, jej rodným mestom je Tokio, kde pracoval jej otec, letecký inžinier, Erik Viggo Ullmann. S režisérom Ingmarom Bergmanom má dcéru Linn, dnes spisovateľku, ktorej knihu Premeny venovala.

Koľkých Oscarov získal Ingmar Bergman za najlepší zahraničný film?

Bergman druhý literárny superkvíz
Correct! Wrong!

Významný švédsky režisér Ingmar Bergman získal trikrát Oscara za najlepší zahraničný film. Boli nimi Prameň panny (1961), Ako v zrkadle (1962) a Fanny a Alexander (1984).

Akej téme sa venuje Ludvík Vaculík vo svojom románe?

Vaculík druhý literárny superkvíz
Correct! Wrong!

Ludvík Vaculík vo svojom autobiografickom románe Český snář odhaľuje zákulisie českého disentu z obdobia Charty 77. Vaculík v tých časoch vydával zakázané knihy v samizdatovej edícii Petlice. Až nepríjemne otvorená kniha zobrazujúca jeden rok života autora, je dnes dôležitým svedectvom, ale v čase jej napísania bola veľmi kriticky prijatá zo strany tých, ktorí sa v nej ocitli.

Druhý literárny superkvíz
Začiatky sú ťažké
Asi máte v obľube iné knihy, ale veríme, že sme vás inšpirovali.
Nie je to najhoršie
Nie všetko bolo pre vás úplne neznáme, veríme, že sme vás inšpirovali.
Vcelku slušný prehľad
Poznali ste viac ako polovicu kníh. Výborne! Veríme, že sme vás inšpirovali.
Výborné znalosti
Vynikajúce znalosti. Chýbal už len malý krok. Veríme, že sme vás inšpirovali.
Dokonalý prehľad!
Literatúru máte v malíčku. Blahoželáme!

Páčil sa vám kvíz? Skúste aj predchádzajúce!

Ako dobre poznáte knižku Chlapec, krtko, líška a kôň?
Literárny superkvíz – poznáte tieto skvosty?
Sebastian Fitzek – veľký kvíz
Peter Wohlleben – veľký kvíz
Kto tu hovorí o láske?
Ako sa vyznáte v literatúre? (druhý kvíz)
Egypt – jeho vládcovia a bohovia
Ako sa vyznáte v literatúre?
Odyseove cesty
Trójska vojna
Mystické príšery
Hrdinovia antických bájí
Tradičná rodina na Olympe

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť