Tom Hillenbrand

Tom Hillenbrand Diabolský plod

Na Slovensku máme ďalšie vydavateľstvo. Nesie názov MAMAŠ. Za úvodný titul si v ňom zvolili Diabolský plod od Toma Hillenbranda v preklade Kataríny Znamenčákovej. „Dôveryhodný príbeh, plynulé rozprávanie a grandiózne finále – priam lahôdka naservírovaná vo viacerých chodoch,“ napísali v Tages-Anzeiger. Ide o prvý diel zo série kulinárskych krimi so sympatickým šéfkuchárom Xavierom Kieferom. Zožala úspechy v mnohých krajinách a v Luxemburgu a v Nemecku okupovala prvé miesta knižných rebríčkov. Tom Hillenbrand získal za svoje romány niekoľko ocenení. Je obdivuhodné, ako dokázal do hĺbky preniknúť do tajov gastronómie. Z knihy sa dozviete informácie, ktoré by ste možno radšej ani nechceli vedieť. Najmä, čo sa týka výroby potravín.

Šéfkuchár Xavier Kieffer mal pred sebou sľubnú budúcnosť vo svete vrcholného kuchárskeho umenia haute cuisine, rozhodol sa však tieto vody opustiť a otvoril si útulnú reštauráciu s miestnymi špecialitami v Luxemburgu. Majitelia všetkých lepších reštaurácií sa trasú za Michelinskými hviezdičkami (tu sú nahradené Gabinovými). Urobia možné aj nemožné, aby ich získali. Xavier také ambície nemá, o to viac je prekvapený, že k nemu zavíta jeden z radov kritikov. Nestihne ani ochutnať hlavný chod a mŕtvy padá na zem. Medzi podozrivými začne figurovať aj šéfkuchár. Situácia sa ešte zhorší, keď v okolí vyhorí niekoľko podnikov a zmizne jeho niekdajší učiteľ. Polícia tápe, rozhodne sa preto vziať vyšetrovanie do vlastných rúk. Niekoľkokrát sa ocitne v ohrození života, no nevzdáva sa a čoraz hlbšie preniká do „podsvetia“ gastronomického sveta, pričom narazí na obrovský kulinársky škandál.

Diabolský plod nesie síce podtitul kulinárska krimi, no ubezpečujem vás, že sa jedná o výborný detektívny román, kde síce na seba úlohu detektíva preberá kuchár, no zvláda to na jednotku. Nemusí mať policajný odznak a služobnú zbraň, stačí bystrý um,  logické uvažovanie a rozhľad v kuchárskej a potravinárskej brandži, ktorej predstavitelia majú prsty v zločinoch. Autor je blázon do nových technológií týkajúcich sa spracovania potravín a dobrého jedla. Informácie z tejto oblasti použité v knihe má perfektne naštudované, či už sa týkajú potravinárskeho priemyslu alebo gastronomického umenia. Do textu zakomponoval množstvo rôznych pochúťok, čím doslova šteklí chuťové poháriky.

Už z prológu je jasné, že veľkú úlohu v príbehu zohrá exotický plod s nevídaným potenciálom. Cena niektorých druhov hľuzoviek sa pohybuje v tisícoch eur, čo potom bude stáť dosiaľ neobjavené ovocie so zázračnými vlastnosťami? Luxusné kuchyne bojujú o miesto na výslní a každá novinka je vzácnejšia než zlato. Lenže nie je zlato všetko, čo sa blyští. Prostredníctvom postavy výskumníka Klausa Scheuerleho demonštruje, ako potravinársky priemysel zavádza a klame spotrebiteľov, čo všetko sa dnes vydáva za jedlo a v skutočnosti je to iba chémia. Umelý syr a umelá šunka na umelej pizzi alebo jogurt, ktorý kravu nevidel ani z rýchlika. Bežný spotrebiteľ vôbec netuší, že to, na čom si lahodne pochutnáva je len kartón či drevené piliny zmiešané s odpadom z rýb. Nemyslite si, že vo vanilkovej zmrzline je naozaj vanilka. Ľudia totiž spotrebujú za rok 15 000 ton vanilínu, no plody vanilky na celom svete vyprodukujú sotva 40 ton. A netýka sa to len tejto pochutiny. Šokujúcich informácií je v knihe viac než dosť. Niektoré vám môžu pripadať ako zo sci-fi hororu, no množstvo dokumentárnych filmov a literatúry faktu ukázalo, že už sme vykročili na cestu k umelej strave.

Román Toma Hillebranda je nielen dobrým krimi príbehom, ale aj poctou kuchárskemu umeniu a obžalobou nečestných ľudí v spoločnostiach, ktoré premieňajú potraviny na odpad. V ich očiach zdravie spotrebiteľa nehrá žiadnu úlohu. Je napísaný pútavo, jemne okorenený humorom, dej plynie pozvoľna, ako keď sa v rúre dusí kačka a vo finále naberá na obrátkach. Úplne najlepšie je, že ho autorovi celý uveríte. Nakuknite pod pokrievku do sveta hviezdnych kuchárov, veľkolepých kuchárskych show a radov kritikov. Kulinársky glosár na konci knihy je skvelou pomôckou pre tých, pre ktorých sú pojmy z gastronómie španielskou dedinou. Recepty na Bouneschlupp – luxemburskú fazuľovú polievku a Huesenziwwi – zajačie ragú sú skvelým bonusom.

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť