Veľká noc

Zajačik, vajíčko, kuriatko a veselá Veľká noc – pohľadnice Adriany Macháčovej

Začnem trochu od veci, ale vedeli ste, že magický Veľkonočný ostrov v Tichom oceáne objavil Holanďan Jacob Roggeveen? Stalo sa tak 5. apríla 1722, keď jeho 3 lode omylom zakotvili niekde inde než chceli. A keďže bola Veľkonočná nedeľa, Roggeveen územie nazval Paasch-Eyland. Rýchlo však zistil, že nejde o Južnú zem, ktorú hľadal. Ostrov bol prevažne trávnatý a tajomným veľkohlavým, minimálne 9,5 metrovým sochám s úzkymi perami, klobúkmi aj bez nich, nevenoval žiadnu pozornosť. Domnieval sa, že sú hlinené. So svojou posádkou sa na súši zdržali iba týždeň a po konfliktoch s domorodcami územie opustili. Holanďania si na Paasch-Eyland nikdy nenárokovali nárok, podobne ako na Austráliu, ktorú tiež považovali za neobývateľnú. Od roku 1880 je Veľkonočný ostrov, nazývaný Rapa Nui, súčasťou Čile a patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Trojuholníkový tvar mu dali 3 vyhasnuté sopky. Sochy (Moai) sú preto vytesané z hornín vulkanického pôvodu.

Rapa Nui

Ale späť k zajačikovi. Veľká noc v Holandsku je predovšetkým sviatok jari, svetla a života, keď sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Jarné konáriky kľukatej vŕby či liesky a hniezda s maľovanými vajíčkami zdobia slávnostný stôl, pri ktorom sa v nedeľu stretávajú rodiny a priatelia pri dobrom jedle. Podáva sa špargľová polievka s lososom (Recept nižšie), fašírka plnená uvarenými vajcami, zapekané žemle so šunkou a volským okom, paasbrood – bochník s vajíčkami, veľkonočná štóla s marcipánom… V pondelok Holanďania zväčša grilujú a deti v záhrade hľadajú čokoládové dobroty, čo im tam zajačik ukryl. Údajne je jeho pohlavie ťažké určiť. V Holandsku sa o tom vedú mnohé diskusie. Niektorí predpokladajú, že ide o muža, pretože veľkonočný zajačik často nosí vestu a motýlika. Iní sú presvedčení, že to musí byť samička, keďže roznáša hlavne vajíčka. V konečnom dôsledku je to úplne jedno, pokiaľ budú obaja po záhrade tancovať hip-hop a schovávať čokoládu.

K neodmysliteľnému holandskému rituálu patrí zasievanie semien a sadenie cibuliek, ako symbol budúcnosti, a tiež podarovanie sladkostí s kartičkami s nejakou veľkonočnou myšlienkou, aby ste načerpali novú energiu. Skúste to aj vy a prekvapte svojich blízkych láskavým odkazom. Každý ma zrazu chuť podeliť sa o šťastie s ostatnými. Niečo na tom naozaj je. Úžasný domino efekt.

Veľká noc

 

No a na záver: Navždy sa zachová v pamäti špargľová…

Špargľu buď milujete alebo neznášate. Holanďania majú pre ňu doslova slabosť a na to svoje holandské „biele zlato,“ ktoré na rozdiel od zelenej vyrastá pod zemou, sú hrdí. Pestuje sa najmä v Brabantsku a Limbursku. História špargle siaha do Egypta, avšak iba tej zelenej, ktorá v tom čase patrila medzi liečivé rastliny. Holandskí moreplavci zo svojich výprav privážali z najrôznejších oblastí rastliny, ktoré končili v botanických záhradách univerzít. Ukázalo sa, že niektorým miestna pôda veľmi prospieva. Niekedy v stredoveku ktosi špargľu zasypal, zostala tak biela a získala inú chuť. Kto to urobil, zostáva záhadou. Je však známe, že Holanďania tak pestovali aj púpavy, listy zostali biele, a pripravovali z nich „krtkový šalát.“ V 17.storočí už špargľa nie je len preháňadlo, účinná látka proti včeliemu bodnutiu, bolesti zubov a srdcovým problémom, ale aj pochúťkou bohatých a neskôr aj tých menej majetných. Juhovýchod krajiny sa stáva špargľovým rajom. Najmä špargľa z Brabantse Wal s čistou podzemnou vodou a sviežim morským vzduchom má výnimočnú chuť. 24. júna na Jána sa však zbiera posledná. Zvyšok zeleniny sa nechá na pokoji, aby úroda o rok bola väčšia. Ide o staré pravidlo, ktoré farmári striktne dodržiavajú. Ak ju v obchodoch zoženiete neskôr, nepochádza z Holandska. Vďaka špargli budete zdravší a potom aj starší. Pamätajte si, že spodná časť špargle nesmie byť príliš suchá a nemala by mať žiadne praskliny.

Špargľová

Krémová špargľová polievka s údeným lososom a vajíčkom pre 6 osôb:

INGREDIENCIE: 1 kg špargle (najprv umyte, odrežte cca 1,5 cm odspodu, vložte na 30 minút do studenej vody a až potom veľkoryso stonky ošúpte špeciálnou škrabkou), olej, 3 stredne veľké obielené zemiaky nakrájané na kocky, 2 šalotky a strúčik cesnaku narezaných nadrobno, štipka kari, čierneho korenia a muškátového orieška, soľ, 1,5 l vody, 200 ml smotany, hrsť petržlenu, 3 uvarené vajcia, 100 g lososa nakrájaného na slížiky.

POSTUP: Vodu osolíme a s ošúpanou špargľou privedieme do varu. Varíme 10-15 minút. Špargľu vyberieme a narežeme na kúsky. Špargľovú vodu nevylejte! V druhom hrnci orestujeme šalotku a cesnak, pridáme špargľu a zemiaky. Krátko opečieme a prilejeme vývar z prvého hrnca. Povaríme 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Zopár kúskov špargle vylovíme (na ozdobenie) a zvyšok polievky rozmixujeme. Pridáme smotanu, kari, muškátový oriešok, čierne korenie a kratučko ešte povaríme. Hotovú polievku ozdobíme špargľou, petržlenom, vajcom a lososom.

 

Adriana Macháčová Adriana Macháčová patrí k obľúbeným slovenským spisovateľkám. Nehrá s čitateľom lacné hry. Keď chytíte jej knihu do ruky, nepustíte ju. Všetko je správne nadávkované a budete chcieť vedieť, ako to dopadne. Vo svojej tvorbe rozohráva otázky, ktoré trápia mnohé ženy. Rodinné drámy, nezhody s deťmi, či partnerské problémy. Nie vždy však zvíťazí láska a tolerancia. „Píšem príbehy pre aktívne ženy s veľkým srdcom, ktoré sa môžu stať hociktorej z nás.“

Doteraz jej vyšli romány: Cudzie vzťahy (2011), Žena vplyvného muža (2012), Dobré dni sa začínajú v noci (2012), V slepej uličke (2015), Striptíz duší (2013), Nebezpečný muž (2014), Nikdy never ryšavke (2015), Hubertove ženy (2015), Prečo práve ja? (2016), Milostný poker (2016), Keď láska zabíja (2016), Tieň pochybností (2017), A teraz ma pobozkaj (2017), Milujem tvoje lži (2018), Niekto ako ty (2018), Tak trochu ženatý (2019), Čo má ona a ja nie? (2019) a Dokonalý manžel (2020) a Slepý dážď (2021) Omyly a dohry (2022). V októbri 2023 vyšiel jej nový román S tvárou do neba. S Róbertom Dydom napísala romány Šokujúca aféra (2014), Vieme prví (2014) a Škandál v lepšej spoločnosti (2016). Jej knihy vychádzajú aj v českom preklade.

 

Foto: Archív autorky. pixabay

Zajačik

Predchádzajúce články

Vlasy dupkom? Nestraťte hlavu a neutekajte! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Veterný mlyn sa nestará o vietor, ktorý minul – pohľadnice Adriany Macháčovej
Holandsko je rovné ako jeho výnimočne dobrá a chrumkavá palacinka
Povedz sýýýr – Pohľadnice Adriany Macháčovej
V hlavnej úlohe tulipán – pohľadnice Adriany Macháčovej
Holandskí muži, ktorých túžite stretnúť aspoň v snoch – pohľadnice Adriany Macháčovej
Nečakajte na dobrý deň, urobte si ho! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Don’t worry, be Holanďan – pohľadnice Adriany Macháčovej
Len si oči nevyoč! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Najčastejší dopravný prostriedok bicykel 
Dreváky alebo misia klompen 

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť