Vitaj september knižné novinky

Knižné novinky – Vitaj, september!

Po pokojných a pomalých letných dňoch sme sa prehupli do tých jesenných a pre väčšinu z nás to znamená návrat do pracovno-školského kolotoča. Verím, že napriek tomu sa nájde čas na čítanie aspoň večer a keby ste náhodou nevedeli po akej knihe siahnuť, tu je niekoľko tipov odo mňa na septembrové novinky.

Robert GalbraithRobert Galbraith (J.K.Rowlingová): Atramentovo čierne srdce (Lindeni, 2023)
Viacerí sa už nevedia dočkať šiesteho prípadu detektíva Cormorana Strika a nakoľko má kniha úctyhodných 1088 strán, tak s ňou strávite nejeden večer.

Keď do detektívnej kancelárie vkročí nešťastná Edie Ledwellová s prosbou o rozhovor s Robin Ellacottovou, súkromná detektívka nevie, čo si má o neupravenej mladej žene myslieť. Spoluautorku obľúbeného kresleného seriálu Atramentovočierne srdce totiž prenasleduje záhadný internetový používateľ, známy pod pseudonymom Anómia, a Edie zúfalo potrebuje odhaliť jeho či jej totožnosť. Robin má pocit, že agentúra jej s tým nemá ako pomôcť, a prípad rýchlo pustí z hlavy. O niekoľko dní sa však dočíta, že Edie niekto zasiahol taserom a zavraždil na Highgateskom cintoríne, kde sa odohráva dej Atramentovočierneho srdca. Robin a jej obchodný partner Cormoran Strike sa púšťajú do pátrania po Anómii, no zložitá spleť internetových prezývok, obchodných záujmov a rodinných konfliktov im neustále dokazuje, že prijali prípad, ktorý dôkladne preverí ich schopnosť dedukcie a prinesie so sebou nové nebezpečné hrozby…

S eleganciou ježkaMuriel Barbery: S eleganciou ježka (Lindeni, 2023)

Túto knihu registrujem zo zahraničných blogov ako veľmi chválenú, preto som na ňu osobne zvedavá.

Dojemný a vtipný román, ktorý vyzdvihuje tiché víťazstvá nenápadných ľudí medzi nami. V luxusnom činžiaku v centre Paríža pracuje päťdesiatštyriročná Renée. Navonok spĺňa všetky stereotypné predstavy o domovníčke: je tučná, nepríjemná, závislá od telenoviel. Jej zamestnávatelia však nevedia, že Renée zbožňuje umenie, filozofiu, hudbu a japonskú kultúru. V rovnakom dome žije dvanásťročná Paloma, dcéra nudného poslanca, talentované a prekvapivo jasnozrivé dievča, ktoré sa rozhodlo v deň svojich trinástych narodenín ukončiť svoj život. Paloma a Renée skrývajú pred všetkými svoju skutočnú osobnosť a najlepšie vlastnosti, lebo tušia, že ich nedokážu alebo nechcú oceniť. Až keď do budovy príde bohatý Japonec Ozu, objavia v sebe spriaznené duše. Iba on si dokáže získať Palominu dôveru a odhaliť tajomstvo Renée, ktoré starostlivo skrýva za svojím prestrojením.

BabelR.F.Kuang: Babel (Motýľ, 2023)

Kniha Babel je svetovým bestsellerom patriacim do žánru fantasy a napriek tomu, že tento žáner veľmi nečítam, Babel ma veľmi láka.

Traduttore, traditore: akt prekladu je vždy aktom zrady.

1828. Robin Swift, kantonská sirota, ktorá prišla o rodinu počas cholery, prichádza do Londýna s tajomným profesorom Lovellom. Tam sa roky učí latinčinu, starovekú gréčtinu a čínštinu, aby sa neskôr mohol prihlásiť na prestížny Kráľovský prekladateľský inštitút Oxfordskej univerzity, ktorý je nazývaný tiež Babel.

Babel je svetovým centrom prekladu, a čo je ešte dôležitejšie, aj mágie. Striebrotepectvo – umenie, ktoré pomocou začarovaných strieborných paličiek vyjavuje význam stratený v preklade, dáva britskému impériu nevídanú moc a jeho vedomosti mu pomáhajú pri napĺňaní kolonizačných cieľov.

Pre Robina je Oxford utópiou zasvätenou honbe za vedomosťami. Tie sa však musia podriaďovať moci a Robin ako Číňan vychovaný v Británii čoskoro zistí, že službou pre Babel zrádza svoje korene. Ako pokračuje v štúdiu, čoraz viac sa zaplieta so záhadným Hermesovým spolkom, s organizáciou, ktorá sa snaží zastaviť imperiálny rozmach. Keď sa Británia vrhne do nespravodlivej vojny s Čínou pre ópium a striebro, Robin sa musí rozhodnúť, na ktorú stranu sa postaví.

Dá sa mocná inštitúcia zmeniť zvnútra, alebo revolúcia vždy vyžaduje násilie?

TrenčínLukáš Cabala: Spomenieš si na Trenčín? (Artforum, 2023)

Čítali ste autorove predchádzajúce knihy z tejto série – Satori v Trenčíne a Jar v Jekaterinburgu? Máme tu tretie pokračovanie.

Príbehy pretkané jemným humorom a magickým realizmom na trenčiansky spôsob. Absurdné situácie, ktoré však vlastne nie sú až také nereálne a postavy, ktoré chcete stretnúť. Najnovšia kniha Lukáša Cabalu voľne nadväzuje na jeho predošlé dve diela, no výborne funguje aj samostatne.

Vincent, svojský majiteľ antikvariátu; Laura, jeho verná súputníčka; Oliver, jej syn; Tamara, novinárka zďaleka; a maliar Albert. Stretávajú sa v uliciach Trenčína, objavujú jeho zákutia, ocitajú sa v rôznych časových a myšlienkových dimenziách. Lukáš Cabala stiera hranice medzi včera – dnes – zajtra, či medzi tu a tam. Z drobných príbehových úlomkov, smiešnych aj vážnych, vytvára mapu priestoru i ucelenú mozaiku životných osudov postáv.

Knihy Lukáša Cabalu majú okrem lásky k Trenčínu, magickému realizmu spoločnú aj lásku k výtvarnému umeniu. Najnovšia kniha nie je výnimkou – tentoraz ju zdobia krásne maľby Juraja Tomana, ktoré spoluvytvárajú atmosféru knihy a fungujú s príbehom ako rovnocenný partner.

ZátišieSarah Winmanová: Zátišie (Tatran, 2023)

Knihu Zátišie som objavila v angličtine asi pred 3 mesiacmi a keď som pred mesiacom zistila, že ju už v septembri vydá vydavateľstvo Tatran, nemohla som sa potešiť viac.

Taliansko, rok 1944: Spojenecké vojská postupujú, v okolí vyľudnených dedín dopadajú bomby a mladý britský vojak Ulysses Temper sa ocitá vo vínnej pivnici opustenej vily. Stretáva sa tam so šesťdesiatštyriročnou kunsthistoričkou Evelyn Skinnerovou, ktorá prišla do Talianska zachraňovať z rozvalín obrazy a oprášiť dávno zabudnuté spomienky na mladosť. Ulysses s Evelyn objavia jeden v druhom spriaznenú dušu a zborenisko vojnou zmietaného Talianska sa stane dejiskom udalostí, ktoré budú formovať Ulyssesov život najbližších štyridsať rokov.

Po návrate domov do Londýna sa Ulysses znovu ocitá vo svojej partii – ktorej súčasťou je aj papagáj recitujúci Shakespeara –, no prináša si so sebou čas prežitý v Taliansku. Vďaka nečakanému dedičstvu sa mu naskytne možnosť vrátiť sa na miesto, kde sa to celé začalo a Ulysses sa vyberie späť doprostred toskánskych kopcov. Nádherná próza, neobyčajná nežnosť a záblesky humoru a svetla robia zo Zátišia panoramatický portrét zachytávajúci nezabudnuteľných jedincov a farbistú oslavu krásy a lásky vo všetkých jej podobách.

Paolo GiordanoPaolo Giordano: Tasmánia (Slovart, 2023)

Nový Giordano! Konečne! 😊

Sú chvíle, keď sa v našich životoch zrazu všetko zmení. Niečo sa stane, čosi sotva badateľné, a rieka, v ktorej odjakživa plávame, odrazu prúdi iným smerom. Hovoríme tomu kríza. Hlavnou postavou nového románu Paola Giordana je mladý muž, ktorý si myslel, že veda mu dá odpoveď na všetky otázky, no namiesto toho sa ocitol pred múrom ďalších otázok. A nielen on, ale aj Lorenza, Novelli, ktorý skúma tvar oblakov, kňaz Karol, ktorý nachádza Boha tam, kde ho nehľadal, temperamentná Curzia či Giulio. Tasmánia je román o vytúženej i obávanej budúcnosti, ktorú stále môžeme zmeniť, lebo ju celý život vytvárame.

Lucinda Rileyová: Olivovník (Tatran, 2023)

OlivovníkNa každú ďalšiu knihu od Lucindy dychtivo čakáme asi viacerí, že? Ja teda určite! Jej knihy milujem a Lucinda pre mňa nikdy nebude krokom vedľa.

Pred vyše dvadsiatimi rokmi strávila baletka Helena čarovné prázdniny na Cypre, kde mal jej krstný otec Angus prekrásnu vilu, a prežila tam aj prvú lásku. Po Angusovej smrti vilu zdedila a teraz sa s rodinou a priateľmi vracia na ostrov. Helena dúfa, že tu spoločne strávia nádherné leto, no len čo otvorí dvere Pandory, zmocní sa jej čudný pocit, že práve odchýlila mytologickú skrinku plnú zla a nástrah. Pod idylickou krásou domu číhajú tajomstvá, ktoré sa po rokoch vynárajú na povrch.

Olivovník je láskavý a dojímavý príbeh o tom, ako sa správame, keď sme primladí a nevieme riešiť životné situácie. Je aj o tom, ako polopravdy a klamstvá podkopávajú ľudské vzťahy, ako môže pocit viny a zrady rozdeliť aj najbližších členov rodiny a priateľov a ako láska, lojálnosť a čestnosť vytvárajú spojivo, ktoré nás podrží aj v najťažších časoch.

BúrlivéEmily Bronteová: Búrlivé výšiny (Ikar, 2023)

Ďalšia romantická klasika v tejto prenádhernej edícii od vydavateľstva Ikar vychádza už teraz v septembri a tentokrát padla voľba na Emily Bronteovú a jej Búrlivé výšiny. Čítali ste? Ak nie, teraz je ten správny čas, pretože tomuto vydaniu sa nedá odolať.

Pán Lockwood, nový nájomník usadlosti Drozdovo, nachádza v nehostinných vresoviskách yorkshirského panstva pokoj od ruchu spoločnosti. Jednej noci je nútený vyhľadať prístrešok v neďalekom sídle Búrlivé výšiny. Tam sa dozvedá o dramatických udalostiach z minulosti, o vášnivom vzťahu siroty Heathcliffa a Catherine Earnshawovej, dcéry pána domu, ktorá pred láskou uprednostnila spoločenské očakávania. Zatrpknutý Heathcliff je po zrade odhodlaný pomstiť sa nasledujúcej generácii a prinútiť nevinných dedičov čeliť osudnej minulosti.

Ed Yong: Ohromný svet (Tatran, 2023)

ohromný svetVedeli ste, že niektoré chrobáky priťahuje oheň, korytnačky sa dokážu orientovať podľa magnetického poľa Zeme, niektoré ryby plnia rieky elektrickými impulzmi a že dokonca aj podaktorí ľudia ovládajú sonar podobne ako netopiere? Že hrozivá tvár krokodíla je v skutočnosti citlivá ako dotyky milenca a rastliny sa chvejú od nečujných piesní chrobákov? Zaujíma vás, čo včely vidia na kvetoch, čo počujú spevavce vo svojich melódiách a čo psy ňuchajú na ulici?

Ohromnom svete nám autor a oceňovaný vedecký novinár, držiteľ Pulitzerovej ceny Ed Yong cez zmysly živočíchov odhalí skryté ríše okolo nás. Ak totiž chceme pochopiť náš svet, nemusíme cestovať na nové miesta – musíme sa pozerať novými očami.

 

Boris Bajer: Protokol prirodzenej plodnosti a sexuálneho apetítu (Centrum výživy, 2023)

ProtokolNie je žiadna novinka, že dnes má s počatím problém čím ďalej tým viac párov. MUDr. Boris Bajer, PhD. je vyštudovaným lekárom a zakladateľom Centra výživy a vo svojej najnovšej knihe vám prezradí, ako sa stravovať a čo robiť, aby ste podporili prirodzenú plodnosť.

Po dvoch úspešných bestselleroch zo všeobecnej výživy (Medicína výživy 1 a 2) sa MUDr. Boris Bajer, PhD. rozhodol upriamiť pozornosť na tému, ktorej sa vo výžive a životospráve venuje žalostne málo pozornosti, a to aj napriek tomu, že je rok čo rok stále aktuálnejším problémom. Rady či stravovacie plány zamerané na dosiahnutie plodnosti sú unikátne a rozhodne nie sú vždy zhodné s odporúčaniami všeobecnej zdravej výživy a životosprávy.

Ako teda vieme výživou, pohybom, spánkom, redukciou stresu a mnohými ďalšími oblasťami životosprávy ovplyvniť plodnosť muža a ženy? Odpovede na tieto otázky podložené výskumom, ako aj príklady z praxe a 5 pilierov protokolu plodnosti vám v knihe Protokol prirodzenej plodnosti a sexuálneho apetítu predstaví a vysvetlí jeden z našich najuznávanejších odborníkov.

Barbara Demick: Nie je čo závidieť (Absynt, 2023)

Absynt 2Aj vy si hovoríte, že napriek tomu, že na Slovensku je poriadne čo zlepšovať vo všetkých oblastiach, chvalabohu, že ste sa nenarodili v Severnej Kórei? Veru. Viac o tom napísala Barbara Demick.

Severná Kórea je dokonalým zhmotnením orwellovskej antiutópie z románu 1984. Milióny Kórejčanov a Kórejčaniek však žije túto surreálnu realitu ako svoju každodennosť a navyše – mnohí z nich sú presvedčení o tom, že zvyšku sveta naozaj nemajú čo závidieť. Pretože sami žijú v raji. A presne o tom je táto kniha.

Režim Kórejskej ľudovodemokratickej republiky nastolený v roku 1945 je nepochybne najtvrdším a najtotalitnejším systémom v súčasnom svete. Americká reportérka Barbara Demick nás vo svojej knihe Nie je čo závidieť pozýva na exkurziu do životov obyčajných Kórejčanov a Kórejčaniek, do ich obyčajnej každodennosti, o ktorej väčšina z nás nemá ani poňatia. A práve cez príbehy tých najobyčajnejších preniká Barbara Demick severokórejskému režimu hlboko pod kožu.

Kniha zachytáva chaotické obdobie po smrti Kim Ir-sena, keď sa k moci dostal jeho syn Kim Čong-Il a v krajine nastal nepredstaviteľný hladomor, ktorý zabil pätinu obyvateľstva a zásadne zvýšil počet ilegálnych utečencov z tohto komunistického raja.

Barbara Demick skladá portrét Severnej Kórey z príbehov šiestich hrdinov a hrdiniek z mesta Čongdžin, ktorým sa napokon podarilo z krajiny utiecť. Rozpráva o vplyve propagandy, o falšovaní reality, o sile zvyku, ktorá je často mocnejšia ako zdravý rozum. Barbara Demick, prvá šéfka redakcie Los Angeles Times v Pekingu, strávila pri práci na tejto knihe šesť rokov. Na základe rozhovorov s utečencami, prepašovaných fotografií či videozáznamov zrekonštruovala život v krajine, ktoré nie je dostupné pre nikoho, okrem jeho obyvateľov. A ponúka nám zároveň aj pozoruhodný portrét Čongdžinu, tretieho najväčšieho severokórejského mesta.

Každodennou severokórejskou realitou je bezhraničné uctievanie vodcu a strany, práca za mizernú alebo žiadnu mzdu a všadeprítomný strach. Kto neudáva, bude udaný. Kto neutečie, zomrie vo falošnej viere, že svoj život prežil v raji.

Jennette McCurdy: Som rada, že mama zomrela (Ikar, 2023)

Som radaNázov tejto knihy znie pre bežného človeka milujúceho svoju mamu viac ako zle, ale vydavateľstvo Ikar túto knihu veľmi odporúča, pretože napriek trpkému názvu je to vraj výborné a pomerne vtipné čítanie.

Kým je dcéra bez svojej matky? Sama sebou…

Otvorená spoveď Jennette McCurdy o tom, ako sa stala detskou herečkou, o poruchách príjmu potravy, závislosti a o komplikovanom vzťahu s panovačnou matkou, ale aj o tom, ako sa jej znovu podarilo prevziať kontrolu nad vlastným životom.

Jennette McCurdy mala len šesť rokov, keď absolvovala prvý herecký konkurz. Matkiným snom bolo, aby sa jej jediná dcéra stala hviezdou a Jennette pre to robila všetko. Súhlasila s obmedzením príjmu kalórií a vážila sa päťkrát denne. Keď jej mama vyčítala, že má „neviditeľné mihalnice“, pristúpila na rozsiahle estetické premeny, lebo „aj Dakota Fanning si ich farbí“. Mama ju dokonca do šestnástich rokov sprchovala a Jennette sa s ňou delila o svoje denníky, emaily aj všetky príjmy.
V knihe Som rada, že mama zomrela Jennette podrobne rozpráva o všetkom, čo sa dialo, aby splnila mamin sen. Keď dostala hlavnú úlohu v seriáli iCarly, odrazu sa stala slávnou. Jej mama bola vo vytržení. Posielala emaily vedúcim fanklubov a paparazzov oslovovala krstným menom. V Jennette sa však hromadili pocity úzkosti, hanby a sebanenávisti, ktoré vyústili do porúch príjmu potravy, závislosti a viacerých nezdravých vzťahov. Problémy sa ešte zhoršili, keď po získaní úlohy v seriáli Sam&Cat, po boku s Arianou Grande, jej matka zomrela na rakovinu. Jennette napokon zanechala hereckú kariéru, začala sa venovať práci na sebe a prvýkrát mohla sama rozhodovať o tom, čo v živote naozaj chce.

Kniha Som rada, že mama zomrela je úprimný, inšpiratívny príbeh plný čierneho humoru o nezlomnosti, nezávislosti a o radosti z toho, že si Jennette končene môže sama umyť vlasy.

Hannah Arendtová: Pôvod totalitarizmu I-III (druhé vydanie) (Premedia, 2023)

Pôvod totalitarizmuVo vydavateľstve Premedia opätovne vychádza táto skvelá kniha, ktorá bola vypredaná a preto ju dávam do pozornosti.

Fundamentálne dielo Hannah Arendtovej o totalitarizme patrí k najvýznamnejším knihám o politickej histórii 20. storočia. Napísala ho pod dojmom hrôz nacizmu a stalinizmu. Totalitarizmus Arendtová vysvetľuje ako nový fenomén, ktorý nie je možný vyložiť tradičnými pojmami tyrania či diktatúra. Je to veľkorysý pokus porozumieť psychologickému, sociálnemu a politickému kontextu, ktorý umožnil jeho vznik.

Práca je rozdelená do troch častí . V prvých – Antisemitizmus a Imperializmus – sa autorka zaoberá javmi, ktoré vo svojom dôsledku viedli k stavu, keď sa stal totalitarizmus možný. Tretia časť Totalitarizmus je analýzou fenoménu samotného. Arendtová skúma a analyzuje inštitúcie a postupy totalitných hnutí dvoch skutočných foriem totalitných vlád našich čias – nacistického Nemecka a stalinistického Ruska –, pričom výstižne konštatuje, že ide o dve strany tej istej mince, nie o dve protikladné filozofie pravice a ľavice. Toto je základný kameň, od ktorého odvodzuje svoju analýzu evolučnej premeny tried na masy, úlohy propagandy vo vzťahu k netotalitnému svetu, využívania teroru, ako aj povahy izolácie a osamelosti ako predpokladov totálneho ovládnutia ľudského sveta.

Ide o jednu z najambicióznejších, ale aj najkontroverznejších prác v oblasti skúmania tohto fenoménu, ktoré sa v dejinách politickej teórie objavili. Od doby svojho vydania neprestáva inšpirovať, nútiť k zamysleniu, ale aj odmietaniu.

Veronika FolentováVeronika Folentová: Ako byť zdravý? (N Press, 2023)

Knihy od N Press sú pre mňa zárukou kvality.

Veronika Folentová sa už roky ako novinárka venuje zdraviu a zdravotníctvu. Pri práci na svojej prvej knihe s názvom Ako byť šťastný? si uvedomila, ako veľmi náš celkový pocit zo života ovplyvňuje zdravie a fyzická kondícia. A že niekedy naše zdravotné problémy vyriešia aj malé zmeny v jedálničku či pri sedení.

 

 

Ivana Ondriová september 2023 Ivana Ondriová: Vreckárka z Florencie (Motýľ, 2023)

Mám veľkú radosť keď na Slovensku vznikajú aj takéto knihy, ktoré môžu úrovňou konkurovať zahraničnej historickej beletrii.

Boli deviati. Sedem dospelých a dvaja deväťroční chuligáni s tými najvycibrenejšími prstami. Volali ich Fazellatiovci. Vreckári. A viedol ich bývalý nájomný žoldnier.

Píše sa rok 1844. Vo Florencii úraduje šikovná skupina vreckárov Fazellatiovcov na čele so spravodlivým žoldnierom Luccom Grazom, ktorej sa úspešne darí okrádať tunajšiu šľachtu. Ich krytie však ohrozí mladý chlapec Ric, ktorý sa jeden deň sčista-jasna objaví v uliciach Florencie a v ich rajóne začne okato vreckáriť.

Fazellatiovci ho dolapia, ale namiesto toho, aby ho odovzdali žandárom, prijmú ho medzi seba. Zelenookého Rica si pod svoje krídla zoberie vodca Lucca Grazo. Postupne zisťuje, že tento neobyčajný chlapec pred nimi skrýva nejedno tajomstvo, a čoraz viac sa musí premáhať, aby nepodľahol jeho nezvyčajným olivovým očiam. Skupina Fazellatiovcov sa odrazu ocitá v nebezpečenstve a v ohrození života a až vtedy žoldnier konečne pochopí, prečo mu mladý Ric a jeho tajomné oči tak učarovali…

Kto je ten chlapec v skutočnosti? Čo pred nimi skrýva? Okúzľujúce Toskánsko v 19. storočí. Zrada, klamstvá, intrigy, ale aj čistá úprimná náklonnosť a vernosť.

Vo Florencii sa rozohráva neľútostný boj o Most zlatníkov, vlastné prežitie a o lásku.

Oliver SacksOliver Sacks: Rieka vedomia (Inaque, 2023)

Oliver Sacks, autor bestsellerov Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkomAntropologička na Marse či Zrak mysle, je známy svojimi klinickými príbehmi o ľuďoch žijúcich s nie bežnými neurologickými ochoreniami. Jeho chápanie vedy sa však neobmedzovalo len na neurológiu alebo medicínu; fascinovali ho problémy, myšlienky a otázky všetkých vied. Jeho vášeň sa odráža aj v tejto knihe, v ktorej sa pýta na podstatu nielen ľudskej skúsenosti, ale celého života.

Doktor Sacks sa v knihe Rieka vedomia zaoberá evolúciou, botanikou, chémiou, medicínou, neurovedou a umením a odvoláva sa na svojich veľkých vedeckých a tvorivých hrdinov – predovšetkým Charlesa Darwina, Sigmunda Freuda a Williama Jamesa. Títo myslitelia ho sprevádzali od mladosti; otázky, ktoré skúmali – zmysel evolúcie, korene tvorivosti a povaha vedomia –, tvoria srdce vedy a tejto knihy.

Horst EngerJorn Lier Horst, Thomas Enger: Jazvy (Premedia, 2023)

Štvrtý diel série Blix a Rammová od autorskej dvojice Horst a Enger uzrie svetlo sveta už o niekoľko dní.

Alexander Blix je zlomený muž. Odsúdili ho za usmrtenie dcérinho vraha a umiestnili do väzenia s maximálnym stupňom stráženia. Bývalý policajný vyšetrovateľ to nemá za jeho múrmi ľahké. Jeho kolegovia zatiaľ pátrajú po Walterovi Kroosovi, nemeckom väzňovi na úteku, ktorý podľa všetkého skončil v Nórsku.

Zhodou okolností sa s ním kedysi v minulosti stretol práve Blixov spoluväzeň. Nie je však jedinou osobou, ktorú v krajine pozná.

Novinárka Emma Rammová sa snaží Blixovi pomôcť. Hoci aj tým, že zistí, prečo presne sa Kroos vybral práve do Nórska. Stopy vedú do malej obce na sever od hlavného mesta, kde majú všetci svoje tajomstvá a nikomu nie je veľmi do reči. Najmä nie o tých, ktoré na nich zanechali hlboké jazvy.

Detektívny román Jazvy je štvrtou časťou série kriminálnych prípadov inšpektora Alexandra Blixa a novinárky Emmy Rammovej, ktorá sa stretla s veľkým ohlasom, predošlé časti vyšli v slovenčine pod názvami Bod nula, Dymová clona a Neumieraj mladá.

Pochované kostiLisa Reganová: Pochované kosti (Cosmopolis, 2023)

A pri detektívkach zostaneme. Séria s vyšetrovateľkou Josie Quinnovou je jedna z najlepších, aké som čítala, tak si ju určite nenechajte ujsť ani vy!

Detektívka Josie Quinnová sa teší na pokojnú večeru so svojím priateľom Noahom u jeho matky. Keď však prídu k nej, nájdu ju za domom v záhrade. Bez známok života a s ústami plnými hliny. Počas vyšetrovania sa objavuje množstvo záhadných fragmentov a stôp. Ide o ruženec zahrabaný v hline blízko tela Colette Fraleyovej alebo o flash disk s menom Drew Pratt, najslávnejšej nezvestnej osoby v Dentone. Josie zistí, že Pratt mal brata. Aj ten bol nezvestný dovtedy, kým jeho telo nevyplavila rieka. Postupne sa vynára viac súvislostí a Josie začína váhať. Je možné, že by sa Noahova matka, láskavá a usporiadaná Colette, zaplietla do zločinu? Prežije jej krehký vzťah s Noahom takéto obvinenie? Josie a jej tím postupuje v pátraní, ale vrah je tentoraz o krok pred nimi a obetí stále pribúda.

Alex BrownováAlex Brownová: Pohľadnica z Talianska (Fortuna Libri, 2023)

Pre milovníčky romantiky si vydavateľstvo Fortuna Libri pripravilo ďalšiu knihu od autorky Alex Brownovej. Tentokrát z prostredia Talianska.

Grace Quinnová pracuje v skladovacej spoločnosti. Keď jedného dňa nájde v sklade cennú umeleckú zbierku spolu so zväzkom listom a s denníkmi z 50. rokov minulého storočia, prebudí to jej prirodzene zvedavú povahu. Čím hlbšie sa ponára do pátrania, tým viac odhaľuje záhadný príbeh mladej Angličanky Connie Levinovej, ktorá po druhej svetovej vojne odišla so svojím manželom do Talianska.
Obsah skladu zároveň ponúka nádej na nový začiatok pre Grace, ktorá sa stará o svoju panovačnú matku a bojuje so zlomeným srdcom. Odvážne sa vydáva na vlastnú objaviteľskú cestu. Tá ju zavedie do staroružovej vily na vrchole kopcov s prekrásnym výhľadom na Taliansku riviéru. Podarí sa jej však odhaliť rodinné tajomstvá, ktoré tak ovplyvnili Connin život, a nájsť lásku?

Zdenka BeckerováZdenka Beckerová: Už bude pol dvanástej (Ikar, 2023)

A môj septembrový výber uzavrieme novinkou od autorky Zdenky Beckerovej.

Hilde a Karl by si mohli užívať príjemnú jeseň života, no Karl trpí demenciou. Nepotrvá dlho a manželia budú odkázaní na cudziu pomoc. Prežili ťažké časy – ešte ako zaľúbencov ich rozdelili nepriaznivé životné okolnosti, rodinné záväzky. Karl musel odísť za prácou do Berlína, nad ich životom sa vznášal tieň nacistického režimu. Jedného dňa Hilde nájde na povale truhlicu so starými listami a v jej spomienkach ožíva minulosť. Akoby to nestačilo, amatérsky obecný kronikár začne strkať nos do vecí, ktoré celý život tajila. Teraz, na sklonku života, musí Hilde rozmotať sieť lží, ktorú utkala, aby utajila zločin a uchránila krehké rodinné šťastie.

Prajem vám príjemný štart do nového školského roka a čo najmenej chorôb. Ale keby aj nejaké boli, tak aspoň bude viac času na čítanie 😊

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť