knižné novinky august

Veľmi sľubný knižný august 2023

Leto uteká raketovým tempom a ani nevieme ako a polovicu prázdnin máme za sebou. Niektorí majú už dovolenky za sebou, niektorí ešte pred sebou a tak sa nezabudnite zásobiť dobrým čítaním. Mám tu pre vás niekoľko tipov na knihy, ktoré budú vychádzať v auguste.

Lily Graham: Posledná reštaurácia v Paríži (Fortuna Libri, 2023)

Pre milovníčky romantických historických príbehov z čias Druhej svetovej vojny si vydavateľstvo Fortuna Libri pripravilo knihu Posledná reštaurácia v Paríži.

V nacistami okupovanom Paríži, kde miestni obyvatelia chodia spať vyhladovaní a zničení vojnou, sa z malej reštaurácie, plnej nemeckých vojakov, neprestajne ozýva hudba a smiech. Mladá majiteľka Marianne sa neúnavne behá od stola k stolu a obsluhuje nepriateľských dôstojníkov. Jej úsmev je žiarivý a privítanie srdečné. Nikto by neuhádol, akú nenávisť skrýva vo svojom vnútri.

V jeden večer sa však reštaurácia otvorí naposledy. Ráno sú na oknách vyryté slová „kolaborantka a vrahyňa“ a Marianne bez stopy zmizne…

Po rokoch stojí Mariannina vnučka Sabine pred starou budovou, v ruke drží ťažký mosadzný kľúč a hľadí na reštauráciu po starej mame, ktorú nikdy nepoznala. V hlave jej víri množstvo otázok o minulosti – možno tu nájde odpovede, ale vie, že nie je vítaná. Marianne miestni obyvatelia nenávideli, a keď Sabine zistí, že ju obviňujú zo strašnej tragédie, ktorá sa stala cez vojnu, je rozhodnutá vzdať sa temného dedičstva.

Keď však v ráme starého plagátu objaví pas s fotografiou ženy, ktorá vyzerá ako jej stará mama, ale má iné meno, pochopí, že za Marianniným príbehom je niečo viac. Začne pátrať v minulosti a postupne si kladie nástojčivé otázky: Bola stará mama zradkyňa alebo hrdinka? Čo sa s ňou stalo po tragickej noci, keď utiekla z reštaurácie? A zmení odpoveď aj jej vlastný život?

Strhujúci a podmanivý príbeh o láske, sile a obetavosti v nacistami okupovanom Paríži, kde odvážna mladá žena riskuje všetko, aby zachránila životy svojich blízkych.

Victoria Schwab: Tmavší odtieň mágie (Slovart, 2023)

Victoriu Schwab u nás poznáme najmä ako autorku populárnej knihy Neviditeľný život Addie LaRue. Tmavší odtieň mágie je tiež fantasy kniha a v zahraničí má (takmer) rovnako veľký úspech. Ide o prvý diel trojdielnej série.

Kell patrí k posledným Antariom – mágom so vzácnou a vyhľadávanou schopnosťou cestovať medzi paralelnými Londýnmi: Červeným, Sivým, Bielym a kedysi dávno aj Čiernym. Oficiálne je Kell veľvyslancom ríše Arnes – Červeného Londýna –, kde vyrastal ako člen kráľovskej rodiny Mareshovcov, cestujúcim medzi Bielym Londýnom, v ktorom si panovníci vždy uzurpujú trón krvavou cestou, a dvorom kráľa Juraja III. v najnudnejšom, Sivom Londýne, kde už mágia neexistuje. Neoficiálne je pašerákom, keďže ľudia sú ochotní zaplatiť aj za kradmý pohľad na svet, kam sa nikdy nedostanú. Nebezpečný koníček má však ďalekosiahle následky a Kell ich pocíti na vlastnej koži. Po nevydarenej akcii unikne do Sivého Londýna, kde sa zoznámi s Delilah Bardovou, vreckárkou s vysokými ambíciami. Lila ho najprv okradne, potom zachráni pred úhlavným nepriateľom a napokon ho prinúti prepašovať ju do iného sveta, aby zažila skutočné dobrodružstvo. Nebezpečná mágia im je však v pätách a na každom kroku číha zrada. Ak chcú zachrániť všetky svety, budú musieť najprv ostať nažive.

Michael Connelly: Kufrové tango (Slovart 2023)

Vo vydavateľstve Slovart bude vychádzať piaty diel detektívnej série s detektívom Harrym Boschom od obľúbeného autora Michaela Connellyho.

Detektív Harry Bosch vyšetruje jednu z najzávažnejších vrážd v Hollywoode. V kufre auta sa našla mŕtvola filmového producenta a všetko naznačuje, že išlo o vybavovanie účtov, klasickú mafiánsku vraždu. Harry sa vyberie po stopách peňazí, ktoré ho privedú do Las Vegas. Pre svoje odhodlanie a výdrž si pri riešení prípadu narobí aj veľmi mocných nepriateľov. No a keby nestačilo, že je aj tak po krk v problémoch, čaká naňho aj najväčší hazard zo všetkých – láska. Miešať prácu so zábavou by ho mohlo dostať na nesprávnu cestu – a predčasne do hrobu, aký vie pripraviť iba lasvegaské podsvetie.

 

Shelby Van Pelt: Šťastie má osem chápadiel (Cosmopolis, 2023)

Táto kniha spôsobila v zahraničí ošiaľ a patrí k najpredávanejším knihám za minulý rok.

V pokojnom prímorskom mestečku došlo k zvláštnemu zmiznutiu osemnásťročného Erika. Jeho matka Tova Sullivanová sa i po dlhých rokoch vyrovnáva so stratou svojho jediného syna prácou. Po nociach upratuje v morskom akváriu a prihovára sa jeho obyvateľom. Práve tam spozná tajuplného osmonoha gigantického menom Marcellus, ktorý má nielen obratné chápadlá, bystrý rozum, ale aj dobré srdce (dokonca tri srdcia!) a svojský zmysel pre humor. Zvláštne priateľstvo osamelej ženy a uväzneného osmonoha s originálnym názorom na ľudí vyústi do nečakaného sledu udalostí, ktoré navždy zmenia osudy obyvateľov malebného Sowell Bay. Tova postupne zisťuje, čo sa stalo v tú osudnú noc pred tridsiatimi rokmi, a napriek bolestivej strate získava veľký dar…

 

Philippa Gregory: Milenec panny (Slovart, 2023)

Philippa Gregory je obľúbenou autorkou historických románov z prostredia Anglicka. Milenec panny je ďalším dielom zo série Ženy Tudorovcov.

Schudobnený šľachtic Robert má šťastie, lebo sa mu podarilo získať pozornosť kráľovnej Márie a tým si zabezpečil miesto pri dvore. A práve tam sa stretne so svojou osudovou láskou. Zaľúbi sa doňho kráľovnina sestra Alžbeta. Túži ho mať po svojom boku napriek tomu, že je ženatý. Ich vzťah je však tŕňom v oku ostatným a milenci čelia mnohým nástrahám. Alžbeta po Máriinej smrti zasadne na trón. A kráľovné sa predsa z lásky nevydávajú.

 

 

 

Emily Henry: Knihomoli (Aktuell, 2023)

Knihy od Emily Henry sú povinnou jazdou oddychového letného čítania a Knihomoli v zahraničí zožali zatiaľ zo všetkých jej kníh najväčší úspech.

Život Nory Stephensovej sa točí okolo kníh – prečítala ich všetky – no nevyrovná sa hrdinke ani jednej z nich. Nie je tá odvážna, ani vysnívané pohodové dievča a už vôbec nie zlatíčko. V skutočnosti jedinými ľuďmi, pre ktorých je Nora dôležitou hrdinkou, sú jej klienti, ktorým ako drsná literárna agentka uzatvára obrovské zmluvy, a jej milovaná mladšia sestra Libby. Nikoho iného nemá.

Preto keď ju tehotná sestra poprosí o spoločný výlet do Sunshine Falls v Severnej Karolíne, napriek pracovnej vyťaženosti súhlasí. Netuší ale, že okrem utužovania sesterského vzťahu je ďalším z Libbiných cieľov letného pobytu dať Norin život do poriadku – nájsť jej poriadneho chlapa a docieliť, aby bola konečne hrdinkou svojho vlastného príbehu. Nora však namiesto piknikov na lúkach alebo stretnutí s príťažlivým vidiečanom či namakaným barmanom neustále naráža na Charlieho Lastru, uznávaného (a protivného) redaktora, s ktorým ju spája nielen vášeň ku knihám, ale aj milovaný New York. A boli by to milé stretnutia, nebyť toho, že sa v minulosti stretli už veľakrát, a nikdy to nebolo milé.

Ak je Nore jasné, že nie je ideálna hrdinka, Charlie vie, že nie je hrdinom pre nikoho. Ale keď sa znova a znova stretávajú – v sérii náhod, ktoré by každý schopný editor z rukopisu vyškrtal – zisťujú, že sú možno hrdinami (sami) pre seba.

Louisa May Alcott: Malé ženy (Ikar, 2023)

Ak ste si nestihli uchmatnúť predchádzajúce krásne vydanie Malých žien od vydavateľstva Ikar, teraz máte možnosť uchmatnúť si ešte krajšie vydanie, ktoré má oproti predchádzajúcemu navyše nádhernú oriezku.

 

 

 

 

 

 


TJ Klune: Pod šepkajúcimi dverami
(Metafora, 2023)

Autorovi skvelého fantasy románu Dom na Azúrovom pobreží bude v auguste vychádzať ďalšia kniha.

Vitajte v Cháronovom prievoze! Čaj je tu horúci, koláčiky čerstvé a mŕtvi práve prichádzajú. Keď si zberačka Mei príde vyzdvihnúť Wallacea z jeho vlastného pohrebu, začína mať podozrenie, že by mohol byť mŕtvy. Zoznámi sa však s Hugom, majiteľom zvláštnej čajovne, ktorý mu sľúbi, že mu pomôže prejsť na druhú stranu. Wallace len ťažko prijíma fakt, že je definitívne mŕtvy. Ani po smrti nie je pripravený opustiť život, ktorý však dovtedy ledva žil. Napokon získa týždeň na to, aby prekonal samého seba a za sedem dní úplne nanovo prežil celý svoj život.

 

Hana Repová: Ak mi dovolíš (BESTSELLER, 2023)

A aby sme nevynechali ani slovenských autorov, bude vychádzať nová kniha od Hany Repovej.

Opustená rodičmi a vychovaná starým otcom v malej podhorskej dedinke by Avery Adamsová mohla byť akousi novodobou Heidi. No jej život ani zďaleka nepripomína rozprávku. Keď sa v nemocnici preberie po autonehode, zistí, že stratila oveľa viac ako svoje auto. Stratila takmer všetko.
Muž, ktorý sa krátko nato stane jej novým šéfom, jej nedá vydýchnuť a burcuje ju k negatívnym emóciám voči nemu. Skutočnosti, ktoré na prvý pohľad nedávajú zmysel, však čoskoro začnú do seba zapadať. Keď sa v jej živote objaví aj druhý záhadný muž, zisťuje, že život si pre ňu pripravil niečo, s čím vôbec nerátala.

Clémence Michallon: Tichá podnájomníčka (Lindeni, 2023)

Psychologický triler, na ktorý sa ja osobne teším.

Aidan Thomas je tvrdo pracujúci, rodinne založený muž, všeobecne obľúbený v malom meste v štáte New York. Vždy rád podá pomocnú ruku a pre každého má milé slovo. Pred svetom aj pred svojimi blízkymi však skrýva temné tajomstvo. Je únosca a sériový vrah. Zavraždil už osem žien a deviatu, Rachel, väzní v chatrči na zadnom dvore. Po smrti manželky je nútený presťahovať sa spolu s dcérou z domu, ktorý patrí jeho svokrovcom. Nemá na výber a musí so sebou vziať aj Rachel, ktorú dcére predstaví ako „rodinnú priateľku“, čo nemá kde bývať. Aidan verí, že Rachel má po piatich rokoch väznenia vymytý mozog a bojí sa čo len pokúsiť utiecť. Ona to však určite nevzdáva… Príbeh rozprávaný z perspektívy troch ženských postáv je skvelou štúdiou traumy, boja o prežitie a dynamiky moci. Úchvatný debut talentovanej autorky.

Vex King, Kaushal: Denník (Tatran, 2023)

Najlepšia kniha o svojpomoci je tá, ktorú si napíšete sami.

Obľúbený mentálny kouč Vex King vo svojich knihách pomáha ľuďom nájsť cestu k sebaláske, zmyslupným vzťahom a šťastiu. Teraz svojim čitateľom prináša ďalší kľúč k naplnenému životu, ktorý vytvoril spolu so svojou manželkou Kaushal. Tento Denník je úplne iný ako denníky, s ktorými ste sa stretli doteraz. Je plný svojpomocných cvičení, aktivít a vizuálnych podnetov. Pomôže vám pochopiť a regulovať emócie, vybudovať a udržať si funkčné návyky, pestovať pozitívne vzorce myslenia, pracovať na sebauvedomovaní, sebaláske a pocite vďačnosti. S týmto každodenným spoločníkom si vytvoríte zdravý vzťah so samým sebou aj s ostatnými.

 

Davina McCall, Naomi Potter: Menopauza (Tatran, 2023)

Menopauza je obdobím v živote ženy, ktorým si každá jedna z nás raz prejde. Mať čo najviac informácii o tom, čo nás čaká, alebo to už aktuálne zažívame, je kľúčové k čo najľahšiemu zvládnutiu tejto „hormonálnej búrky“.

Túto tému sprevádza ostych, hanba, chybné informácie či dokonca mlčanie. Preto vznikla táto kniha. Ženy museli o menopauze až pridlho mlčať – o jej nástupe, symptómoch, liečbe aj o tom, čo to pre ne znamená. Menopauza chce prelomiť tabu. Skúma, vysvetľuje, odhaľuje škodlivé mýty a búra predsudky. Pripraví ženy na to, čo ich čaká a čo ich neminie, a poradí, ako sa postaviť čelom k novému životnému obdobiu. Už žiadne strašenie – iba informácie založené na faktoch. Už žiadna hanba – skutočné ženy, skutočné príbehy, skutočná empatia. Nie ste v tom sama. Úprimné rady o suchej vagíne, nulovej túžbe po sexe, strate vlasov a mnohé iné. Menopauza vám na všetko odpovie a poradí.

 

Geše YongDong Losar: Pokojný dych, pokojná myseľ (Ajna, 2023)

V priebehu tisícročí sa v mnohých východných tradíciách vyvinuli praktiky, ktoré využívajú silnú uzdravujúcu energiu dychu na liečbu fyzických, emocionálnych a duševných problémov. V čínštine sa táto energia nazýva čchi, v sanskrte prána a v tibetčine lung.

Lung je životodarná energia, ktorá sa pohybuje naším telom. Nedostatok alebo nerovnováha tejto energie môže spôsobiť choroby tela a mysle alebo emocionálne problémy, ako zmätok, hnev a smútok. Geše YongDong Losar, učenec a mních starobylej tibetskej tradície bön, nám vo svojej knihe ponúka overené praktiky, ktoré nám pomôžu vyrovnať lung energiu. Vďaka bohatým vedomostiam, ktoré získal počas rokov štúdia a praxe, sú tieto praktiky jednoduché a vytvárajú ľahkú cestu k väčšiemu pokoju, sile a jasnosti mysle.

Užite si krásny august a prajem vám čo najviac prečítaných kníh.

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť