Svätý Martin

Ráno ma budí sýty sneh. Tmavá obloha akoby prišli Vianoce a stromy, pod ktoré som sa chodil bozkávať ešte donedávna s dievčencami, už stratili svoju korunu. Doma sa už všetko poctivo čistí, rodičia robia každý niečo iné. Akoby tu už zima bola, veď je za rohom.

A vážne, dnes je ten svätý Martin, keď sa akoby brány otvárali zime. Keď som bol ešte mladší, veril som rozprávkam o zime, čo je za kopcom a že na svätého Martina sa musím pred tou zimou schovať. Dokonca aj dievča od vedľa stále cvičila svojho koňa, aby šiel zimu privítať. Veď bodaj by nie, od mala počúvala o tom ako Martin príde na bielom koni. A ten kôň bol biely.

Vychádzam von a vidím zabitú hus. A prečo nie? Hus a knedle, k tomu dobré víno, to by bolo hriech jesť v ten deň čosi iné. Niektoré sviatky majú svoje jedlá a svätý Martin taký je. Ráno som uchmatol mame martinský rohlík a na obed bude svätomartinská hus.

Ono tá príhoda o husi má svoj pôvod. Svätý Martin, teda ono ich bolo viac. Tak teda, svätý Martin Tourský bol vojakom. Okrem toho, že dal žobrákovi svoj plášť, urobil ešte jeden známy skutok. Povráva sa, že svätý Martin bol veľmi skromný. Keď teda prijal kresťanskú vieru a robil misionára, zjavili sa v nejakom kraji akési reči, že bude biskup. On to odmietol prijať a pred vyslancami sa skryl kamsi k husiam. Ibaže husi mali veľký zmysel pre dobro a začali gágať. Dopadlo to tak, že z Martina sa stal biskup a husi skončili ako hlavný chod obeda. Neviem ako z tej legendy plynie poučenie. Azda to, že každý, kto druhým dáva rady a snaží sa zlepšiť jeho život, môže čo nevidieť skončiť ako jedlo. V každom prípade je to pekná tradícia a na pečenú hus sa teším.

To je moje vnímanie sviatku svätého Martina. Keďže sa ma aspoň trochu týka. Teda byť kdesi v lesnej dedine, kde sa ľudia majú radi až do kostí. Ráno sa najeme martinských rožkov, na obed príde pečená hus a pôjdem s milou na prechádzku. A večer si všetci sadneme k vínu a rozprávame si o tom, čo nás teší. Ako sa tešíme na zimu, ako sme stihli posledný krát vyprať v rieke a ako nás čakajú všetky tie radosti od stromčeka cez iné tradície neskorej jesene až po príchod Vianoc.

Takže Martinovia, užite si tento deň!

PS: Víno pripravené na sviatok Martina by sa malo nalievať od 11.tej hodiny. Na svätomartinské pivo sa teším viac. Predsa len 13.ka z pivovaru Velkého Března.

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť