júl 2023

Horúce knižné tipy na júl

V júli nás opäť čaká štedrá nádielka knižných titulov a ja som vám pripravila prehľad najzaujímavejších z nich.

Erica Jamesová: Matky a dcéry (Tatran, 2023)

Matky a dcéry júl 2023Hneď na začiatku mesiaca vychádza vo vydavateľstve Tatran kniha Matky a dcéry, ktorá je psychologickým románom nabitým drámou a tajomstvami.

Vila Kotva je krásny dom na morskom pobreží južného Anglicka. Naomi s manželom Colinom tu vychovali dve dcéry. Po Colinovej náhlej smrti si Naomi začne budovať život odznova, najmä keď sa do susedstva prisťahuje Ellis, jej dávna známosť z mladosti. Stará iskra vzbĺkne a vzkriesi v nich radosť a túžbu po spoločnom živote. Problémom je, ako túto novinu prijmú Naomine dcéry, najmä staršia Martha, ktorá otca zbožňovala a nerada by videla niekoho iného na jeho mieste. Mladšia Willow je tomuto vzťahu oveľa viac naklonená, lebo svojho otca vnímala celkom inak.

Matka s dcérami sú si blízke, no napriek tomu si nehovoria všetko. Naomi sa nikdy nepriznala, že jej manželstvo s Colinom nebolo také harmonické, ako vyzeralo navonok, a aj Willow skrýva tajomstvo, o ktoré sa s nikým nepodelila, lebo by naň najradšej zabudla. Román Matky a dcéry je hlbokou psychologickou sondou do rodinných vzťahov a hovorí o problémoch, aké sa vyskytujú v nejednej rodine. Zároveň prináša pozitívne posolstvo, že vďaka láskyplným vzťahom, ktoré vytvára predovšetkým milujúca matka, možno prekonať aj najťažšie chvíle.

Liane Moriartyová: Jablká nepadajú ďaleko (Ikar, 2023)

Jablká júl 2023Liane Moriarty je bestsellerová autorka mnohých románov, z ktorých niektoré boli už preložené a vydané aj na Slovensku. Vydavateľstvo Ikar nám tento mesiac prinesie ďalší z nich.

Všetci v meste poznajú Delaneyovcov, úspešnú rodinu tenistov, v ktorej sa raketa dedí z pokolenia na pokolenie. Stan a Joy sa spoznali vďaka tenisu a odvtedy to medzi nimi len iskrilo. Po päťdesiatich rokoch manželstva sa však aj posledná iskra kamsi vytratila, a keď predajú spoločne vybudovanú tenisovú akadémiu, neostane nič, čo by ich spájalo. Samozrejme, okrem štyroch detí a nádeje na vnúčatá. Potom im raz v noci zaklope na dvere neznáme zakrvavené dievča. Predstaví sa ako Savannah a prosí o záchranu pred násilným partnerom. Delaneyovci neváhajú a dobrosrdečne prijmú mladú ženu pod svoju strechu. Onedlho však Joy zmizne a aj po Savannah akoby sa zľahla zem. Jediným podozrivým je Stan, a hoci odmieta vinu, vie viac, ako priznáva. Čo sa naozaj stalo? Kam zmizla mama a ako to súvisí so záhadnou neznámou? Neistota a pochybnosti postavia súrodencov proti sebe a nútia ich prehodnotiť rodinnú minulosť v novom svetle. Inak sa nikdy nedozvedia pravdu.

Amanda Dykesová: Noc je tvoja (i527.net, 2023)

noc júl 2023Amanda Dykesová je moja obľúbená autorka romantických historických románov. Ak ste od nej ešte nič nečítali, vrelo vám jej knihy odporúčam. Sú vynikajúco prepracované. Vo vydavateľstve i527.net jej vyšli už dva romány – Kto rozsvecuje hviezdy a Čie sú to vlny. Noc je tvoja je v poradí treťou autorkinou knihou vychádzajúcou na Slovensku.

Zákopy veľkej vojny sú tienisté miesto. Hoci tam seržant Matthew Petticrew prišiel s minulosťou dávno poznačenou tieňmi, skutočná tvár boja so sebou prináša nové rany, ktoré doňho vyrývajú túžbu po svetle a rozhodnutie bojovať zaň.

Jednej noci Matthewa s jeho druhmi očarí taký čistý zvuk, taký nadpozemský hlas, že im poskytne úľavu – aj keď len na chvíľu. Zanedlho sa zákopmi začnú šíriť chýry aj od ďalších, ktorí počuli túto uspávanku. Ten hlas nazvali Anjel z Argonne, tajomná neviditeľná bytosť, ktorá za sebou na hroboch bez mien zanecháva vence.

Mireilles vyrastala v divokej hlbočine Argonského lesa a po tom, čo do jej idylického domova vtrhne vojna a pripraví ju o veľa, sa ocitne uprostred trosiek svojho života v ústraní. Keď ju Matthew so svojimi dvomi nečakanými spoločníkmi objaví, musia sa vydať na cestu, ktorá každého z nich navždy zmení… a možno napokon rozžiari svetlo v tme.

So stým výročím odhalenia pomníka Hrob neznámeho vojaka vznikol dojímavý príbeh inšpirovaný odvahou vojakov z prvej svetovej vojny.

Miranda Cowley Heller: Papierový palác (Tatran, 2023)

papierovy palac jul 2023Vydavateľstvo Tatran pre nás pripravilo aj ďalší psychologický román, ktorý patrí medzi celosvetové bestsellery.

Je krásne augustové ráno a Elle Bishopová sa kúpe v rybníku v obľúbenom letovisku na Cape Code, kde jej rodina trávi letá už celé generácie. Ponára sa do studenej vody a v mysli sa jej odohráva včerajšia vášnivá chvíľa s Jonasom, dávnym priateľom z detstva. Konečne spolu zažili to, o čom celé roky len snívali… zatiaľ čo sa jej manžel, matka a deti rozprávali s hosťami v neďalekej chatke. Elle tuší, že sa musí rozhodnúť medzi svetom, ktorý si vybudovala s milovaným manželom Petrom, a životom, po akom so svojou láskou z detstva túžila, kým ich životy nevychýlila z kurzu tragická udalosť.

Papierový palác je odvážny román plný hlbokých citov, ktorý na príbehu zdanlivo obyčajného ľúbostného trojuholníka otvára Pandorinu skrinku ukrývajúcu devastačné účinky nefunkčných rodinných vzťahov.

 

Gillian McAllisterová: V nesprávnom čase na nesprávnom mieste (Tatran, 2023)

tatran v nesprávnom čase júl 2023Tento mrazivý triler si ja osobne určite nenechám ujsť. Anotácia znie viac ako sľubne.

V jednu októbrovú noc Jen čaká, kedy sa jej osemnásťročný syn Todd vráti domov – už dávno má po večierke. Keď mladíka konečne uvidí pred domom, na krátku chvíľu sa jej uľaví, ale vzápätí sa začne jej nočná mora. Oproti Toddovi kráča neznámy muž a chlapec podíde k nemu. Jen neverí vlastným očiam, keď jej úžasný, vnímavý a vždy veselý syn bez zaváhania neznámeho prebodne. Netuší, kto je to ani prečo sa stal obeťou. Uvedomuje si len, že jej nadovšetko milované dieťa pôjde do väzenia a jeho budúcnosť je zmarená. Jen v tú noc zaspí s pocitmi márnosti – až kým sa neprebudí… včera. A keď sa prebudí ďalšie ráno… je predvčerom.
Jen sa každé ďalšie ráno ocitá čoraz hlbšie v minulosti a snaží sa prísť na to, ako zabrániť zločinu. Odpovede na všetky otázky sa skrývajú hlboko pod povrchom. Jen sa deň po dni pokúša vypátrať jednotlivé kúsky skladačky a znovu prežíva životné situácie, ktoré už raz zažila, ale to podstatné jej vtedy uniklo… A ak sa teraz neocitne v správnom čase na správnom mieste, všetko môže byť navždy stratené.

Jonas Jonasson: Prorokyňa a trkvas (Ikar, 2023)

Jonasson júl 2023Švédsky autor Jonas Jonasson nás v minulosti pobavil už nejednou knihou. Tou najznámejšou je Storočný starček, ktorý vyskočil z okna a zmizol. Vo vydavateľstve Ikar vychádza jeho ďalší humorný román o zániku sveta.

Do zániku sveta nezostáva veľa času. Aspoň podľa amatérskej astrofyzičky Petry, ktorá súdny deň vypočítala na 7. septembra 2011 o 20:21. Toto proroctvo ju nečakane spojí s pomerne jednoduchým Johanom, ktorý odmalička slepo obdivoval staršieho brata, a s dôchodkyňou Agnes, ktorá sa vydáva za mladú influencerku. Nesúrodá trojica sa v karavane vydáva do Ríma a majú poriadne naponáhlo. Musia toho ešte veľa stihnúť, ale ako to už býva, nič nejde podľa plánu. Dokonca ani koniec sveta.
Na pozadí bizarného výletu naprieč Európou, Afrikou a Amerikou Jonasson humorne a svojsky odkrýva nielen výnimočné ľudské charaktery, ale odhaľuje aj to, ako funguje korupcia na globálnej úrovni.

Amita Parikh: Cirkusový vlak (Ikar, 2023)

Román z prostredia cirkusu? Áno prosím 😊

Cirkusový vlak júl 2023Lena, dcéra výnimočného iluzionistu Thea, o ktorom sa píše na titulných stranách novín, nikdy nenašla uplatnenie v putovnom cirkuse. Je to nesmierne nadané a zvedavé dievča, lenže túži po zázrakoch skutočného sveta – vedy a medicíny, a to aj napriek otcovej prehnanej ochrane a obmedzeniam, ktoré jej kladie jej zdravotné postihnutie. V jej nekonvenčnom živote nastane vzrušujúci zvrat, keď zachráni Alexandreho, sirotu s vlastnými tajomstvami a záhadnou minulosťou. Zatiaľ čo ich priateľstvo prekvitá a Alexandre sa učí umeniu ilúzie od slávneho kúzelníka, okolo zúri druhá svetová vojna. Keď Thea a Alexandreho najmú, aby pracovali v Terezíne, vo vzorovom meste pre Židov založenom nacistami, Lena ostane odrezaná od všetkého známeho. Zrazu sa musí vydať vlastnou cestou a odvážiť sa veriť v nemožné – v samu seba.

 

Fiodor Michajlovič Dostojevskij: Diablom posadnutí (Odeon, 2023)

Besy júl 2023Pre milovníkov klasiky si vydavateľstvo Odeon pripravilo nové vydanie ruského románu Diablom posadnutí.

Do trochu ospalého zastrčeného mestečka sa vracia z cudziny skupina mladých mužov. Piotr Verchovenskij, navonok bezstarostný nihilista, je v skutočnosti nemilosrdný intrigán, ktorý vyvolá v meste nepokoje a svojich druhov zmanipuluje k tým najohavnejším činom. Hoci sám túži po zásadných spoločenských zmenách, za vodcu skupiny pasuje rozhľadeného krásavca Nikolaja Stavrogina, ktorý jediný odoláva jeho úkladom. Stavrogin je pre malé provinčné mestečko tajomstvom. Mnohé sa mu odpúšťa pre jeho príťažlivý vzhľad a ženské osadenstvo ho vníma ako síce vrtošivého a búrlivého mladíka, no jednako dobrú partiu. Pravda o ňom je však omnoho temnejšia a čitateľ sa ju dozvedá prvýkrát v slovenskom preklade z kapitoly U Tichona, ktorá bola z pôvodného ruského vydania vynechaná.

Hrdinovia románu sú posadnutí rôznymi ideami, ich videnie je sploštené, nekompromisné. Či ide o vízie dokonalého spoločenského zriadenia, velikášske predstavy o Rusku, fanatickú vieru v Boha alebo, naopak, úplné popretie Boha. V snahe presvedčiť okolie o svojej pravde, jedinej a nemennej, neváhajú prekračovať hranice ľudskosti.

Diablom posadnutí je spoločenský a politický pamflet, satira, kronika, v ktorej vládne chaos a šialenstvo. Je to rýdzi Dostojevskij so všetkým, čo na ňom čitatelia milujú aj nenávidia. Pre množstvo historických odkazov a formálnu štruktúru zároveň patrí medzi najzložitejšie Dostojevského diela. Určitý návod k pochopeniu však čitateľ nájde v doslove od popredného rusistu Valerija Kupku.

Verity Bright: Taká veľmi anglická vražda (Lindeni, 2023)

Anglická vražda júl 2023Nová detektívna séria z prostredia Anglicka zo začiatku 20.storočia vyzerá naozaj sľubne. Je prirovnávaná k Agathe Christie a jej slečne Marplovej. Som na ňu zvedavá.

Anglicko, 1920. Eleanor Swiftová strávila posledných pár rokov cestovaním po svete – dopriala si čaj v Číne, testovala reakcie aligátorov v Peru, utiekla zo zajatia banditom v Perzii a po dobrodružnom lete z Južnej Afriky, ktorý aj s prestávkami trval štyridsaťpäť dní, práve dorazila do Anglicka. Po smrti lorda Henleyho sa stala dedičkou chladného, zatuchnutého panského sídla Henley Hall. A hneď tu zažije šok – počas prechádzky sa stane svedkom vraždy! Napriek hustému dažďu totiž vo vzdialenom kameňolome zbadá, ako niekto zastrelí muža. No kým sa dostane na miesto činu, vrah je preč a mŕtve telo tiež. Keďže obeť chýba a miestni policajti sú presvedčení že zbytočne robí problémy, Eleanor sa rozhodne, že prípad vyrieši sama. Keď však zlyhajú brzdy na jej aute, jedna vec je istá – niekto v tomto tichom vidieckom mestečku si zobral lady Eleanor Swiftovú na mušku…

Alka Joshi: Parfumérka z Paríža (Tatran, 2023)

parfumerka júl 2023Ďzajpurská trilógia sa dočká svojho záverečného dielu a koncom mesiaca sa tak môžeme tešiť po Umelkyni s henou a a Strážcovi džajpurských tajomstiev aj na Parfumérku z Paríža.

Paríž 1974. Rádhá, mladšia sestra Lakšmí, čitateľovi známej z úspešnej prvej časti džajpurskej trilógie Umelkyňa s henou, si buduje v Paríži kariéru parfumérky a zároveň čelí očakávaniam rodiny a pochovaným tajomstvám vlastnej minulosti, ktoré sa nečakane vynoria na povrch…

Rádhá žije v Paríži so svojím manželom Pierrom a dvoma dcérami. Pracuje ako laborantka v Yvesovej parfumérii a svoju prácu miluje. Keď jej majsterka parfumérka zverí významnú úlohu vytvoriť úplne novú vôňu, je to pre ňu príležitosť, o akej sa jej ani nesnívalo. Želá si iba, aby ju Pierre podporoval, no zdá sa, že z jeho strany sa pochopenia nedočká…

Rádhá sa vracia kvôli novému projektu domov do Indie, kde požiada o pomoc sestru Lakšmí. Tá ju zavedie medzi kurtizány, ktoré odjakživa ovládali umenie omámiť zmysly opojnými vôňami. Rádhá s ich pomocou objaví tú pravú esenciu, ktorú hľadala, ale dobehne ju aj jej minulosť – ako trinásťročná porodila syna, ktorého sa zriekla a odvtedy o ňom nepočula. Teraz sa dozvedá, že jej prvorodený práve odišiel do Paríža, aby ju tam vyhľadal a zistil, kto je záhadná žena, ktorá jeho adoptívnej matke vracala neotvorené listy…

Rádhá sa ocitne na pokraji priepasti. Ochráni svoju rodinu pred vlastnou minulosťou? Nepodľahne tlaku svojho manžela a ubráni si prácu? Alebo sa jej život úplne prevráti naruby? V záverečnej časti indickej trilógie Alka Joshi bravúrne vykresľuje portrét ženy, ktorá rozkvitne z nesmelej submisívnej manželky a matky do plnej ženskej sily

Jo Nesbo: Nočný dom (Ikar, 2023)

Nočný dom júl 2023Och a kto by nemiloval Nesba? Ten v našom výbere rozhodne nemôže chýbať! V júli sa dočkáme aj ďalšej knihy od kráľa severských detektíviek.

Odkedy sa štrnásťročný Richard po smrti rodičov presťahoval k rodine do mestečka Ballantyne, problémy sa mu doslova lepia na päty. Keď nahucká kamaráta Toma, aby z telefónnej búdky zavolal náhodnému neznámemu, znie to ako neškodná zábava. Slúchadlo však začne Toma zaživa požierať priamo pred Richardovými očami. Zhrozenému mladíkovi nikto neverí, a tak sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť. Situácia sa vyostrí, keď zmizne ďalší Richardov spolužiak a jemu ostáva jediný spojenec –sympatická rebelka Karen, do ktorej je už dlho tajne zamilovaný. Ballantyne má svoju minulosť a desivé príbehy o opustenom Nočnom dome. Mohli sa s Tomom dovolať práve tam? Alebo je všetko úplne inak.

Nikki Erlick: Skrinka času (Metafora, 2023)

Skrinka časuSkrinka času sa radí medzi fantasy, pokiaľ ale nie ste milovníkom tohto žánru, netreba túto knihu hneď zavrhnúť. Údajne ide iba o jemné fantasy a anotácia znie rozhodne viac ako sľubne. Veď posúďte sami.

Zdá sa, že je to deň ako každý iný. Zobudíte sa, dáte si kávu a vyjdete von. Lenže keď otvoríte vchodové dvere, čaká na vás malá drevená skrinka, v ktorej sa ukrýva váš osud a informácia, ako dlho ešte budete žiť. Každý človek na svete dostane v tom istom okamihu rovnakú drevenú skrinku. A svet sa zrazu ocitá v stave kolektívneho šialenstva. Všetci by chceli vedieť… Odkiaľ sa vzali tieto skrinky? Je pravda, čo sľubujú? Zrazu sa musia rozhodnúť… Chcem naozaj vedieť, ako dlho budem žiť? A ak sa to dozviem, čo s tou informáciou urobím?
Osem ľudí. Osem rôznych osudov, ktoré sa zrazu začnú meniť vďaka jednej malej skrinke. Čo sa stane s najlepšími priateľmi, ktorých spájajú spoločné sny o budúcnosti? A čo neznámy pár, ktorý si myslel, že vo vzťahu už nemusí nič riešiť? A lekár, ktorý sa nedokáže zachrániť? Prečo sa zo skrinky v rukách úspešného politika stáva sud s pušným prachom, ktorý nakoniec všetko zmení?

Stuart Sandeman: Nádych, výdych (Tatran, 2023)

Nádych výdych júl 2023Tento medzinárodný bestseller nás prevedie informáciami o dýchaní, ktoré každý z nás považuje za samozrejmosť, pritom vôbec netušíme, aký potenciál sa v dychu skrýva a čo všetko v našom tele správne/nesprávne dýchanie ovplyvňuje.

Odkedy Stuarta Sandemana priviedla tragická strata partnerky k práci s dychom, pomohol tisícom ľudí zmeniť život len tým, že ich naučil dýchať inak. Jeho kniha Nádych, výdych vám umožní spoznať silu, ktorá sa skrýva vo vašom vnútri a má moc zmeniť vaše myslenie aj cítenie.
Nielenže sa zocelíte, navyše budete zdravší a šťastnejší, ako ste si kedy predstavovali. Nepotrebujete k tomu nič iné, len sa správne nadýchnuť a vydýchnuť. Dýchanie je silný a každému prístupný nástroj na stíšenie stresu, zmiernenie bolesti a zvládnutie emócií. Cvičenia v tejto knihe vás naučia využívať potenciál dychu a postupne tak získate plnú kontrolu nad svojím telom aj mysľou. Nádych a výdych, dajte sa do toho!

A.Roger Ekirch: Na sklonku dňa (Rak, 2023)

Na sklonku dňaHistória tmy. Už len tieto dve slová mi stačia, aby som knihu vyhodnotila ako jednu z tých, ktoré si určite nenechám ujsť.

Ako ľudia trávili noc v minulosti? Kam sa podel druhý spánok a varenie piva pri svite mesiaca? Ponorte sa do očarujúcej ríše nočných aktivít a odhaľte neobyčajnú históriu nočného života!

Americký historik a odborník na spánok A. R. Ekirch píše o všetkom, čo súvisí s nocou v 16. až 19. storočí. Kniha ponúka nielen fascinujúce informácie z dôb tmy, ale čitateľ v nej môže nájsť aj recept na lepší spánok do dnešnej doby svetla. Dnes sa zvyčajne nemusíme báť, že nás v spánku niekto zabije, či zamrzneme, ak ostaneme vonku pred zavretými mestskými bránami. Ani sa netreba deliť o posteľ s príbuznými, či nebodaj s cudzími. Na druhej strane naša doba elektriny, neónu a svetelného smogu nás pripravila o mnohé zdravé spánkové návyky, ako aj radosti našich predkov. Noc za doby tmy v niektorých ľuďoch vzbudzovala strach, no iní sa cítili oslobodení od spoločenských obmedzení; venovali sa popíjaniu, hazardu a iným roztopašiam. Jedno je však isté. Vrátiť sa z krčmy domov, bolo bez svetla ťažšie ako dnes. Mnohé prebdené noci, o ktorých kniha píše, preto končili v jame, priekope, alebo v rieke. Spoznajte s nami tieto historické príbehy zo sveta, ktorý ožíval po západe slnka!

Caroline Bernard: Frida KaFrida júl 2023hlo (Noxi, 2023)

Vydavateľstvo Noxi vydáva sériu s názvom Úspešné ženy, v ktorej doteraz vyšli knihy o Márii Montessori a Irene Sendler. V júli bude vychádzať v poradí už tretia o svetoznámej maliarke a revolucionárke Fride Kahlo.

Mexiko, 1925: Sedemnásťročná Frida sa chce stať lekárkou, no strašná autobusová nehoda roztriešti jej ambície na prach. Spoznáva geniálneho maliara a sukničkára Diega Riveru, svoju životnú lásku, s ktorým sa ponorí do sveta umenia. Diego ju podporuje v jej maliarskych ambíciách, no nie je to muž, ktorý dokáže patriť len jednej žene.

Frida tuší, že jej šťastie má vytýčenú dobu exspirácie a tak sa strmhlav vrhá do víru života. New York i parížski surrealisti jej ležia pri nohách, rovnako ako Pablo Picasso, revolucionár Lev Trockij či fotograf Nick Murray. Nekompromisne si ide svojou vlastnou cestou bez ohľadu na to, či slávi úspech so svojimi intenzívnymi obrazmi, alebo musí znášať rany osudu spôsobené nikdy sa nekončiacimi zdravotnými komplikáciami.

Potom je však náhle postavená pred rozhodnutie, ktoré ju prinúti spochybniť všetko, v čo doteraz verila.

Júl je mesiac, kedy je väčšina ľudí na zaslúženej dovolenke, tak si so sebou nezabudnite pribaliť knihu. Alebo aj dve – tri 😊

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť