Dostojevskij, starí Slováci a ovocné krajiny 5+1

Dostojevskij: Nezabil som človeka, ale princíp!

Buď ste ho čítali, alebo ste ho mali čítať. Ak nie, mali by ste. Uplynulo 190 rokov od jeho narodenia, 130 od jeho úmrtia a na jeho myšlienky nepadlo ani zrnko prachu. Nevybledli, neoslabli, neupadli do zabudnutia, všetky ostali. No na druhú stranu – mnohé nepochopené.

Kedy kvapká umelcom na karbid?

Ak niečo živí oprávnené pochybnosti o súčasnom výtvarnom umení, sú to príbehy ako ten z dortmundského múzea Ostwall. S nemeckou pedantnosťou tam upratovačka nedávno vyčistila časť diela Wenn’s anfängt durch die Decke zu tropfen, teda Keď začne kvapkať zo stropu. Mala pocit, že škvrna vápna, ktorá bola jeho súčasťou, je neporiadok.

Archeológ Pieta: Starí Slováci? Hlúpe slovíčkárenie

Najväčšie zachované nálezisko slovanského hradiska z čias Nitrianskeho kniežatstva skúmajú pri Bojnej v Topoľčianskom okrese len pár rokov. Hoci tam v deviatom storočí bývali tisíce Slovanov, takmer tisícsto rokov zostalo skryté. Hovorí archeológ Karol Pieta z Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Christo dostal povolení zabalit řeku Arkansas

Umělec Christo, který se proslavil zabalením berlínského Reichstagu či mostu Pont-Neuf v Paříži, dostal povolení na svůj nejnovější projekt, zakrytí řeky Arkansas baldachýnem ze třpytivě stříbrné látky.

Šestisetstránková prvotina letos získala proslulou Goncourtovu cenu

Románový debut Alexise Jenniho Francouzské umění války získal prestižní Goncourtovu cenu 2011. Ačkoliv ve Francii je cen mnoho, patří ta Goncourtova k nejsledovanějším, byť autor za ocenění získává pouhých deset euro.

 

‚Food Landscapes‘: Carl Warner’s Miniature, Hand-Crafted Vignettes

Vytvorenie portrétu z ovocia a zeleniny dokázali umeleci už v minulosti. Carl Warner sa pre to pokúsil použiť ich na stvárnenie lesov a morí prípadne známych pamiatok.

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť