Syr

Povedz sýýýr – Pohľadnice Adriany Macháčovej

Nič Holanďanov nespája lepšie než rozhovory o počasí a, samozrejme, o syre. Vďačná téma, čo hneď funguje.

„Aký je tvoj obľúbený syr?“ prelomí mlčanie.

Nenechajte sa zaskočiť, že Holanďan má hneď hŕbu otázok o jedle, taký malý krížový výsluch, tak majte poruke odpovede. Oštiepok vás zachráni, no pri bryndzových haluškách (bryndza je tiež syr) bude váš poslucháč pôsobiť trochu vydesene.

Syr

Ale k veci. Holandské kráľovstvo je aj kráľovstvom syrov. Syrové farmy, syrové trhy, obchodíky hádam na každej lepšej ulici. Nie, nemusíte sa obávať, že návštevu niektorého z nich by ste zvládli len so štipcom na nose. Žiadne smradľavé nohy. Holandské syry sú síce aromatické, ale akosi lahodne. Každý správny Holanďan za rok skonzumuje viac než 22 kilogramov. Výber je bohatý – s orechmi, hľuzovkami, paprikou, bylinkami, figami aj s wasabi. Kravské, kozie, ovčie…

Na výrobu 1 kilogramu syra sa spotrebuje približne 10 litrov mlieka. Syr je skvelým záverom jedla a na jeho servírovanie je najvhodnejšia doska. Ak si zvolíte širokú škálu syrov, bude to pastva pre oči a žalúdok. Do ochutnávania sa zapájajú všetky zmysly. Nezabudnite na hrozno, figy, chlieb, chutney a vlašské orechy, ktoré neutralizujú chuť. Ale pozor, syr je aj návykový. Počas trávenia sa v žalúdku uvoľňujú chemikálie nazývané kazomorfíny. Môžu sa dostať až do vášho mozgu a spojiť sa s opiátovými receptormi. To píšem len preto, aby ste vedeli, prečo sa po vynikajúcej holandskej goude (čítaj chauda) usmievate.

syr

Najznámejší holandský syr je gouda. Meno mu dalo krásne historické mesto s rovnakým názvom. Gouda leží v Južnom Holandsku neďaleko Rotterdamu. Od apríla až do konca augusta sa na námestí pred Starou radnicou konajú tradičné syrové trhy

Inak vedeli ste, že názvy syrov Gouda a Edam nie sú chránené? Preto sa vyrábajú kade-tade vo svete. V Poľsku, Nemecku, v Česku s menom Eidam. Iba syry s názvom „Gouda Holland“ a „Edam Holland“ sú pravé holandské a chránené od roku 2010.

Adriana Macháčová Adriana Macháčová patrí k obľúbeným slovenským spisovateľkám. Nehrá s čitateľom lacné hry. Keď chytíte jej knihu do ruky, nepustíte ju. Všetko je správne nadávkované a budete chcieť vedieť, ako to dopadne. Vo svojej tvorbe rozohráva otázky, ktoré trápia mnohé ženy. Rodinné drámy, nezhody s deťmi, či partnerské problémy. Nie vždy však zvíťazí láska a tolerancia. „Píšem príbehy pre aktívne ženy s veľkým srdcom, ktoré sa môžu stať hociktorej z nás.“

Doteraz jej vyšli romány: Cudzie vzťahy (2011), Žena vplyvného muža (2012), Dobré dni sa začínajú v noci (2012), V slepej uličke (2015), Striptíz duší (2013), Nebezpečný muž (2014), Nikdy never ryšavke (2015), Hubertove ženy (2015), Prečo práve ja? (2016), Milostný poker (2016), Keď láska zabíja (2016), Tieň pochybností (2017), A teraz ma pobozkaj (2017), Milujem tvoje lži (2018), Niekto ako ty (2018), Tak trochu ženatý (2019), Čo má ona a ja nie? (2019) a Dokonalý manžel (2020) a Slepý dážď (2021) Omyly a dohry (2022). S Róbertom Dydom napísala romány Šokujúca aféra (2014), Vieme prví (2014) a Škandál v lepšej spoločnosti (2016). Jej knihy vychádzajú aj v českom preklade.

 

Foto: Archív autorky

Predchádzajúce články

V hlavnej úlohe tulipán – pohľadnice Adriany Macháčovej
Holandskí muži, ktorých túžite stretnúť aspoň v snoch – pohľadnice Adriany Macháčovej
Nečakajte na dobrý deň, urobte si ho! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Don’t worry, be Holanďan – pohľadnice Adriany Macháčovej
Len si oči nevyoč! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Najčastejší dopravný prostriedok bicykel 
Dreváky alebo misia klompen 

syr

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť