Október 2023

Októbrové knižné novinky podľa Zuzany Májekovej

Tento mesiac som sa veru zapotila, kým som prelúskala edičné plány vydavateľstiev a ešte viac mi dalo zabrať vybrať iba obmedzené množstvo titulov, ktoré by som vám rada dala do pozornosti. Musím sa priznať, že sa mi úplne nepodarilo to zosekať tak, ako by som si priala, ale október je už tradične silný mesiac a ja vás nechcem ukrátiť o žiadnu z kníh, ktorá stojí za pozornosť. Preto nájdete na nasledujúcich riadkoch hneď 27 tipov. Prím hrajú tituly od našich šikovných slovenských spisovateľov, ale aj veľa romantických kníh zo zahraničia, či krimi. Poďme sa teda pozrieť na to, čo nás čaká v nasledujúcich týždňoch.

Sue Lynn Tan: Srdce slnečnej bojovníčky (Motýľ, 2023)

Úchvatné pokračovanie románu Dcéra bohyne mesiaca sa ponára hlbšie do obľúbenej čínskej mytológie a uzatvára epický príbeh hrdinky Singjin, dcéry Čchange a smrteľného lukostrelca Chouiho, ktorá je nútená čeliť novému a závažnému nebezpečenstvu ohrozujúcemu ríšu v silnom príbehu o láske, obete a nádeji.

Po tom, ako Singjin získala maminu slobodu od nebeského cisára, užíva si okúzľujúce ticho domova. Jej krehký pokoj však naruší objavenie zvláštnej mágie na mesiaci a znepokojujúce zmeny v Nebeskom kráľovstve, zatiaľ čo nebeský cisár sa pevne chopí svojej moci. Hoci je Singjin rozhodnutá držať sa v úzadí pred narastajúcim nebezpečenstvom, odhalenie prekvapujúcej pravdy ju uvrhne do hrozivej konfrontácie.

Singjin je opäť nútená opustiť svoj domov a spolu so svojimi priateľmi sa odvážne vydáva do neprebádaných kútov Ríše nesmrteľníkov. Tam sa stretne s legendárnymi tvormi a prefíkanými panovníkmi, vernými priateľmi aj nepríjemnými súpermi. V čase, keď sa spojenectvá menia rýchlejšie ako príliv a odliv, musí Singjin prekonať staré spory a nepriateľstvá, aby si vyšliapala novú cestu vpred, hľadajúc pomoc tam, kde by to nikdy nečakala. Keď sa ríšou preženie neopísateľná hrozba, Singjin musí odhaliť pravdu ukrytú vo svojom srdci a nájsť cestu von zo skazy, aby sa opäť postavila zlu, než stihne zničiť všetko, čo je jej drahé, a svety, ktoré si zamilovala… aj keď za to zaplatí najvyššiu cenu.

Už vyšlo.

Pip Williams: Kníhviazačka z Jericha (Motýľ, 2023)

Mladá žena z Veľkej Británie pracuje ako kníhviazačka, keď sa jej naskytne šanca získať poznanie i lásku, no prvá svetová vojna jej prevráti život naruby. Píše sa rok 1914 a keďže prvá svetová vojna vzala Británii mladých mužov do boja, chod krajiny musia udržiavať ženy. Medzi ne patria aj Peggy a Maude, dvojčatá, ktoré žijú v Oxforde na úzkom riečnom člne a pracujú v kníhviazačskej dielni v univerzitnom vydavateľstve.

Ambiciózna a inteligentná Peggy väčšinu svojho života počúva, že jej prácou je knihy viazať, nie ich čítať. No keď ich strany falcuje a ukladá na kôpky, v myšlienkach lieta na Walton Street, kde študentky Somervillu majú na dosah celú knižnicu. Maude, naopak, netúži po ničom inom, než už má. Chce tráviť dni falcovaním strán kníh spolu s ostatnými kníhviazačkami. Je zvláštna, no zraniteľná, a Peggy cíti, že na ňu musí dohliadať.

Utečenci prichádzajúci z vojnou poznačených miest v Belgicku rozčeria hladiny miestnej komunity a zasiahnu aj do života dvoch sestier. Peggy začína vnímať, že na ňu môže čakať aj iná budúcnosť. Taká, v ktorej by sa mohla vzdelávať a využívať aj svoj intelekt, nielen svoje ruky. Keď však vojna a choroba prevrátia jej svet hore nohami, hrozí, že jej láska k belgickému vojakovi (a aj s ňou spojené záväzky) bude musieť ustúpiť.

Román Kníhviazačka z Jericha je o vzdelaní. O tom, kto ho poskytuje, kto má k nemu prístup a o tom, čo všetko sa počas tohto procesu stráca. Podobne ako v medzinárodnom bestselleri Slovník stratených slov, Pip Williamsová aj v tejto knihe ženskými očami premyslene odhaľuje ďalší, sotva vnímaný kúsok.

Už vyšlo.

Fredrik Backman: Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia a iné príbehy (Ikar, 2023)

Nový Fredrik Backman prichádza tentokrát s knihou krátkych poviedok.

V prvom príbehu Najlepší obchod tvojho života dostane úspešný obchodník noc pred Štedrým dňom nečakanú ponuku od samotnej smrti. Môže pomôcť dievčatku, ktoré miluje pastelky a ktoré si veľmi obľúbil. No pod jednou podmienkou, musí vymeniť svoj život a všetko, čo je s ním spojené, za jej záchranu. Tá najväčšia a najťažšia obeta však prináša viac, než si berie.

V poviedke Sebastian a troll spoznávame zvláštneho chlapca Sebastiana, ktorý väčšinu života strávil v bubline, odrezaný od okolitého sveta. Jedného dňa sa v jeho bubline objaví troll a ukáže mu, čo všetko by mohol zažiť. Predtým však musí nabrať odvahu a vykročiť z vlastného strachu.

Poviedkovú zbierku uzatvára príbeh Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia, v ktorom Noah so svojím dedkom každý deň sedáva na lavičke. Rastú pod ňou hyacinty a ich výrazná vôňa starému pánovi pripomína milovanú ženu. V rozhovoroch s vnukom sa vracia do minulosti. Pamäť ho zrádza a je čoraz ťažšie spomenúť si na to podstatné. Rád by ostal s Nohaom na lavičke a hovoril s ním o všetkom a zároveň o ničom. Možno je však najťažším umením dokázať sa rozlúčiť.

Už vyšlo.

Eškol Nevo: Sled udalostí (Artforum, 2023)

Prekladová literatúra z vydavateľstva Artforum je vždy istota, že ide o kvalitnú knihu.

Najnovší román jedného z najvýznamnejších súčasných izraelských spisovateľov obsahuje tri prepojené príbehy, ktoré skúmajú rôzne polohy a podoby lásky v nesprávnom čase a na nesprávnom mieste.

V prvom sa svadobná cesta izraelského páru v Južnej Amerike mení na nočnú moru. V druhom príbehu starší lekár pociťuje silné a nevysvetliteľné nutkanie chrániť mladú stážistku v nemocnici. A v treťom príbehu sa manželský pár vyberie na pravidelnú sobotňajšiu prechádzku do sadu. Keď však muž vojde medzi stromy, zmizne.

Sled udalostí kritici hneď po vydaní označili ako doteraz najkomplexnejšie a najprekvapujúcejšie dielo Eškola Neva. Autor v každom z troch príbehov odhaľuje prostredníctvom viacerých rozprávačov zvláštne osudy postáv, drží čitateľa v napätí
a postupne odkrýva vrstvy príbehu.

Vychádza 6.10.2023

Erin Bledsoe: Štyridsať sloníc (Motýľ, 2023)

Štyridsať sloníc tipujem na výbornú knihu. Veď posúďte sami.

Keď sa spojí seriál Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu s filmom Debbina osmička, vznikne strhujúci román zasadený do prostredia Londýna búrlivých 20. rokov, ktorý je inšpirovaný podľa skutočných udalostí rovnomenného ženského gangu. Ten sa špecializoval na krádež cenného umenia z luxusných obchodných domov i od elít.

Londýn 20. rokov nie je miesto pre svojráznu ženu.

Vojny gangov, násilie a nemilosrdný svet prinútili vreckárku Alice Diamondovú žiť z ruky do úst v Minte, drsnom susedstve, ktorému jej rodina šéfovala po celé generácie. Keď jej otca znovu zavrú do väzenia a jej brat, nešikovný maliar, dlhuje nebezpečnému kriminálnemu syndikátu McDonaldovcov, Alice sa chopí zodpovednosti. Bojuje o moc pri každej príležitosti, snaží sa ochrániť otcovo teritórium a udržať svojich milovaných v bezpečí pred tými najnebezpečnejšími londýnskymi kriminálnikmi.

Keď Alice zverbuje záhadná Mary Carrová, trúfalo sa rozhodne porušiť otcovo pravidlo a stane sa súčasťou notoricky známej skupinky dámskych zlodejok, Štyridsiatich sloníc. Zanecháva Mint a spolu s ostatnými dievčatami kradne z tých najluxusnejších obchodných domov. Alice Diamondová zrejme prvýkrát v živote okúsi úspech.

Zanedlho však chce bez ohľadu na cenu viac. Lenže keď sa zrazí jej minulosť s prítomnosťou, dievčaťu z Mintu sa nedá ujsť.

Vychádza 10.10.2023

Tim Marshall: Budúcnosť geografie (Premedia, 2023)

Obľúbené knihy geopolitika Tima Marshalla privítajú medzi seba nový prírastok.

Vesmír: nová hranica, divoké miesto bez zákonov. Už teraz je kľúčový pre komunikáciu, ekonomiku, vojenskú stratégiu a medzinárodné vzťahy na Zemi. Stáva sa najnovšou arénou, ktorú ľudia preskúmajú, využijú – a možno dobyjú. Smerujeme do výšin a svoje mocenské súboje berieme so sebou. Tempo udávajú Čína, USA a Rusko.

Špionážne satelity obiehajúce okolo Mesiaca, kovy z vesmíru v miliardovej hodnote, ľudia na Marse ešte za nášho života. To nie je sci-fi, je to astropolitika. Púšťame sa do nových vesmírnych pretekov – a môžu spôsobiť prevrat v živote na Zemi.
Od územia a zdrojov po satelity, zbrane a strategické oblasti je geopolitika hore na oblohe rovnako dôležitá ako tu dole na zemi. Ak ste niekedy uvažovali, či sa ľudia vrátia na Mesiac, kto bude profitovať z jeho využívania alebo ako môžu vyzerať vesmírne vojny, tu nájdete odpovede.

Vychádza 10.10.2023

John Boyne: Všetky temné miesta (Slovart, 2023)

Čítali ste knihu Chlapec v pásikavom pyžame? Že nie? To treba napraviť. A hneď po nej si dajte aj tento druhý diel, ktorý vychádza už o niekoľko dní.

Autor slávneho románu pre deti Chlapec v pásikavom pyžame tentoraz vrhá svetlo do temných zákutí dlhého života Brunovej staršej sestry. Táto kniha je však určená dospelým čitateľom. Deväťdesiatnička Gretel býva vo Winterville Court v centre Londýna. Keď sa do bytu na prízemí nasťahujú noví susedia s deväťročným Henrym, ožijú v nej najbolestnejšie spomienky nielen na brata. Gretel sa vo svojich spomienkach znovu ocitá v povojnovom Paríži či v Sydney, ale aj na „tom hroznom mieste“ v Poľsku a na sklonku života sa odhodlá na čin hodný gréckej tragédie.

Vychádza 13.10.2023

Lancali: Zaľúbila som sa do nádeje (Tatran, 2023)

Toto bude celkom určite smutné, ale krásne čítanie.

Skupina smrteľne chorých pacientov. Prísľub prežiť zvyšok života naplno. Transformujúca, presahujúca láska.

Napriek nehostinnému nemocničnému prostrediu sa skupina smrteľne chorých pacientov teší z každej radosti, ktorú má na dosah: z kamarátstva, slobody, rebélie. Každý z nich je svojím spôsobom poškodený; každý z nich je vďaka tomu svojím spôsobom silnejší.

V bolesti a strate nachádzajú jeden druhého a spolu sú odhodlaní vziať si od života to, čo im vzala choroba. Sam však pre zlomené srdce navždy zavrhne lásku. Riziko, že zažije ďalšiu tragédiu sa zdá byť privysoké. A predsa sa na tomto bezútešnom mieste, kde by ste lásku nehľadali, otvoria dvere – a aj srdcia.

Vychádza 13.10.2023

Juraj Červenák: Lovec čertov (Slovart, 2023)

Novú knihu Juraja Červenáka očakáva snáď pol Slovenska 😊

Po udalostiach v Plzni Bohdan Jaroš prestal veriť, že sa ešte niekedy stretne so Steinom a Barbaričom. Na vlastnú päsť putuje po Českej ceste, ktorá spája Prahu s Budínom, pričom sa živí ako nájomný kat a lovec zločincov. V Trnave si ho predvolá gróf Stanislav Thurzo, ktorý pátra po veliteľovi svojho husárskeho pluku. Kapitána Galoviča naposledy videli v spoločnosti krásnej neviestky a spolu s ním sa stratilo aj päťsto zlatých z výkupného za zajatého tureckého dôstojníka. Jaroš prijme úlohu a pustí sa do hľadania, hoci tuší, že kapitán už nie je medzi živými. Seržant sám sa čoskoro ocitne v ohrození, keď mu cestu skrížia zlodeji dobytka, zradní hajdúsi, zbehnutí žoldnieri či lovci otrokov.

Deviata kniha z cyklu historických detektívok o Steinovi a Barbaričovi tentoraz sleduje dobrodružstvá ich pobočníka Bohdana Jaroša.

Vychádza 13.10.2023

Tom Felton: Spoza čarovného prútika

Neviem ako vám, ale ja Draca Malfoya milujem. Aspoň jeho filmového predstaviteľa 😊 Tom Felton nám vo svojej autobiografii približuje, aké to bolo filmovať Harryho Pottera, ale aj mnohé iné veci zo svojho života.

Ohlásili prestávku a Gambon vyčaroval zo svojej brady cigaretu. Nás dvoch bolo často vídať pred skladom, v ktorom stála Astronomická veža, ako si užívame „závan čerstvého vzduchu“, ako sme tomu hovorili. Okolo nás pobehovali maliari, štukatéri, tesári a elektrikári a medzi nimi sme ja a Dumbledore poťahovali z cigariet.

Dospievanie Toma Feltona od nakrúcania filmu Piadimužíci po úlohu čarodejníka rozhodne nemožno označiť za obyčajné. Vo svetle reflektorov sa ocitol už ako dvanásťročný, keď získal kultovú rolu Draca Malfoya vo filmoch o Harrym Potterovi.
Tom prvý raz úprimne a s humorom jemu vlastným opisuje, aké to bolo vyrastať na plátne a byť súčasťou čarodejníckeho sveta. Hovorí o zlomovom bode vo svojom živote, o filmovom zákulisí a priateľoch, ktorých počas desiatich rokov získal, ako aj o kladoch a záporoch slávy a života po skončení nakrúcania potteroviek.
Pripravte sa na stretnutie so skutočným čarodejníkom.

Vychádza 16.10.2023

Jozef Karika: Hlbina (Ikar, 2023)

V októbri vychádza aj nová kniha od Jozefa Kariku. Môžete si ju kúpiť aj v limitovanom vydaní, z ktorého je k dispozícii iba 333 výtlačkov.

Zima 1963. Do mesta v liptovských horách prichádza skúsený dôstojník obávanej Štátnej bezpečnosti, aby dohliadal na vyšetrovanie beštiálneho zločinu. Rýchlo však zistí, že páchateľom nie je človek, ale nesmierne vynaliezavý a zlomyseľný fenomén. Uprostred storočnej zimy pribúda obetí, ako aj zvláštnych a desivých úkazov. Napätie stúpa, schyľuje sa k zrážke bezpečnostných zložiek štátu.

Majstrovský mix kriminálneho trileru a hororu zasadený do dusnej atmosféry Československa šesťdesiatych rokov.

Hlbina ponúka samostatný príbeh, no dá sa čítať aj ako prequel románu Strach, jedného z najúspešnejších Karikových trilerov.

Vychádza 16.10.2023

Stephen King: Rozprávka (Ikar, 2023)

Na nového Stephena Kinga čakajú už tiež celé davy čitateľov. Čo si kráľ hororu pripravil tentokrát?

Charlie Reade vyzerá ako bežný stredoškolák. Vyniká v športe a je aj celkom šikovný žiak. V živote to však nemal ľahké. Mal len desať rokov, keď ho autonehoda pripravila o mamu a otec sa zo žiaľu dal na pitie. Charlie sa preto musel naučiť starať sám o seba.
V sedemnástich sa spriatelí s Howardom Bowditchom, pustovníkom z veľkého domu na kopci, ktorý stráži mohutný pes. Najviac ho však zaujme kôlňa za domom, z ktorej vychádzajú čudesné zvuky, akoby sa odtiaľ pokúšal ujsť hrozivý tvor.
Keď pán Bowditch zomrie, zanechá Charliemu dom, zlatý poklad a nahrávku neuveriteľného príbehu, ktorý vystaví sedemnásťročného chlapca ďalšej ťažkej skúške. V kôlni sa totiž nachádza portál do iného sveta. Obyvatelia tejto ríše sú v ohrození, ich panovníci sa chystajú zničiť nielen svoj svet, ale aj ten Charlieho. V paralelnom vesmíre, kde sa na oblohe predbiehajú dva mesiace a kde k oblakom čnejú veže paláca objavuje podzemné väzenia, súboje na život a na smrť a tiež magické slnečné hodiny, ktoré dokážu vrátiť čas.

Vychádza 16.10.2023

Peter Šloser: Profesori zločinu (Ikar, 2023)

Peter Šloser v šiestej detektívke opäť otvorí trinástu komnatu a prevedie nás nepoznaným svetom policajného zákulisia a zločinu, s ktorým tridsať rokov aktívne bojoval. Autor, ktorý prežil horúce roky v NAKA (Národnej kriminálnej agentúre), nás núti zamyslieť sa, kto sú skutoční zločinci v systéme stavanom na zásadách spravodlivosti.

V príbehu inšpirovanom skutočnosťou prežijeme brutálnu vraždu podnikateľa v roku 2020, prestrelku členov bratislavských zločineckých skupín, vyšetrovanie špecifického prípadu karuselového podvodu a autor nezabudol ani na policajné špičky, ktoré sa spreneverili služobnej prísahe. Podarí sa vyšetrovateľom prísť na koreň spáchaných zločinov alebo zaúraduje vis maior, ktorá pred nich postaví neprekonateľnú bariéru? Snaha čestných mužov zákona je podobne ako v realite sťažená, pretože proti nim stoja ostrieľaní matadori, schopní vyučovať teóriu zločinu na vysokej škole.

Vychádza 16.10.2023

Sandra Brown: Slepý tiger (Slovenský spisovateľ, 2023)

Autorka svetových bestsellerov Sandra Brown nás tentoraz prenesie do dvadsiatych rokov minulého storočia, aby nám ponúkla vzrušujúci príbeh z obdobia prohibície, keď namiesto zákona a poriadku vládlo v mnohých amerických mestách bezprávie, výtržníctvo a korupcia. Tento vynikajúci historický triler, v ktorom sa brilantne spája napätie s romantikou, právom patrí k tomu najlepšiemu, čo Sandra Brown napísala.

Musím sa veru už aj ja pustiť do jej kníh, pretože sú veľmi chválené.

Píše sa rok 1920. Bývalý vojak Thatcher Hutton je počas návratu k svojmu životu kovboja na ranči nútený vyskočiť z idúceho nákladného vlaku, aby sa vyhol problémom, no pristane v ešte väčších, než si vedel predstaviť. V deň, keď zavíta do texaského mestečka Foley, zmizne bez stopy manželka miestneho lekára. Keďže Thatcher je jediným cudzincom v meste, padne naňho podozrenie, že ju uniesol a možno aj zabil. Thatcher je pevne odhodlaný očistiť svoje meno, v ceste mu však stojí skorumpovaný starosta, nečestný šerif, neslávne známa majiteľka nevestinca a tajnej krčmy, úlisný pašerák, súperiaci paliči nelegálneho alkoholu, ale aj mladá vdova, ktorá pod krehkým zovňajškom skrýva oceľovú vôľu a odhodlanie.
Pre Laurel Plummerovú mal byť príchod do Foley novým začiatkom, no skončilo sa to tragédiou. Po smrti manžela a malej dcérky ostane vydaná napospas osudu a zhovievavosti svojho svokra. Rozhodne sa však vziať budúcnosť do vlastných rúk a vrhne sa do vôd lukratívneho miestneho odvetvia, čo sa ani trochu nepozdáva starým mazákom, ktorí mu doposiaľ kraľovali. Vďaka svojmu úspechu sa rýchlo dostane do hľadáčika nemilosrdných konkurentov, pre ktorých je jediným zákonom pomsta. Keď sa v meste začne stupňovať násilie, Laurel a čerstvý zástupca šerifa Thatcher sa ocitnú na opačných stranách vojny, v ktorej tečie krv rovnako ako nelegálna whisky…

Vychádza 16.10.2023

Elodie Harper: Dom so zlatými dverami (Ikar, 2023)

Môžeme sa tešiť aj na druhý diel série Vlčí brloh.

Amare sa podarilo uniknúť osudu otrokyne v najznámejšom pompejskom nevestinci a získať patróna. Teraz jej život závisí od náklonnosti muža, ktorého možno nepozná tak dobre, ako si myslela. Spomienky na Vlčí brloh ju mátajú v snoch a nezabudla ani na priateľky, ktoré musela opustiť. A čo je horšie, prenasleduje ju muž, ktorému kedysi patrila. Ak sa chce oslobodiť od minulosti, musí byť rovnako nemilosrdná ako on. A hoci jej patrónkou je bohyňa lásky Venuša, nájsť v sebe skutočné city nie je pre Amaru jednoduché.

Pokračovanie románu Vlčí brloh sa vracia do pompejského lupanária, kde osudy žien dlhé stáročia zostávali v tieni nezáujmu a zabudnutia.

Vychádza 16.10.2023

Anthony Doerr: Mesto v oblakoch (Ikar, 2023)

Na túto knihu som narazila na zahraničných blogoch niekoľko mesiacov dozadu a vtedy som si povedala, že by som si veľmi priala, aby to niekto u nás vydal. Dočkala som sa 😊 A tá nádherná obálka a oriezka!

V Krajine vtákov sa prepletajú osudy čudesnej skupiny rojkov a outsiderov z minulosti, súčasnosti i budúcnosti, ktorí prekonávajú nepriazeň osudu a odovzdávajú svoje príbehy nasledujúcim generáciám.

1453
Byzantský Konštantínopol obliehajú moslimovia. Osirelá dievčina Anna a zverbovaný mladý pohonič Omar z útočiacej armády robia všetko, aby sa zachránili.

2020
V americkom Idahu sa chudobný chlapec s hlavou plnou ideálov o spravodlivejšom a zelenšom svete násilne vzoprie spoločnosti a nastraží v knižnici bombu. Nečakane sa však ocitne zoči-voči dobrosrdečnému starcovi, ktorý posledné roky života trávi prekladom strateného a znovuobjaveného starovekého diela.

Budúcnosť
Mladé dievča Konštancia je spoločne s malou posádkou medzihviezdnej lode poslednou nádejou na prežitie ľudstva, no cestovanie vesmírom ju zavedie k prastarému príbehu o naivnom pastierikovi, ktorý sa vydal do krajiny dostatku a hojnosti.

Osudy oddelené priestorom i časom tak nečakane spojí fantastické rozprávanie o strastiplnom putovaní do vysnívaného mesta v oblakoch, kde nikto netrpí núdzou, príbeh o nezlomnej vôli, ktorý sám je predobrazom všetkých nasledujúcich príbehov. Anthony Doerr podobne ako v predchádzajúcom diele Svetlo, ktoré nevidíme rozpráva o nádeji a hlbokom medziľudskom pute.

Vychádza 16.10.2023

Elena Armas: Americký experiment (Ikar, 2023)

Elene Armas vo vydavateľstve Ikar vyšla kniha Španielsky ľúbostný podvod. V októbri vychádza Americký experiment, ktorý sa nesie v rovakom duchu.

Rosie Grahamová má problém. Vlastne ich má hneď niekoľko. Práve dala výpoveď v dobre platenej práci, aby sa mohla venovať písaniu románov. Rodine to zatajila a teraz ju pochytil spisovateľský blok. Potom sa na ňu doslova zrúti strop jej newyorského bytu. Našťastie má náhradný kľúč od bytu svojej najlepšej kamarátky Liny, ktorá je mimo mesta. Rosie však netuší, že Lina už požičala svoj byt bratrancovi Lucasovi, ktorého Rosie už niekoľko mesiacov intenzívne sleduje – bohužiaľ, neexistuje na to lepší výraz – na Instagrame. Zdá sa, že Lucas má v úmysle prísť jej na pomoc ako rytier v lesklej zbroji. Lenže okrem toho sa prechádza po byte iba v uteráku, má rušivý úškrn a neodolateľný prízvuk. Ach, a navyše varí.

Lucas navrhne Rosie, aby uňho zostala, kým si nenájde cenovo dostupný podnájom. A potom navrhne škandalózny experiment, aby sa jej múza vrátila a dodržala termín odovzdania rukopisu: vezme ju na niekoľko skúšobných rande, ktoré majú naštartovať jej romantickú inšpiráciu. Rosie nemá čo stratiť. Svoje hlúpe internetové pobláznenie má pod kontrolou – ale Lucasov pobyt v New Yorku sa schyľuje ku koncu a šesť týždňov nemusí stačiť ani jej, ani na dokončenie rukopisu.

Vychádza 16.10.2023

Lucia Sasková: Neviditeľná (Slovenský spisovateľ, 2023)

Populárna slovenská spisovateľka Lucia Sasková má na svojom konte už jedenásť kníh. V najnovšej próze s názvom Neviditeľná nadväzuje na svoje úspešné romány s témou narušenej psychiky a ponúka čitateľom znepokojujúci príbeh o živote na hrane.

Ten istý cudzí byt. Samota. Zatiahnuté závesy dvadsaťštyri hodín denne. Týždeň, mesiac, rok bez akéhokoľvek kontaktu s ľuďmi, s vonkajším svetom. Stereotyp, vďaka ktorému sa hlavná hrdinka stala dobrovoľne neviditeľnou, naruší až nečakaný príchod majiteľa bytu uprostred noci. Izolácia z nej urobila paranoidného človeka s panickým strachom zo všetkého nového, z všetkého, čo sa skrýva vonku, a nútené spolunažívanie s nepozvaným spolubývajúcim je pre ňu hotová nočná mora. Tým väčšmi, keď neznámy začína do nej vidieť viac, ako by chcela, a v snahe pomôcť jej vymaniť sa z toho začarovaného kruhu odhaľuje to, čo nikdy nemalo vyjsť na povrch. Nič však nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá, a napriek tomu, že sú úplne odlišní, spojí ich jediný cieľ: dosiahnuť, aby mohla žiť ako predtým.

Podarí sa jej však získať svoj život späť? A dá sa vôbec znovu žiť život, ktorý ste nežili niekoľko rokov? Kam až dokáže ľudská psychika zájsť v prípade absolútnej izolácie a môže jej to, do čoho sa púšťa naozaj pomôcť?

Vychádza 16.10.2023

Diana Gabaldon: Ozvena v kostiach (Zelený kocúr, 2023)

Siedmy diel uznávanej knižnej ságy od autorky Diany Gabaldonovej, na základe ktorej vznikol seriál spoločnosti Starz. Jamie Fraser, bývalý jakobita a nepresvedčený vzbúrenec, má vo veci Americkej revolúcie istotu v troch oblastiach. Po prvé Američania zvíťazia. Po druhé boj za víťaznú stranu mu nezaručí prežitie a po tretie radšej zomrie, než by sa mal postaviť so zbraňou v ruke zoči-voči svojmu nelegitímnemu synovi, mladému poručíkovi britskej armády. Aj Claire Randallová vie, že Američania zvíťazia, no netuší, za akú cenu. Pokiaľ však bude môcť záležitosti ovplyvniť, postará sa o to, aby spomínanou cenou nebol Jamieho život či šťastie.

Medzičasom, v relatívnom bezpečí dvadsiateho storočia, Jamieho a Clairina dcéra Brianna spolu s manželom Rogerom MacKenziem nachádzajú nový domov v starobylom škótskom sídle, kde napriek dvestoročnej časovej priepasti odhaľujú dramatické osudy Brianniných rodičov prostredníctvom Clairiných listov. Z ich zašlých stránok sa dozvedajú o Clairinej láske voči bojovými konfliktami poznačenému Jamiemu Fraserovi, ako aj o ich úteku zo Severnej Karolíny na šíre more, kde sa stretávajú s pirátmi a ocitajú sa uprostred námorných bitiek. Brianna a Roger pritom hľadajú odpovede nielen na Clairin, ale aj na vlastný osud. Pretože budúcnosť rodiny MacKenzieovcov na Vysočine je tajomne, neodvrátiteľne a úzko spätá so životom a smrťou vo vojne sa zmietajúcich amerických kolóniách.

Vychádza 18.10.2023

Walter Isaacson: Elon Musk (Práh, 2023)

Od autora knihy Steve Jobs ďalších životopisných bestsellerov prichádza úžasne intímny príbeh najfascinujúcejšieho a najkontroverznejšieho inovátora na svete – vizionára, ktorý porušuje pravidlá a priviedol svet do éry elektrických vozidiel, súkromného výskumu vesmíru a umelej inteligencie.
A tiež ovládol Twitter.

Vychádza 18.10.2023

Charles Dickens: Vianočná koleda (Tatran, 2023)

Vianočná koleda s prenádhernými ilustráciami od Lisy Aisato je kniha, na ktorú sa teším už od minulého roka, odkedy vyšla v origináli – nórčine. Neviem, či je niečo vianočnejšie ako táto kniha. Podľa mňa je to jedna z tých klenotov, ktoré by nemali chýbať v žiadnej knižnici.

Novela Vianočná koleda vyšla po prvý raz 19. decembra 1843. Prvé vydanie sa vypredalo v priebehu niekoľkých dní a Londýnčania hodiny stáli v nekonečných radoch, len aby si ju mohli vypočuť v podaní samotného Charlesa Dickensa. Čitatelia prijali nevšedný príbeh s nadšením a dodnes sa hovorí, že táto kniha vo viktoriánskej spoločnosti nanovo prebudila záujem o vianočné tradície vrátane koledovania a posielania sviatočných pozdravov. Zároveň v Spojenom kráľovstve vyvolala nečakanú vlnu dobročinnosti medzi bohatými priemyselníkmi, neslávne známymi ako „lúpežní baróni“.

Autor dielo pôvodne zamýšľal ako kritiku kapitalistických vykorisťovateľov, dnes však patrí k vianočnej klasike. Vianočná koleda inšpirovala vznik mnohých divadelných hier a animovaných i hraných filmov a neprestajne oslovuje malých aj veľkých čitateľov na celom svete.

Príbeh rozpráva o starom Ebenezerovi Scroogeovi, ktorý miluje peniaze a nenávidí Vianoce. Vždy sedáva sám vo svojom veľkom chladnom dome a zlostne pozoruje rozsvietené okná okolitých domov, kde si ľudia v teplom kruhu rodín pochutnávajú na vianočnej hostine. Scrooge sa uloží do postele, ale akosi nedokáže zaspať. Vtom ho navštívia traja duchovia a jeden po druhom ho berú na poučné cesty, ktoré by chamtivcovi mali otvoriť oči. Scrooge zistí, že nič nie je také, ako si dovtedy myslel. Prehodnotí svoj životný postoj alebo ostane naďalej plný zloby a nenávisti?

Vychádza 18.10.2023

Patrick Ness: My ostatní tu len tak žijeme (Slovart, 2023)

Patrick Ness, autor knihy Sedem minút po polnoci, nám vo svojom novom románe pripomína, že na svete existuje mnoho druhov výnimočnosti, a v každom z nás sa skrýva niečo mimoriadne.

Čo ak nepatríš medzi vyvolených? Čo ak nemáš za úlohu bojovať s nemŕtvymi, alebo s duchmi požierajúcimi duše, alebo s čímkoľvek, čo má na svedomí neznáme modré svetlo a všetkých mŕtvych nezávislákov? Možno si aj ty presne ako Mikey, ktorý chce len zmaturovať, ísť na maturitný ples a konečne nabrať odvahu a pozvať dievča na rande, skôr ako niekomu zasa napadne vyhodiť ich školu do vzduchu. Pretože niekedy sú proste aj dôležitejšie problémy ako tohtotýždňový koniec sveta. Dokonca aj vtedy, ak Mikeyho najlepšieho kamoša pokladajú všetky mačky z okolia za svojho boha.

Vychádza 20.10.2023

Abby Jimenez: Patrím do tvojho sveta (Lindeni, 2023)

Na túto knihu sa osobne veľmi teším. V zahraničí vzbudila veľký záujem a má výborné ohlasy od čitateliek.

Život Alexis Montgomeryovej sa obráti naruby – príčinou je Daniel Grant, neuveriteľne sexy tesár. Alexis pracuje ako lekárka na pohotovosti, hoci jej rodičia by si veľmi želali, aby sa stala chirurgičkou. Každú voľnú chvíľu trávi s Danielom a objavuje, čo je v živote dôležité. Alexis však Daniela nedokáže priviesť do svojho sveta, takého odlišného od toho jeho, no nechce sa ani vzdať šťastia, ktoré s ním našla. Podarí sa im napriek mnohým rozdielom vybudovať trvalý vzťah?

Vychádza 20.10.2023

Salman Rushdie: Deti polnoci (Slovart, 2023)

Rushdie rozvíja príbeh s prvkami magického realizmu: súkromné dejiny troch generácií jednej rodiny, ktorých životy sa prelínajú s modernými dejinami Indie od roku 1910 až do roku 1976. Rozprávačom je Salím Sináí, ktorý sa rovnako ako tisíc ďalších detí narodil 15. augusta 1947, keď India spoločne s Pakistanom získala nezávislosť. Tisíc a jedno dieťa – a každé z nich je nadané nadprirodzeným darom a všetky spája Salímova schopnosť telepatie. Čím bližšie k polnoci, tým väčšie nadanie dieťa má.

Presne o polnoci sa narodili dvaja. Salím a Šiva, dobro a zlo. Salímovými zmyslami, predovšetkým jeho zrakom a magicky citlivým čuchom, vnímame indickú realitu, v ktorej sa spája to najlepšie i najhoršie z oboch svetov, navzájom od seba neoddeliteľné – rovnako ako Salím a Šiva.

Vychádza 20.10.2023

Robert Bryndza: Ťaživé ticho (Cosmopolis, 2023)

Na nového Roberta Bryndzu už celkom určite čaká nejedno čitateľské očko 😊

Maggie je úspešnou lekárkou a s manželom Willom žije presne taký život, o akom vždy snívali. Jedného dňa však do nemocnice privezú postreleného muža v povedomom oblečení. Maggin život sa najprv zastaví a potom otočí hore nohami. Napriek všetkej snahe sa Willa nepodarí zachrániť a Maggie je presvedčená, že sa stal obeťou vlámania. Policajná správa však znie jasne: spúšť potiahol Will sám.

Maggie je zdrvená od žiaľu a zožierajú ju nezodpovedané otázky. Jej manžel nebol samovrah. Mal toľko dôvodov žiť. Po pohrebe odchádza Maggie do ich prázdninového domu na malom chorvátskom ostrove, aby unikla realite. Lenže všetko ju to dostihne aj na opustenom mieste a pravda je oveľa temnejšia, než čakala.

Všetko odštartuje list, ktorý jej Will napísal pre prípad svojej smrti a ktorý obsahuje indície odhaľujúce strašidelné tajomstvo. Postupne, ako si Maggie skladá čriepky dokopy, zisťuje, že Willova smrť je spojená s niekým z jeho minulosti… S niekým, kto urobí všetko pre to, aby ju umlčal.

Vychádza 27.10.2023

Baja Dolce: Ten ľavý (Venupress, 2023)

Aj spisovateľka Baja Dolce si pripravila pre čitateľky ďalšiu romantickú knihu.

Valentína túži nájsť toho pravého, pritom stále hľadá samu seba. Na jednej strane sa snaží nesklamať blízkych, na strane druhej túži lietať. Jej krídla – vlastné túžby – sú však zviazané pochybnosťami. Sled sklamaní ju zavedie do situácie, v ktorej sa ocitne prvýkrát. Ona predsa „taká nie je“, lenže čo ak v prudkom odbočení doľava má prsty samotný osud? A čo ak jej namiesto toho pravého do života príde ten ľavý?

Po úspešných ženských románoch prináša slovenská autorka Baja Dolce tak trochu inú romancu. Ten ľavý je to pravé čítanie s humorným pohľadom na svet, ktorého scenáristom bol možno aj sám život.

Vychádza 27.10.2023

Andrea Rimová: Karma (Motýľ, 2023)

Spisovateľka Andrea Rimová prichádza s novou knihou o štyroch spolužiačkach a školskej stretávke, kde bude tiecť alkohol potokom. A na povrch vyplávajú všelijaké tajomstvá…

Ida sa rozhodne čeliť démonom z minulosti a prichádza na stretnutie s bývalými spolužiakmi. Verí, že čas zmenil tínedžerov na vyzretých ľudí a zahojil staré rany. Príjemné chvíle sa vďaka alkoholu a uvoľnenej atmosfére zavŕšia bláznivým nápadom, z ktorého sa nedá vycúvať. Spolužiačky, ktoré k sebe nikdy nemali blízko, sa tak vyberú na víkendový wellness pobyt, ktorý sa snažia prežiť… Každá po svojom…
Ocitnete sa spolu s nimi uprostred hry, v ktorej vyplávajú na povrch staré hriechy, kde neexistujú pravidlá a nie je isté, či bude mať víťaza.

Román o tom, ako sa na prvý pohľad banálne momenty počas dospievania môžu podpísať na krehkej ľudskej duši.

Vychádza 30.10.2023

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť