Februárové novinky

Februárové knižné novinky vo výbere Zuzany Májekovej

V januári som sa s knižnými novinkami na chvíľu odmlčala, ale už som naspať aj s prehľadom, čo si pre nás vydavateľstvá prichystali na február. Musím skonštatovať, že začína veľmi sľubne a ja mám spomedzi nasledujúcich kníh niekoľko favoritov. Verím, že aj vy si nájdete tých svojich.

Priateľky z Firefly - februárové novinkyKristin Hannah: Priateľky z Firefly Lane (Lindeni)

Prekliate aj požehnané. Dve kamarátky na život a smrť. Navzájom sa vedia zachrániť, aj si ublížiť. Krehký a silný príbeh o priateľstve.

Román sa odohráva počas troch desaťročí a rozpráva o priateľstve dvoch dievčat, ktoré si v škole sľúbili, že zostanú najlepšími priateľkami do konca života. Netušili, čo všetko ich čaká, aké výzvy im pripraví život, ktorý sa pre každú rozbehol úplne iným smerom. Ambiciózna Tully a romantická Kate sa tridsať rokov navzájom povzbudzujú, ich priateľstvo prežíva búrky – príde aj žiarlivosť, hnev, nenávisť. Myslia si, že všetko prekonali, a vtedy ich rozdelí zrada a ich kamarátstvo podstúpi ťažkú skúšku.

Román Priateľky z Firefly Lane je určený všetkým, ktorí radi popíjali jablčné víno a pritom počúvali Abbu alebo Fleetwood Mac. Nie je to len príbeh o dospievaní, ale aj o generácii žien, ktoré boli obšťastnené aj prekliate svojimi rozhodnutiami. Hovorí o sľuboch, tajomstvách a zrade. A o tej jednej osobe, ktorá vás skutočne pozná a vie, čo vás môže zraniť, ale aj zahojiť všetky rany.

Preložila Jana Báliková a Tamara Chovanová.

Vyšlo 1.2.2024

JCaplinová februárové novinkyulie Caplinová: Útek na vidiek (Cosmopolis)

Urobte si pohodlie a pri šálke voňavého bylinkového čaju sa nechajte uniesť láskyplným príbehom na idylický vidiek. Tu už na vás čaká emotívne rozprávanie o sklamaní, ale aj hľadaní dôvery v lásku a vo vzťahy.

Keď ilustrátorke Elle priateľ oznámi, že si potrebuje dať pauzu, rozhodne sa odísť z milovaného Londýna na vidiek, aby si tam utriedila svoje myšlienky. Pomocnú ruku jej podá krstná mama Magda, ktorá jej načas zverí svoj dom a spolu s ním aj chlpaté prekvapenie – sučku Tess. Ella je spočiatku v šoku a netuší, čo by si s chlpáčkou mala vlastne počať. Okrem toho jej život znepríjemňuje miestny veterinár a hŕstka starousadlíkov, ktorým pojem súkromie vôbec nič nehovorí. Podarí sa jej nakoniec prehodnotiť svoj život a dá šancu láske, aj keď si sľúbila, že mužom sa bude už vyhýbať?

Preložila Jarmila Debrecká.

Vychádza 5.2.2024.

Ako vychovávať februárové novinkyHunter Clarke-Fields: Ako vychovať z detí dobrých ľudí (Grada)

Žiadny rodič nie je dokonalý a v ťažkých alebo stresujúcich chvíľach môžete reagovať spôsobmi, ktoré nezodpovedajú ideálnemu modelu rodičovstva – napríklad kričaním. Nie ste však sami. Vaše reakcie sú často hlboko zakorenené a pravdepodobne ste sa ich naučili od svojich rodičov. Ako prelomiť tento kruh a byť rodičom, ale aj človekom, akým chcete byť?
Kniha plná praktických rád, ktoré vám môžu pomôcť zachovať si chladnú hlavu – dokonca aj počas najhorších záchvatov hnevu vášho dieťaťa – a reagovať na ne konštruktívne a súcitne. Navyše sa naučíte všetko potrebné na to, aby ste si s dieťaťom vybudovali vzťah založený na láske a vzájomnej úcte.

Táto príručka vám pomôže pochopiť, ako môže mať zmena vlastných „automatických reakcií“ dlhodobý pozitívny vplyv – nielen na vás a vaše deti, ale aj na budúce generácie.

Preložila Dáša Vallo.

Vychádza 9.2.2024.

úsvit nadácie februárové novinkyIsaac Asimov: Úsvit Nadácie (Lindeni)

Siedmy, záverečný diel najlepšej žánrovej série všetkých čias Nadácia. Kultová sci-fi séria vychádza v novom slovenskom preklade pri príležitosti stého výročia narodenia autora Isaaca Asimova.

Hari Seldon sa usiluje zdokonaliť svoju revolučnú teóriu psychohistórie a zabezpečiť ľudstvu miesto medzi hviezdami, zatiaľ čo sa veľké Galaktické impérium zmieta na pokraji apokalyptického kolapsu. Seldon a všetko, čo mu je drahé, sú len pešiaci vo víre bojov o nadvládu. Kto dokáže ovládať Seldona, ovládne aj psychohistóriu – a zároveň s ňou budúcnosť galaxie. K tým, ktorí sa snažia premeniť psychohistóriu na najväčšiu zbraň, akú človek pozná, patria politický demagóg so slabou vôľou, cisár Cleon I., a nemilosrdný vojenský generál. Hari Seldon musí v poslednej službe ľudstvu zachrániť svoje životné dielo a nájsť jeho pravých dedičov. Hľadanie sa začína u jeho vlastnej vnučky a prináša sen o novej Nadácii.

Séria Nadácia je základným kameňom moderného sci-fi žánra a dnes je považovaná za klasiku svetovej literatúry. Predstavivosť Isaaca Asimova stvorila mimoriadny svet a pretransformovala sci-fi literatúru do podoby, ako ju poznáme dnes.

Preložil Patrick Frank.

Vyšlo 2.2.2024.

Mágia februárové novinkyMargaret Rogerson: Mágia rodu Thornovcov (Ikar)

Čarodejníci sú zlí. Elisabeth to vedela odjakživa. Vychovávali ju ako najdúcha v jednej z austermeerskych veľknižníc. Vyrastala tak medzi čarodejníckymi knihami – grimoármi, ktoré si šepkajú na policiach a rinčia železnými reťazami. Ak ich niekto oslobodí, zmenia sa na bizarné obludy z atramentu a kože. Elisabeth dúfa, že sa jedného dňa stane strážkyňou a bude chrániť kráľovstvo pred ich mocou.

Pri útoku na knižnicu však utečie najnebezpečnejší grimoár. Elisabethina zúfalá snaha zastaviť ho spôsobí, že ju obvinia z účasti na zločine a postavia pred súd. Ocitne sa sama len so svojím úhlavným nepriateľom čarodejníkom Nathanielom Thornom a jeho záhadným démonickým služobníkom Silasom. Rozpúta sa okolo nich desaťročia plánované sprisahanie, ktoré by mohlo znamenať skazu nielen pre veľknižnice, ale aj pre celý svet.

Postupne, ako jej spojenectvo s Nathanielom silnie, Elisabeth spochybňuje všetko, čo sa doteraz naučila – o čarodejníkoch, o svojich milovaných knižniciach, ba dokonca aj o sebe samej. Objaví v sebe totiž moc, o ktorej netušila, a budúcnosť, o akej ani nesnívala.

Preložila Katarína Figová.

Vychádza 8.2.2024.

Vila na ostrove februárové novinkySarah Morganová: Vila na ostrove (Fortuna Libri)

Pod stredomorským slnkom sa odohráva zamotaná rodinná dráma a horúci romantický príbeh, ktorý je dokonalým letným únikom z reality…

Slávna autorka romantických príbehov Catherine Swiftová sa už desaťročia umiestňuje na popredných priečkach zoznamov bestsellerov, hoci jej vlastný ľúbostný život nie je taký dokonalý. Najviac ju mrzí napätý vzťah so staršou dcérou, ale to sa má čoskoro zmeniť. Catherine sa spolieha na to, že jej štvrtá svadba na krásnom gréckom ostrove rodinu konečne spojí.

Adeline nevie, čo je horšie – či to, že sa jej matka po štvrtý raz vydáva, alebo to, že ju núti byť svedkom tejto katastrofy v jej luxusnej vile na Korfu. Opätovne prežíva bolesť z rozchodu rodičov a z matkinej nevery, ktorej následkom jej jej nevlastná sestra Cassie. Vracia sa na miesto, na ktorom kedysi prežila krásne aj bezútešné chvíle. Stretáva svojho najlepšieho kamaráta z detstva, ktorý v nej prebudí dlho potláčané stránky jej osobnosti.

Vychádza 9.2.2024.

Padura februárové novinkyLeonardo Padura: Ako prach vo vetre (Slovart)

Leonardo Padura (1955) je jedným z najprekladanejších kubánskych spisovateľov novej generácie. Román  Ako prach vo vetre  je kronikou spoločensko-politickej situácie na Kube od druhej polovice minulého storočia po súčasnosť.

Adela je dcéra imigrantov, Američanka prvej generácie. Jej otec pochádza z Argentíny, no usadil sa v New Yorku, a matka Kubánka žije na opačnom konci USA v Tacome. Keď si jedného dňa s priateľom pozerajú fotografie z mladosti jeho matky, Adela na jednom obrázku uvidí svoju matku Loretu s tehotenským bruškom. Vysvitne, že jej matka sa v skutočnosti volá Elisa a kedysi
patrila do skupiny mladých vysokoškolákov, ktorí si hovorili Klan. Od tej chvíle Adela začne pátrať, kto v skutočnosti je jej matka, kto je jej biologickým otcom a kto je vlastne aj ona sama. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Preložila Sofia Tužinská.

Vychádza 9.2.2024.

Opäť spolu februárové novinkyMilly Johnsonová: Opäť spolu (Fortuna Libri)

Tri odcudzené sestry, tri osamelé osudy. Dokážu si z čriepkov spomienok poskladať vzťah, ktorý im celý život chýbal?
Po smrti matky sa v rodičovskom dome stretávajú jej dcéry, aby zorganizovali pohreb. Jolene, Marsha a Annis, medzi ktorými sú veľké rozdiely nielen vo veku, ale aj vo fyzických a v povahových vlastnostiach, nemali šťastné detstvo, čo najskôr odišli od rodičov a ich osudy sa vyvíjali rozdielne. Vyslobodené z tieňa panovačnej matky, Eleanor Vamplewovej, si počas dní čakania na pohreb uvedomujú, že majú viac spoločného, ako by predpokladali.

Vychádza 9.2.2024.

 

 

Sebastian Fitzek: Playlist (Tatran)

Fitzek Playlist februárové novinkyHudba je jej život a zoznam pätnástich piesní rozhodne, ako dlho bude trvať.

Pätnásťročná Feline Jogowá pred mesiacom bez stopy zmizla. Jej zdrvená matka sa obráti s prosbou o pomoc na súkromného detektíva Alexandra Zorbacha, s ktorým mali čitatelia možnosť stretnúť sa v knihách  Zberateľ očí  a  Lovec očí . Zorbach pri pátraní natrafí na hudobnú službu, cez ktorú Feline počúvala obľúbené piesne, ale playlist bol iba pred niekoľkými dňami zmenený.

Obsahujú tieto piesne skrytý kľúč k nájdeniu Feline? Podarí sa Zorbachovi vypočutím zdanlivo neškodného playlistu nájsť stopu a zistiť, ako ju zachrániť? Zorbach potrebuje pomoc Aliny Gregorievovej, ale získať ju, vzhľadom na ich spoločnú minulosť, bude ťažšie ako očakával.

Pätnásť piesní na vypočutie, pätnásť piesní na jej záchranu. Zorbach sa snaží horúčkovito vyriešiť záhadu playlistu, no netuší, že pátranie po Feline ho uvrhne do hrôzostrašnej nočnej mory, v ktorej sú šance na prežitie všetkých zúčastnených takmer nulové…

Preložila Zuzana Kováčiková.

Vychádza 16.2.2024.

Adelaide februárové novinkyGenevieve Wheeler: Adelaide (Lindeni)

Aké to je byť mladý a zamilovaný – do svojich priateľov, do svojho mesta a do človeka, ktorý nemôže a nechce opätovať vašu lásku?
Genevieve Wheeler s neúprosnou úprimnosťou a humornou hrejivosťou zachytáva nadčasovú výzvu čeliť životu – a láske – so všetkými jeho nedokonalosťami. Dvadsaťšesťročná Američanka Adelaide Williamsová žije sen tisícov mileniálov. Vymetá londýnske bary, snaží sa dokončiť magisterské štúdium a získať prácu v oblasti PR, kde nebude musieť tráviť nekonečné neplatené nadčasy. A zamiluje sa. Do nádherného Roryho Hughesa, ktorý vyzerá ako princ z disneyovky. a pôsobí nedosiahnuteľne. Adelaide však vie, že ak sa bude trochu viac snažiť a trochu viac ho milovať, zabudne na jej malé chyby a bude ju milovať rovnako. Potom však zomrie Roryho bývalá priateľka Nathalie, literárna editorka Timesov a stelesnená dokonalosť. Stane sa to, čoho sa Adelaide vždy obávala: presne vyvážená štruktúra jej života sa zrúti. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snaží, nedokáže sa vyrovnať Nathaliinmu duchu. Adelaide urobí všetko, čo je v jej silách, aby bola Rorymu v týchto ťažkých chvíľach oporou, aj keď to znamená, že pri tom stratí samu seba. Tento svieži debut s neúprosnou úprimnosťou a srdcom skúma smútok a duševné zdravie a zároveň zachytáva nadčasovosť toho, aké to je byť mladý a zamilovaný – do svojich priateľov, do svojho mesta a do človeka, ktorý nemôže a nechce opätovať vašu lásku.

Preložila Elena Guričanová.

Vychádza 16.2.2024.

Purpurova sieť februárové novinkyCarmen Mola: Purpurová sieť (Lindeni)

Komisárka Elena Blanco rozplieta sadistickú sieť temnej organizácie v hlbinách deep webu.

Komisárka Elena Blanco a jej tím vtrhnú do domu bohatej rodiny, kde ich dospievajúci syn na počítači v priamom prenose sleduje, ako dvaja muži v kuklách umučia mladú ženu na smrť. Koľko dievčat sa už stalo obeťou Purpurovej siete?
Členovia útvaru vyšetrujú aktivity tejto temnej organizácie a kruté videá, ktoré kolujú na skrytom deep webe. Elena pred tímom tají podozrenie, že práve Purpurová sieť pred rokmi uniesla aj jej syna. Kde je Lucas teraz? Kým sa stal? A dopátra sa niekedy Elena pravdy?

Preložil Milan Kopecký.

Vychádza 16.2.2024.

 

Grisham Biloxi februárové novinkyJohn Grisham: Chlapci z Biloxi (Ikar)

Posledných sto rokov bolo Biloxi známe ako príjemné letovisko a mesto plné podnikov na spracovanie morských plodov. Malo však aj odvrátenú tvár.  Korupciu a neresti všetkého druhu od hazardných hier cez prostitúciu, nelegálnu výrobu alkoholu, drogy až po vraždy na objednávku. Neresti mala pod kontrolou hŕstka gangstrov, povrávalo sa, že patrili k neslávne známej Južanskej mafii.

Keith Rudy a Hugh Malco vyrastali v Biloxi v šesťdesiatych rokoch, obaja pochádzali z prisťahovaleckých rodín z východnej Európy. V detstve boli nerozluční kamaráti a všetci ich poznali ako hviezdy bejzbalového tímu. Ich cesty sa rozišli na prahu dospelosti. Z Keithovho otca sa stal obávaný prokurátor, odhodlaný „vyčistiť pobrežie“, z Hughovho otca šéf biloxiského podsvetia. Keith vyštudoval právo a pokračoval v otcových šľapajach. Hugh dal prednosť nočnému životu a pracoval v rodinných podnikoch. Obidve rodiny sa napokon stretli v rozhodujúcom boji – kde inde, ako v súdnej sieni.

V rodinnej ságe bohatej na historické fakty a nezabudnuteľné postavy ide doslova o život.

Preložila Alena Redlingerová.

Vychádza 20.2.2024.

Zlodej hviezdneho prachu februárové novinkyChelsea Abdullah: Zlodej hviezdneho prachu (Ikar)

Loulie al-Nazari je Polnočná obchodníčka, ktorá hľadá a predáva zakázanú mágiu. Dodržiavaním zákonov sa nikdy netrápila. S pomocou svojho ochrancu, ktorý je mimochodom džin, sa jej však darí unikať pred spravodlivosťou. No keď zachráni život zbabelému princovi, upúta pozornosť jeho mocného otca. Sultán poverí Loulie novou úlohou. Musí preňho nájsť starobylú lampu, ktorá dokáže oživiť vyprahnutú krajinu, v opačnom prípade jej hrozí trest. Loulie vie, že niet cesty späť.

Na nebezpečnej výprave za tajuplným artefaktom ju sprevádza sultánov najstarší syn a jej ochranca džin, ktorý tiež čosi tají. Spoločne čelia útokom nepriateľov a každodenným výzvam. Vo svete, kde sa z príbehu stáva skutočnosť a z ilúzie pravda však Loulie zistí, že nič nie je také, ako sa zdá. Musí sa rozhodnúť, kým sa stane a čo všetko obetuje svojmu cieľu.

Preložila Ivana Krekáňová.

Vychádza 22.2.2024.

Abigail Wilson: Tajomné dedičstvo (Slovenský Spisovateľ)

Tajomné dedičstvoPo  Manželskej pretvárke  ponúkame milovníkom kvalitnej historickej romance ďalší román z pera úspešnej americkej autorky Abigail Wilsonovej – pútavý romanticko-dobrodružný príbeh zasadený do regentského Anglicka.

Kent 1819. Život mladej vdovy a pacientky Cluettovej nemocnice Amelie Pembrokovej sa obráti naruby, keď sa nečakane stane dedičkou panstva Moorington Cross. Ameliin lekár a otcovský priateľ doktor Cluett sa rozhodol zmeniť svoju poslednú vôľu a ustanovil ju za hlavnú dedičku. O podobnej príležitosti získať finančnú nezávislosť by sa žiadna žena v tých časoch neodvážila ani snívať, tobôž nie žena s ochorením, ktoré spôsobuje, že môže kedykoľvek, aj v tej najnevhodnejšej chvíli, upadnúť do hlbokého spánku. Testament navyše obsahuje záhadnú podmienku: Amelia sa musí vydať za jedného z dvoch mužov, ktorých vôbec nepozná. Ibaže ako ju má splniť, keď cíti čoraz väčšiu náklonnosť k príťažlivému advokátovi Hawkinsovi? Situácia sa hrozivo vyostrí, keď doktora Cluetta nájdu mŕtveho v jeho spálni sotva niekoľko hodín po tom, čo zverejnil svoju novú poslednú vôľu. Amelia má tridsať dní na to, aby sa rozhodla, za ktorého muža sa vydá. Nebojácna mladá žena si však zaumieni, že s pomocou pána Hawkinsa odhalí pravdu o smrti svojho dobrodinca. Tento náhly zvrat udalostí predsa nemôže byť náhoda – alebo áno?

Preložila Miriam Ghaniová.

Vychádza 22.2.2024.

Severné moreKatarína Vargová: Severné more (Lindeni)

Poetický príbeh od slovenskej autorky otvára témy zdravých aj toxických vzťahov a hľadania samého seba.

Anna zo dňa na deň odchádza do Británie, zamestná sa ako čašníčka a nasťahuje sa k mlčanlivému rybárovi Sketchovi. Pomalé dni naruší nová spolubývajúca, excentrická fotografka Sabrina. Novovzniknutý vzťahový trojuholník ponúkne Anne nový pohľad na jej predchádzajúcu známosť. Nečakaný návrat na Slovensko ju prinúti čeliť veciam, pred ktorými utekala.

Poetický príbeh mladej ženy otvára témy zdravých aj toxických vzťahov, hľadania a nachádzania samého seba. Nad tým všetkým hučí Severné more. Nehostinné, nepriateľské a rozbúrené, no zároveň magické a priťahujúce.

Vychádza 23.2.2024.

 

V.E.Schwab: Stretnutie tieňov (Slovart)

Pokračovanie magického príbehu o štyroch Londýnoch od jednSprisahanie tieňovej z najpredávanejších fantasy autoriek súčasnosti!

Odkedy sa Kellovi dostal do rúk záhadný čierny kameň, uplynuli už štyri mesiace. Štyri mesiace, čo mu skrížila cestu zlodejka Delilah Bardová. Štyri mesiace, čo zranili princa Rhya, čo padli nebezpeční Daneovci z Bieleho Londýna a štyri mesiace, čo sa kameň prepadol spolu s umierajúcim Hollandom cez trhlinu do Čierneho Londýna.

Kella v noci kvária znepokojujúce sny o hrozivých magických udalostiach, no cez deň neustále myslí na Lilu, ktorá zmizla z prístavu tak, ako to vždy chcela. V Červenom Londýne medzitým pripravujú turnaj Essen Tasch – Elementové hry – medzinárodnú súťaž pre mágov, ktorá má udržať zdravé vzťahy medzi susediacimi krajinami. V rovnakom čase sa k prístavu blíži korzárska loď privážajúca starých priateľov. Zatiaľ čo v Červenom Londýne vládne pompéznosť a vzrušenie z hier, iný Londýn ožíva. Ako tieň, ktorý v noci zmizne, aby sa ráno opäť objavil. Rovnováha mágie je však stále v ohrození, a aby jedno mesto rozkvitlo, iný Londýn musí padnúť.

Preložila Dominika Weinstock.

Vychádza 23.2.2024.

Cynthia Harrod-Eagles: Aféry zámku Ashmore (Ikar)

Aféry na zámku februárové novinkyAnglicko, 1903.

Giles, nový gróf zo Staintonu, sa po otcovej smrti snaží zveľadiť rodinné panstvo a na svoju tehotnú manželku Kitty nemá veľa času. Tá žije v strachu pred svokrou, ktorá sa nechce vzdať vedenia domácnosti. Stane sa Kitty jedného dňa skutočnou paňou zámku Ashmore? Možno by pomohlo, ak by porodila chlapca.

Aj grófove mladšie sestry prvýkrát okúsia romantiku, hoci nie vždy s tými správnymi ľuďmi. Richard nadväzuje zakázaný vzťah s Molly, zatiaľ čo Nina si nájde nového priateľa, ktorý jej prinesie viac problémov než radosti. Na chodbách zámku Ashmore striehnu ambície, žiarlivosť a pomsta, ale skutočné výzvy na jeho obyvateľov ešte len čakajú. Niekto si siahne na život, iný okúsi nežný románik a ktosi sa bez stopy stratí…

Preložila Miriam Ghaniová.

Vychádza 27.2.2024.

 

Michala Ries: Otvorené nebo (Slovenský spisovateľ)

Otvorené neboJe nebo otvorené naozaj pre všetkých?

Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad, zimu aj strach. Nikomu neverí a riadi sa teóriou prežitia z ríše zvierat – prežijú len tí najsilnejší. Jediným svetlým bodom v jej živote sú jej malí bratia, o ktorých sa od narodenia stará a ochraňuje ich.

Matej vyrástol v milujúcej rodine, v bezpečnom a podporujúcom prostredí. Nikdy nebol hladný. Nikdy mu nič nechýbalo. Jeho život je plný svetlých bodov.

Ich svety by nemohli byť odlišnejšie, no napriek tomu dve mladé srdcia zahoria vášňou i zakázanými citmi. V objatí prvej lásky Barborka sníva o lepšej budúcnosti. Na chvíľu si dovolí mať nádej. Ale naozaj len na chvíľu…

Hovorí sa, že v láske a vo vojne je dovolené všetko. Nikto ju však nevaroval, ako ľahko sa môže láska zmeniť na vojnu.

Vychádza 28.2.2024.

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť