Apríl 2024

Aprílové knižné novinky podľa Zuzany Májekovej

Ako rýchlo ten čas beží! Ani sme sa nenazdali a prešiel ďalší mesiac. Stihli ste si v marci kúpiť a prečítať všetko, čo ste si naplánovali? Alebo vás to v krásnom jarnom počasí ťahalo viac von? Verím, že ste našli ten správny balans, pretože v apríli vydavateľstvá opäť nezaháľajú a budú vychádzať ďalšie skvelé knihy, ktoré proste musíme mať v našich knižniciach 😊 Ktoré budú tie vaše vyvolené?

Laura Spence-Ash: Dva brehy oceánu (DOT.)

Dva brehy apríl 2024Na knižnom trhu tento rok pribudlo nové vydavateľstvo s milým a hravým názvom DOT. Prvá kniha bude vychádzať už o niekoľko dní a ide o krásny a emotívny príbeh. Veď posúďte sami.

Prenikavo citlivý román  Dva brehy oceánu  je príbehom dvoch rodín na opačných stranách Atlantiku v období druhej svetovej vojny, a nesmelej a neodolateľnej mladej ženy, ktorá obe tieto rodiny prijme za svoje.

Píše sa rok 1940 a na Londýn pršia nemecké bomby. Rodičia Millie a Reginald Thompsonovci z pracujúcej triedy stoja pred bolestným rozhodnutím: posielajú svoju jedenásťročnú dcéru Beatrix do Spojených štátov, kde, ako dúfajú, bude v bezpečí.

Bea, plná strachu a hnevu, prichádza do Bostonu, kde spoznáva rodinu Gregoryovcov, ktorá ju ochotne privíta vo svojom svete. Naladí sa na životný štýl týchto zámožných ľudí a zblíži sa s ich dvoma synmi, trinásťročným Williamom a deväťročným Geraldom, medzi ktorých Bea dokonalo zapadne. Sotva to postrehne, no zanedlho sa pre ňu život v Amerike stane prirodzenejší, než tichý pôvodný svet v Anglicku.

Bea postupne nachádza samu seba, užíva si letá pri mori v Maine, a dievčina, ktorou kedysi bola, sa začne vytrácať. Vojna sa však skončí a ona sa musí vrátiť do Londýna.
Beu ovládne zúfalstvo pri pomyslení na odchod od Gregoryovcov, no statočne sa opäť vydáva na cestu cez Atlantik. Vracia sa do povojnového Londýna, avšak na svoju americkú rodinu nedokáže zabudnúť. Bea sa snaží vykročiť vpred, vybudovať si vlastný život a nájsť lásku. Život v Spojených štátoch ju však natrvalo zmenil a Gregoryovci sú v jej spomienkach stále bolestivo prítomní.

Po celý čas sledujeme Bein príbeh, od roku 1940 až do roku 1977, a jej kormidlovanie medzi dvoma svetmi.  Dva brehy oceánu  je nádherne napísaný román, plný pôvabu aj zármutku, odpustenia a pochopenia, straty aj lásky.

Vychádza 8.4.2024

Preklad: Ľubica Dvončová

Michael Connelly: Cesta vzkriesenia (Slovart)

Mickey Haller dostal z väzenia nespravodlivo odsúdeného, ktorého našla Ballardová pri vyšetrovaní sériového vraha. Tento úspech mu priniesol nielen slávu a peniaze, ale aj chuť pomáhať nevinným vo väzení. Zamestnal svojho nevlastného brata Harryho Boscha ako šoféra a poveril ho, aby „hľadal ihlu v kope sena“, čiže preveroval listy, ktoré Hallerovi posielajú údajne nespravodlivo odsúdení väzni. A on potom zapojí všetky svoje profesionálne zručnosti, aby ich dostal z pekla väznice na cestu späť do normálneho života.

Vychádza 5.4.2024

Preklad: Patrick Frank

 

 

 

Pál Závada: Deň na trhu (Slovart)

Čo vedie ľudí k tomu, aby zaútočili na iných? Čo cítia? Čo v ľuďoch spustí inštinkty, ktoré ich zmenia na krvilačné zvery?

Román  Deň na trhu  opisuje židovské pogromy a masovú hystériu na maďarskom vidieku po druhej svetovej vojne. Na týždennom trhu neďaleko Debrecína sa v máji 1946 skupina žien vrhne na židovského obchodníka s vajcami a na smrť ho umučia. Svedkom udalosti je učiteľova manželka rozprávačka príbehu. Rozbúrený dav sa zväčšuje ako oheň, neberie ohľad na ženy, deti či starcov. Udalosti z tohto krvavého dňa sa rozprávačke vybavujú v spomienkach spolu s inými udalosťami zo života dediny a rozličnými spôsobmi rozmotávajú klbko často až obludných, a predsa prekvapivo prepojených medziľudských vzťahov.

Vychádza 5.4.2024

Preklad: Eva Andrejčáková

 

 

Katherine Center: Bodyguardka (Lindeni)

Ona mu kryje chrbát, on si získal jej srdce. Čo by sa mohlo pokaziť? Svetový bestseller od hviezdy pohodovej romantiky!

Hannah Brooksová vyzerá skôr ako učiteľka v škôlke než žena, ktorá by vás vedela zabiť vývrtkou. No pravda je taká, že pracuje ako bodyguardka Práve ju nasadili na slávneho herca Jacka Stapletona. Keď Jackovi ochorie mama, vráti sa na rodinný ranč. Jack však nechce, aby sa jeho rodina dozvedela, že ho prenasleduje stalkerka, ani že má ochranku. A tak Hannah musí predstierať, že je jeho priateľka. Hannah sa jej nová rola ktovieako nevidí. No čím viac času trávi s Jackom, tým sa jej zdá reálnejšia.

Vychádza 5.4.2024

Preklad: Adriena Richterová

 

 

Zadie Smith: Grand Union (Inaque)

Zadie Smith sa stala jednou z najikonickejších, kritikmi najuznávanejších a najpopulárnejších spisovateliek svojej generácie. Vo svojej prvej zbierke poviedok spája svoj pozorovací talent a nenapodobiteľný hlas, aby vyťažila z krehkej a zložitej skúsenosti života v modernom svete.

Vzrušujúco sa pohybuje naprieč žánrami a perspektívami – od historických cez živo aktuálne až po rafinovane dystopické.  Grand Union  je zbierkou poviedok o čase a mieste, identite a znovuzrodení, o dedičstve minulosti, ktoré prenasleduje našu súčasnosť, a o podivnej budúcnosti, ktorej kráčame v ústrety.

Nič nie je vylúčené a všetko, čo Zadie Smith zachytáva, pôsobí sviežo a aktuálne.

Vychádza 9.4.2024

Preklad: Aňa Ostrihoňová

 

Jojo Moyes: V cudzích topánkach (Ikar)

Nisha Cantorová bola zvyknutá na nákladný život a cestovanie po svete. Ani vo sne by jej nenapadlo, že jej manžel podá žiadosť o rozvod a odstaví ju tak od celého majetku. Nisha je rozhodnutá naďalej žiť ako predtým, ale neostalo jej takmer nič – ani len topánky, ktoré mala ešte nedávno na nohách.
A to len preto, lebo Sam Kempová vo fitnes centre omylom vzala Nishin batoh. Výmena je však posledná vec, ktorá Sam trápi – má čo robiť, aby udržala seba a rodinu nad vodou. Keď si obuje Nishine topánky od Christiana Louboutina, akoby sa s vysokými podpätkami odrazu zvýšilo aj jej sebavedomie. Uvedomí si, že niečo sa musí zmeniť – a že by to mala byť ona.

Brilantne napísaný román prekypuje typickým humorom Jojo Moyesovej a pripomína nám, ako málo stačí, aby sa človeku obrátil život naruby.

Vychádza 9.4.2024.

Preklad: Tamara Chovanová

Dana Schwartz: Nesmrteľnosť (Tatran)

Hazel Sinnettová je veľmi osamelá. Prenasledujú ju pochybnosti, či sa udalosti spred roka – dosiahnutie nesmrteľnosti a objav zázračnej tinktúry doktora Beechama – aj naozaj stali. Vôbec netuší, či je jej milý, vykrádač hrobov Jack Currer, ktorého popravili, živý alebo mŕtvy. Útechu nachádza v štúdiu, v ošetrovaní chorých a popritom sa stará o opustené panstvo Hawthornden.

Keď zachráni život neznámej žene, namiesto vďaky sa ocitne vo väzení. Zdá sa, že jej dni sú zrátané, no vtom zasiahne osud – Hazel predvolajú do kráľovského paláca, kde sa má stať osobnou lekárkou jej výsosti princeznej Charlotte. Hazel si zanedlho uvedomí, že v monarchii pôsobia nebezpečné a temné sily siahajúce za hranice ľudskej predstavivosti a iba ona má šancu proti nim bojovať. Nemenší boj však zvádza sama so sebou – stále ľúbi nezvestného Jacka a zároveň ju mätú rodiace sa city ku kolegovi doktorovi Simonovi von Ferris, osobnému lekárovi kráľa Juraja III., ktorého šialenstvo sa stupňuje zo dňa na deň. Rozhodne sa Hazel pre Simona, ktorý je tu a teraz pre ňu, alebo sa bude ďalej upínať k spomienkam a k jedinému záhadnému odkazu, o ktorom ani nevie, či je naozaj od Jacka?

Vychádza 10.4.2024

Preklad: Denisa Jahičová

Táňa Keleová-Vasilková: Eliška (Ikar)

Príbeh Elišky sa začína počas druhej svetovej vojny. Moji čitatelia majú možnosť sledovať, ako sa z malého dievčatka stala starenka. Bez ohľadu na vek bola vždy úžasná, láskavá a srdcu milá… aj napriek svojmu batôžku chýb, prehier a bolestí. Alebo práve preň. Eliška je presne taká, akí by sme mali byť všetci. A hoci bola uznávaná maliarka, prvoradá pre ňu vždy bola rodina a blízki.

Príbeh Elišky je plný lásky a presvedčenia, že človek musí veriť sám v seba a vo svoje sny. A takisto je o poznaní, že bolesť nikdy úplne nezmizne, len sa zmení. Verím, že vám príbeh Elišky prirastie k srdcu, a dúfam, že si v ňom nájdete aj niektoré odpovede.
Musím sa vám priznať: Eliška je moja milovaná. Myslím, že aj vy ju budete milovať. Hneď ako som knihu dopísala, začala mi chýbať.
K napísaniu tejto knihy ma inšpirovala moja maminka a jej život, no vôbec nejde o biografiu. Hoci aj moja maminka jedla po prvý raz pomaranče až ako sedemročná.
Táňa Keleová-Vasilková

Toto vydanie si môžete kúpiť aj v nádhernej limitovanej edícii.

Vychádza 9.4.2024

Conn Iggulden: Lev (Tatran)

Vstúpte na bojisko starovekého Grécka v románe bestsellerového autora Conna Igguldena.

Román Lev sleduje mladosť a činy Perikla, syna významného aténskeho vojvodcu Xantippa, počas desiatich rokov v období grécko-perzských vojen (5. storočie p. n. l.).

Perikles sprevádza hlavného veliteľa gréckej flotily Kimóna na trestnej výprave proti pirátom na ostrove Skyros, kde chcú nájsť aj
pozostatky bájneho hrdinu Tesea. Súperí so svojím veliteľom nielen o vojenskú slávu, ale aj o náklonnosť krásnej tébskej zajatkyne Tetidy, ktorá ich zavedie k Teseovmu hrobu. Grécke loďstvo zložené z aténskych a spartských trojveslíc dostalo za úlohu vyhnať Peržanov z Egejského mora. Neskúsený Perikles sa snaží získať uznanie Attika, veterána bitky pri Maratóne, ktorý na Xantippov príkaz dohliada na jeho bezpečnosť. Pritom v mnohých nebezpečných situáciách nebojácne a neohrozene bojuje proti perzským lodiam v Tráckom mori a preukáže aj svoje veliteľské schopnosti.

Po návrate do Atén stojí Perikles v tieni slávnejšieho Kimóna a vtedy pochopí, že kto chce vyhrať vo vojne, musí najprv vyhrať v mieri. Presvedčivo sa osvedčiť na domácej politickej scéne a zmerať si sily v múdrosti, dôvtipe a predvídavosti so skeptikmi, neprajníkmi a nepriateľmi. No slová ešte z nikoho neurobili vodcu. Nastal čas, aby sa hrdina vyznamenal veľkými činmi, aby sa jeho nepriatelia stiahli a aby priviedol Atény k veľkému kultúrnemu, demokratickému a mocenskému rozmachu. Blíži sa zlatý vek Atén.

Vychádza 10.4.2024

Preklad: Lucia Halová

Elena Armas: Dlhá hra (Ikar)

Adalyn Reyesová túži v živote niečo dokázať. Po rokoch tvrdej práce v otcovom profesionálnom futbalovom klube sa chce konečne presadiť. Má na to svoje dôvody. Keď sa na verejnosť dostane isté kompromitujúce video, otec ju pošle do malého mesta, aby sa postarala o menší futbalový tím. Adalyn je odhodlaná zabojovať o svoje dobré meno, no až na mieste zistí, že ide o deväťročné dievčatá. Trénuje ich Cameron Caldani, niekdajšia brankárska hviezda. Pre Adalyn je záhada, ako sa slávny futbalista ocitol v takom zapadákove. Zoznámenie s novým kolegom však neprebehne najšťastnejšie a oni sa tak ocitajú na opačných stranách barikády. Adalyn považuje Camerona za nevrlého a večne zamračeného egoistu. Cameron si zas myslí, že Adalyn by nemala brať život až tak vážne. Napriek rozporom musia pristúpiť na spoločnú hru a uvedomiť si, že kopú za jeden tím. Jedno je však isté. Bude to poriadne dlhá hra.

Vychádza 10.4.2024

Preklad: Anna Kolčiterová

 

Christopher Paolini: Eragon (Fragment)

Eragon vychádza v prenádhernom novom vydaní, ktorého obálku ilustroval náš slovenský ilustrátor Adrián Macho.

Jeden chlapec, jeden drak, jedno dobrodružstvo. Prvý diel série Odkaz Dračích jazdcov.

Fantasy bestseller Eragon z pera pätnásťročného Christophera Paoliniho, ktorý nadchol milióny čitateľov po celom svete. Rozpráva príbeh chudobného farmárskeho chlapca, ktorý nájde v Dračích horách modrý kameň. Z neho sa vyliahne dračie mláďa Zafira a spolu sa vydajú na nebezpečnú cestu Kráľovstvom ovládaným kráľom, ktorého zlo nepozná hraníc. Dokáže Eragon naplniť svoje predurčenie a prevziať bremeno legendárnych Dračích jazdcov? Osud krajiny možno leží práve v jeho rukách…

Vychádza 12.4.2024

Preklad: Zdenka Buntová

 

Alice Hoffman: Magická posadnutosť (Lindeni)

Oslava sesterstva, rodiny a sily lásky v obľúbenom filmovom príbehu.

Keď sestry Sally a Gillian Owensové osirejú, ujmú sa ich excentrické tety z Massachusetts. Dievčatá postupne odhaľujú, aké tajomné, ba desivé schopnosti majú ich tety. Keď sa rovnaké magické nadanie začne prejavovať aj u sestier, rozhodnú sa od tiet ujsť a začleniť sa do „normálnej“ spoločnosti.
Minulosť plná mágie ich však dobehne. A keď nastanú problémy, musia sa tri generácie žien z rodu Owensovcov nielen spojiť, ale aj prijať svoju mágiu ako dar – a kľúč k budúcnosti plnej lásky a vášne.

Vychádza 12.4.2024

Preklad: Katarína Ondrušová

 

 

Robin Cook: Nočná služba (Ikar)

Doktorka Laurie Montgomeryová a doktor Jack Stapleton, kolegovia, z ktorých sa stali manželia, majú plné ruky náročnej súdnolekárskej práce. Problémy sa nevyhýbajú ani ich rodine, a keď za podivných okolností umrie ďalší človek z ich radov, je potrebné vykonať pitvu. Doktorka Sue Passerová bola Laurina temperamentná a dlhoročná priateľka, preto táto nepríjemná povinnosť pripadla jej úradu. Požiada Jacka, aby sa prípadu venoval a ten sotva môže odmietnuť.

Bezvýsledná pitva podnieti Jackovu zvedavosť, preto sa púšťa do pátrania priamo v Manhattanskej pamätnej nemocnici. Aj bez ohľadu na to, že tým poruší pravidlá Úradu hlavného súdneho lekárstva.

Vyšetrovanie Suinho tragického skonu sa však čoskoro zmení na nebezpečnú a potenciálne smrteľnú šachovú partiu medzi Jackom a inteligentným, no šialeným vrahom. Ak si Jack nedá pozor, hrozí ďalší smrteľný úder.

Vychádza 16.4.2024

Preklad: Róbert Hrebíček

Juraj Červenák: Bohyne a prízraky (Artis Omnis)

Nad slovanskými územiami duje víchor nových čias – roztrúsené a často znesvárené kmene a rody sa zjednocujú a zakladajú prvé kniežatstvá. Na mnohé už padol tieň kríža, ale čas starých bohov sa ešte neskončil a temné prízraky a démoni stále dychtia po ľudských dušiach.

Aj zlovoľné mocnosti sa však môžu báť – a najväčší strach majú z magického Krvavého ohňa, ktorý planie v svätyni na Kančej hore. Jeho strážcom je černokňažník Rogan, milenec Moreny a potomok tajomného Černoboha. Spolu so svojím verným vlkom Goryvladom vedie nemilosrdnú vojnu s besmi a putuje všade tam, kde zúfalí ľudia volajú o pomoc. Tretí diel súborného vydania slovanskej fantasy Černokňažník obsahuje pestrú zmes príbehov – od románu cez niekoľko rozsiahlych noviel až po poviedky. Rogan a Goryvlad sa stretávajú nielen s mýtickými bytosťami, ale aj s mladým Pribinom, kniežaťom Mojmírom či byzantskými vyslancami Konštantínom a Metodom.

Vychádza 19.4.2024

 

Karin Smirnoff: Dievča v orlích pazúroch (Ikar)

Jedna epocha sa skončila, vojna pokračuje.

Norrland, divoký západ súčasného Švédska. V tieni reflektorov štokholmských médií sa na ďalekom severe odohráva zápas mafiánskych skupín a korporácií o prírodné zdroje a pôdu. Zločinecké gangy sa pri honbe za rozprávkovým bohatstvom nezastavia pred ničím.

Na sever vedie aj cesta Mikaela Blomkvista, ktorý sa má zúčastniť svadby svojej dcéry. Časopis Millennium sa zmenil na podcast a Blomkvist tak prišiel o pozíciu novinára. Netuší však, že na sever cestuje aj Lisbeth Salanderová, aby sa postarala o svoju neter. Ich cesty sa opäť skrížia a udalosti v mestečku Gasskas pripomenú Mikaelovi, že kariéru investigatívneho novinára ešte nemôže zavesiť na klinec.

Vychádza 23.4.2024

Preklad: Jozef Zelizňák

 

 

Richard Osman: Kým zomrie posledný diabol (Slovart)

Štvrtkový klub detektívov  zastihne smutná správa. Niekto zabil ich priateľa, starého obchodníka so starožitnosťami. Pri vyšetrovaní sa zistí, že starožitník deň po Vianociach dostal tajomnú truhlicu, no tá sa po jeho smrti stratila. Mŕtvych pribúda, a tak Elizabeth, Joyce, Ron a Ibrahim robia všetko, aby záhadný predmet vypátrali. Majú však do činenia s falšovateľmi umenia, internetovými podvodníkmi, dokonca aj s drogovými dílermi. Čas sa kráti a do Coopers Chase mieria nebezpeční muži.

Vychádza 24.4.2024

Preklad: Tamara Chovanová

 

 

 

Casey McQuiston: Červená, biela a kráľovská modrá (Yoli)

Alex Claremont-Diaz, syn prezidentky Spojených štátov amerických, tvorí so svojou nebojácnou sestrou a s geniálnou vnučkou viceprezidenta známe Trio z Bieleho domu. Medzinárodné spoločenské povinnosti však majú aj tienisté stránky. Najmä keď do bulváru preniknú fotky z kráľovskej svadby, na ktorých sa Alex háda so svojím dlhoročným nepriateľom princom Henrym a ktoré ohrozia americko-britské vzťahy.

Treba rýchlo konať, a tak vznikne plán – Alex a Henry majú predstierať priateľstvo. Akoby toho Alex nemal dosť, musí si poradiť s matkinými neprajníkmi aj s vlastnými politickými ambíciami. Rozhodne nepotrebuje mať za chrbtom škrobeného člena kráľovskej rodiny. Pod fasádou rozprávkového princa sa však ukrýva oveľa viac.

Prezidentka Claremontová sa púšťa do kampane za opätovné zvolenie a Alex podlieha Henryho čaru. Ich tajný vzťah by však mohol ohroziť celú kampaň a prevrátiť hore nohami dva štáty. Je možné, aby svet prijal takúto lásku a stojí za to niečo pre ňu obetovať?

Vychádza 25.4.2024

Preklad: Andrea Vargovčíková

Taylor Jenkins Reid: Pravé lásky (Slovenský spisovateľ)

Mladučká Emma Blairová sa vydá za svoju lásku zo strednej školy Jesseho. Šťastný pár si buduje život ďaleko od očakávaní rodičov aj obyvateľov rodného mesta. Cestujú po svete, žijú naplno a nedajú si ujsť žiadnu príležitosť na dobrodružstvo. V deň prvého výročia svadby však Jesse zmizne. Stratí sa spolu s vrtuľníkom niekde v Tichom oceáne.
Emma sa dlho trápi, nakoniec dá výpoveď v práci a vráti sa domov, aby sa spamätala. Po pár rokoch natrafí na starého priateľa Sama a znova sa zamiluje. Keď sa zasnúbia, má pocit, že život jej dáva druhú šancu na šťastie.
No v tom ju osud opäť prekvapí. Jesse sa nájde a ukáže sa, že sa celé roky snažil vrátiť späť k nej. Emma má odrazu manžela aj snúbenca a v hlave aj srdci chaos. Musí si ujasniť, čo chce, a zároveň neublížiť tým, ktorých miluje.
Kto je jej pravá láska? A čo znamená skutočne milovať? Emma vie, že musí počúvať svoje srdce. Ibaže si nie je celkom istá, čo jej hovorí.

Vychádza 25.4.2024

Preklad: Denisa Jahičová

Margaret Atwood: Slepý vrah (Slovart)

Vyše osemdesiatročná Iris Chaseová, protagonistka tohto rozsiahleho a pozoruhodného románu, spomína na svoj pohnutý život, najmä na tragickú smrť svojej mladšej sestry Laury. Jej rozprávanie obsiahne takmer celé 20. storočie s mnohými turbulentnými udalosťami, ktoré ovplyvnia osudy všetkých románových postáv, a preplieta sa so strhujúcim sci-fi príbehom o slepom vrahovi, ktorý si počas tajných stretnutí rozprávajú dvaja nemenovaní milenci – manželka bohatého priemyselníka a mladý socialista z opačnej strany spoločenského spektra. Román je prenikavou sondou do života žien ovládaného spoločenskými konvenciami a dobovými predsudkami, autorka zaň dostala Bookerovu cenu.

Vychádza 26.4.2024

Preklad: Katarína Karovičová

 

 

Choderlos de Laclos: Nebezpečné známosti (Lindeni)

Jeden z najčítanejších svetových románov, ktorý šokoval kritikou mravov vyšších vrstiev.

Slávny román Nebezpečné známosti francúzskeho spisovateľa Choderlosa de Laclosa z roku 1782 už viac ako dve storočia ohuruje čitateľov príbehom rafinovane predstieranej lásky, ktorá je iba vypočítavou a krutou hrou. Román v čase svojho vzniku šokoval otvorenou kritikou mravov a vzťahov vyšších spoločenských vrstiev. Autor v takmer 200 listoch rozpráva príbeh dvoch libertínskych šľachticov – markízy de Merteuil a vikomta de Valmont, ktorí rozdúchavajú city svojich obetí, z pomsty alebo iba pre zábavu ich vťahujú do svojich nemilosrdných hier a vzápätí ich odvrhnú. Korením príbehu sú ich neuveriteľne vykalkulované stratégie, aristokratický cynizmus, ale aj veľmi trefná analýza mätúcich citov, ktorá nakoniec zničí aj oboch konšpirátorov lásky.

Jeden z najčítanejších svetových románov pravidelne láka aj filmárov. Po Vadimovej adaptácii s Jeanne Moreau a Gérardom Philipom v hlavných úlohách nakrútil Miloš Forman oceňovaný film Valmont ako mierne komediálnu interpretáciu s Annette Beningovou a Colinom Firthom v hlavných úlohách. Režisér Roger Kumble zase zasadil dej do 20. storočia a obsadil mladé hviezdy Ryana Phillippeho, Sarah Michelle Gellarovú či Reese Witherspoonovú.

Vychádza 26.4.2024

Preklad: Zora Sadloňová

Michael Cunningham: Deň (Odeon)

Piaty apríl 2019. Na domácej idylke v útulnom brooklynskom dome sa objavujú trhliny. Dan a Isabel, manželia, ktorých vzťah nie je ideálny, sú obaja citovo naviazaní na Isabelinho mladšieho brata Robbieho. Robbie, ktorý býva v podkroví nad ich bytom, práve prekonáva krízu z rozchodu s priateľom a vytvoril si zidealizovaný falošný profil na Instagrame. Danov a Isabelin desaťročný syn Nathan zatiaľ podniká prvé neisté kroky smerom k nezávislosti a ich päťročná dcéra Violet sa snaží prehliadať narastajúce napätie medzi rodičmi.

Piaty apríl 2020. Z brooklynského domu sa počas lockdownu stáva väzenie. Violet je posadnutá bezpečnosťou svojej rodiny, Nathan sa pokúša obísť jej pravidlá. A Robbie uviazol na Islande v horskom zrube, kde mu robia spoločnosť len vlastné myšlienky a jeho tajný instagramový život.
Piaty apríl 2021. Rodina sa po ťažkej kríze vyrovnáva s novou, úplne odlišnou realitou a s tým, čo sa naučili o sebe aj o ostatných.

Román  Deň  Michaela Cunninghama je detailnou a prenikavou meditáciou o láske a strate, o zápasoch a obmedzeniach rodinného života, o tom, ako žiť spolu i bez seba.

Vychádza 30.4.2024

Preklad: Vladislav Gális

Dr. Jahual Randial: Životné lekcie od neurochirurga (Slovenský spisovateľ)

Renomovaný neurovedec a neurochirurg Dr. Rahul Jandial sa vo svojej knihe opiera o skúsenosti získané počas mnohých rokov práce s pacientmi, ktorí trpeli ťažkým poškodením mozgu, rôznymi poruchami mozgovej činnosti alebo závažnými ochoreniami, a pútavým spôsobom nám vysvetľuje, ako funguje najzáhadnejší orgán ľudského tela – náš mozog.

Pomocou rýchlych a ľahkých denných cvičení vám  Životné lekcie od neurochirurga  ukážu, ako si môžete zlepšiť pamäť a oslobodiť vlastnú tvorivosť, ako sa naučiť ovládať stres a emócie či ako sa vyhnúť Alzheimerovej chorobe.

A nielen to, táto kniha vám poskytne zrozumiteľný a ľahko uskutočniteľný návod, ako si až do vysokého veku udržať mozog zdravý a vo výbornej forme.

Autor nám zároveň ponúka množstvo fascinujúcich príbehov z operačnej sály a približuje nám i vlastnú životnú púť – od mladého muža, ktorý na rok prerušil štúdium na vysokej škole, až po jedného z najuznávanejších amerických neurochirurgov.

Vychádza 10.4.2024

Preklad: Alena Redlingerová

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť