Novinky v júni

Knihy, na ktoré sa môžeme tešiť v júni

Neviem ako vy, ale ja sa vždy teším na nový mesiac a jedným z dôvodov sú aj edičné plány vydavateľstiev. S radosťou si prezerám, čo skvelé bude vychádzať. Tu sú pripravované tituly, ktoré ma zaujali.

Sarah Morganová: Dom na pláži (Fortuna Libri, 2023)

jún Dom na plážiZačneme príjemnou letnou oddychovkou, ktorá v sebe nesie aj štipku drámy. Veď posúďte sami. Rozhodne to však bude skvelé čítanie.

Keď Joanne zomrie pri autonehode bývalý manžel, slávny šéfkuchár Cliff Whitman, nevie, čo má cítiť. Len čo však zistí, že mladá žena, ktorá nehodu prežila, je tehotná, cíti potrebu konať, lebo presne vie, ako sa na ňu zamerajú médiá.
Ashley neverí vlastným očiam, keď sa v nemocničnej izbe zjaví Joanna a navrhne jej, aby sa spolu ukryli v jej dome na pláži. Nepochopiteľnú ponuku však nemôže odmietnuť, hoci sa obáva, že keď Joanna zistí skutočný dôvod, prečo sedela v Cliffovom aute, ich neisté puto sa rozpadne.
Joannin návrat do domu jej detstva vyvolá v miestnej komunite veľký rozruch, najmä u muža, s ktorým sa pred rokmi rozišla. Osamelá Ashley chce využiť pobyt v dome na plánovanie budúcnosti pre seba a svoje dieťa, ale nehodlá spôsobovať Joanne akékoľvek problémy. No keď pod horúcim letným slnkom vyplávajú na povrch tajomstvá, ich nepravdepodobné priateľstvo bude vystavené skúške.

 

Elizabeth Strout : Ach, William! (Inaque, 2023, )

Jún Elizabeth StroutPoznáte Lucy Bartonovú? Ach, William! je tretím dielom série o rozvedenej žene v stredných rokoch, ktorú napísala obľúbená spisovateľka Elizabeth Strout.

Lucy Bartonová je úspešná spisovateľka v New Yorku, ktorá prežíva druhú polovicu života ako čerstvá vdova a matka dvoch dospelých dcér. Nečakané stretnutie ju privedie k opätovnému stretnutiu s Williamom, jej prvým manželom – a dlhoročným priateľom a dôverníkom.
Elizabeth Strout spomína na ich vysokoškolské roky, narodenie dcér, bolestivý rozpad manželstva a životy, ktoré si vybudovali s inými ľuďmi, a vytvára ohromujúci portrét desaťročia trvajúceho partnerstva.  Ach, William!  je román o nespočetných záhadách, ktoré tvoria manželstvo, o objavovaní rodinných tajomstiev na sklonku života, ktoré zmenia všetko, čo si myslíme, že vieme o svojich najbližších, a o spôsobe, akým ľudia napriek všetkému pokračujú v živote a láske. V centre príbehu je nezabudnuteľný, nezlomný hlas Lucy Bartonovej, ktorá opäť ponúka hlboké, trvalé zamyslenie nad tajomstvom existencie.

 

Michaela Ries: Volanie krvi (Slovenský spisovateľ, 2023)

Jún RiesDočkáme sa aj ďalšieho trileru od našej slovenskej spisovateľky Michaely Ries. Tentokrát nás zavedie do sveta psychiatrie.

Danielina dospievajúca dcéra Ema je psychiatrická pacientka. Rôzne kombinácie liekov však nezaberajú a jej stav sa zhoršuje. Ema tvrdí, že nie je blázon. Je presvedčená, že jej sny, halucinácie a bludy sú odrazom niečoho, čo sa udialo v minulosti.
Nikto jej neverí – lekári, súrodenci ani rodičia, ktorí sa s nádejou obracajú k modernej medicíne. Tá však neprináša zlepšenie ani odpovede. Po Eminom pokuse o samovraždu je Daniela v koncoch a v hlave sa jej vynára čoraz viac otázok: Prečo lekári nedokážu nastaviť Eme účinnú liečbu? Čo ak Ema vidí niečo, čo sa naozaj stalo? A kto je to dievča, ktoré pred jej očami zas a znova umučia?
Udalosti, ktoré nasledujú, naplnia Danielu zúfalou túžbou pomôcť dcére, a keď všetky rozumné cesty zlyhajú, siahne aj po tých zdanlivo nezmyselných. Daniela začne prekračovať hranice – morálky, zákona, vlastného tela, priestoru i času, odhodlaná urobiť čokoľvek, aby jej dieťa prežilo.

Ajelet Gundar-Gošen: Tam, kde číha vlk (Artforum, 2023)

Jún vlkNová kniha z edície „-klad“ vyzerá rozhodne ako niečo, čo nebude tuctovka a zaujme náročnejších čitateľov.

Úspešná a oceňovaná izraelská spisovateľka Ajelet Gundar-Gošen aj vo svojom najnovšom románe zostáva verná silným a aktuálnym námetom. Rieši otázky emigrácie a imigrácie, privilégií daných spoločenským postavením, bohatstva, rasizmu a násilia a temných tajomstiev, ktoré skrývame pred našimi blízkymi.

Lilach Schuster žije pohodlne v americkom Silicon Valley, kam sa pred sedemnástimi rokmi presťahovala s úspešným manželom Michaelom. Na prvý je ich život idylický: žijú v šťastnom manželstve, bývajú vo veľkom dome s bazénom, ich šestnásťročný syn Adam je výborným študentom na prestížnej škole. Až do chvíle, keď na školskom večierku skolabuje a zomrie Adamov spolužiak Džamál Jones.
Tam, kde číha vlk  je psychologickou sondou do vzťahov medzi rodičmi a deťmi. V centre príbehu rámcovaného konfliktom medzi americkým snom a izraelskou identitou stojí matka pátrajúca po pravde, ktorá by ju mohla zničiť.

Rebecca Serleová: Jedno talianske leto (Fortuna Libri, 2023)

Jún Jedno talianske letoMôže byť niečo letnejšie ako obálka tejto knihy? Hneď mám chuť skočiť do auta a odviezť sa na pobrežie Amalfi, kde sa dej knihy odohráva.

Katy je po maminej smrti bezradná. Mama bola jej najlepšia priateľka. Mala riešenia na všetky jej problémy, a teraz, keď ju Katy najviac potrebuje, jej niet. Navyše sa na obzore vynára ich plánovaný výlet do čarovného mestečka Positana, kde mama strávila leto predtým, ako spoznala Katinho otca. Katy čakala roky, kým ju tam mama vezme, a po dlhom váhaní sa na toto dobrodružstvo vydáva sama.
Len čo priletí na pobrežie Amalfi, pocíti maminu prítomnosť. Očarí ju trblietavé more, čarovné útesy, prívetiví miestni obyvatelia a, samozrejme, lahodné jedlo, ktoré jej prinavracia sily.
A vtom sa jej mama Carol objaví – živá, zdravá, opálená a o tridsať rokov mladšia. Katy nechápe, čo sa deje alebo ako je to možné. Za jedno talianske leto spozná Carol nie ako mamu, ale ako mladú ženu. Nie je však taká, ako si predstavovala, a tak sa musí zmieriť s tým, že mladšia mamina verzia je v živote rovnako zmätená ako ona.

 

Emily Henry: Ty, ja a naše výlety (Aktuell, 2023)

Jún HenryováEmily Henry je uznávaná a oceňovaná americká spisovateľka romantických oddychových kníh. Tento rok nám vydavateľstvo Aktuell prinesie ďalšiu z jej kníh.

Alex a Poppy. Nemajú vôbec nič spoločné. Ona je príliš živelná, on nosí slušné nohavice. Ona má túlavé topánky, on radšej zostáva doma s knihou. Ale akosi sa stalo, že od jednej spoločnej jazdy domov z vysokej školy sú z nich najlepší priatelia. Väčšinu roka žijú ďaleko od seba – ona v New Yorku, on v ich rodnom mestečku –, ale už desať rokov každé leto spolu chodili na skvelú dovolenku. Až kým sa pred dvoma rokmi všetko nepokazilo a odvtedy spolu neprehovorili.
Poppy má v podstate všetko, čo kedy chcela, no zasekla sa v rutine. Keď sa jej niekto opýta, kedy bola naposledy naozaj šťastná, bez váhania vie, že to bolo na tom poslednom nešťastnom výlete s Alexom. A tak sa rozhodne svojho najlepšieho kamaráta presvedčiť, aby spolu absolvovali ešte jednu dovolenku, kde si všetko vysvetlia.
Alex akoby zázrakom súhlasí a ona má teraz týždeň na to, aby všetko napravila. Kiežby sa však vedela vyhnúť jednej veľkej pravde, ktorá visela vo vzduchu už od začiatku ich priateľstva. Čo by sa asi tak mohlo pokaziť?

 

Colleen Hooverová : Začína sa to nami (Ikar, 2023)

Jún ZačínaTáto kniha je jednou z najočakávanejších letných noviniek. Predchádzajúci diel Končí sa to nami je výborný, takže od tejto knihy mám rovnaké očakávania. Colleen Hooverová je jednou z najoceňovanejších zahraničných autoriek romantických kníh.

Lily a jej bývalý manžel Ryle sa práve dohodli na starostlivosti o dcéru Emerson, keď Lily na ulici nečakane natrafí na svoju prvú lásku Atlasa, ktorého nevidela takmer dva roky. Raduje sa, že aspoň raz im čas praje, a tak neváha a prijme Atlasovo pozvanie na rande. Neteší sa však dlho. Uvedomí si, že hoci s Rylom už nie sú manželia, ešte vždy má miesto v jej živote. A Ryle zas nestrpí Atlasa v blízkosti svojej dcéry a bývalej manželky.
Začína sa to nami nadväzuje na úspešný román  Končí sa to nami  a ponúka pohľad na udalosti z Lilinej aj z Atlasovej perspektívy. Lily prihral život druhú šancu na pravú lásku, lenže za neželaného dohľadu žiarlivého exmanžela. Ako sa jej má za daných okolností chopiť? Tento strhujúci príbeh len potvrdzuje, že Colleen Hooverová je majsterkou emotívneho zobrazenia ľudskej duše.

 

Erich Maria Remarque: Čas žiť a čas umierať (Slovenský spisovateľ, 2023)

Jún RemarqueČítate klasiku? Z mramorovej série vyjde ďalšia svetoznáma kniha od Erich Maria Remarqua. Nie každá klasika nám síce „sadne“, rozhodne by sme tieto veľdiela ale nemali obchádzať. Svoju historickú hodnotu nemajú náhodou.

Nemecký vojak Ernst Graeber, bojujúci na východnom fronte, stojí pred závažným rozhodnutím, ktoré má dať jeho životu iný smer v čase, keď nemecká armáda stráca dobyté pozície a ustupuje k hraniciam. Ako zázrakom schválená dovolenka v Nemecku kruto poznačenom vojnou, smrť najbližších, chvíle šťastia i hrôzy a najmä vzťah s bývalou spolužiačkou Elisabeth, prerastajúci v lásku, mu pomôžu zbaviť sa všetkých doterajších pochybností a pochopiť vlastný podiel viny na vojnovom besnení, otriasajúcom celou Európou. O to absurdnejší a tragickejší je za týchto okolností Graeberov návrat na front k zdecimovanému pluku, kde má ďalej bojovať za nezmyselnú vec, v ktorú už neverí.

 

Elena Gorokhova: Vlak do Moskvy (Aurora, 2023)

Jún GorokhovaPovojnové romány mám veľmi rada. Vlak do Moskvy nás zavedie do Ruska a my si môžeme prečítať o živote a snoch mladej ženy menom Saša.

V tomto strhujúcom a dojímavom románe o rodinných tajomstvách, vášni a strate, vytrvalosti a sile ambícií, sa mladá žena, v povojnovom Rusku 50. a 60. rokov, pokúsi zmieriť so svojou tragickou minulosťou a zároveň sa nevzdať nádeje na lepšiu budúcnosť. Román z nedávnej minulosti inšpirovaný skutočným príbehom je vo svetle súčasných udalostí najlepším odkazom toho, že tí, ktorí si nepamätajú minulosť, sú odsúdení k jej zopakovaniu.
V ospalom mestečku za železnou oponou žije mladá dievčina Saša v dome, ktorý ukrýva mnoho tajomstiev. Jedným z nich je aj jej sen stať sa herečkou. Keď sa rozhodne odísť študovať herectvo do Moskvy, vzoprie sa matke aj starým rodičom, a zároveň opustí svoju prvú lásku Andreja.
Pred odchodom objaví tajný vojnový denník svojho strýka Koľu, ktorého aj roky po skončení vojny považujú za nezvestného. Zápisky mladého umelca odhaľujú oficiálne lži a zakázanú pravdu o Stalinovej brutalite. Jeho tragický milostný príbeh Sašu sprevádza celým štúdiom na divadelnej škole a upevňuje jej odhodlanie prežiť na javisku tisíce iných životov. Po skončení
školy získa angažmán v Leningrade, kde sa Andrej, teraz už aparátnik komunistickej strany, stáva cenzorom jej práce. Keď vyjde najavo tajomstvo z minulosti, Sašine ambície prudko narazia na Andrejovu oddanosť strane a musí sa rozhodnúť, či jej sny skutočne stoja za nevyhnutné obete. Až na konci sa spolu s ňou dozvieme, či – ako hovorievala jej stará mama – naozaj všetko dobre dopadne.

Despentes: Teória King Kong (Inaque, 2023)

Jún DespentesTáto kniha je verejnosťou vnímaná ako veľmi kontroverzná. Autorka Virginie Deespendes, ktorá napísala trilógiu o živote Vernona Subutexa rúca zaužívané predstavy o znásilnení, prostitúcii, o sexe či vnímaní pohlaví.

Teória King Kong, autobiografia, výzva k revolte, manifest nového punkového feminizmu, je autorkiným najobľúbenejším a najzavrhovanejším dielom.

 

 

 

 

 

Robert Harris: Zákon o zabudnutí (Slovart, 2023)

Jún Robert HarrisHistorické romány sú medzi čitateľmi veľmi obľúbené a Robert Harris patrí k najuznávanejším a najlepším autorom tohto žánru. Vo vydavateľstve Slovart mu bude vychádzať ďalšia kniha.

Anglicko, píše sa rok 1660. Generál Edward Whalley a jeho zať plukovník William Goffe nastúpia na loď do Nového sveta. Sú na úteku, hľadajú ich za vraždu kráľa Karola I., ktorého popravou vyvrcholila anglická občianska vojna, keď prívrženci parlamentu porazili rojalistov.
No teraz, desať rokov po kráľovej poprave, sa rojalisti opäť vrátili k moci. Podľa Zákona o zabudnutí uznali vinných z vlastizrady päťdesiatdeväť mužov, ktorí podpísali rozsudok smrti nad kráľom a zúčastnili sa na poprave. Niektorí vrátane Olivera Cromwella sú už mŕtvi. Iných zajali, obesili a rozštvrtili. Niekoľkých uväznili na doživotie. Dvom sa však podarilo ujsť do Ameriky. A preto v Londýne Tajná rada poverí svojho sekretára Richarda Naylera, aby tých zradcov priviedol pred súd – živých alebo mŕtvych.

 

 

Coleen Hoover: Všetky tvoje prednosti (Lindeni, 2023)

Jún HooverVšetko tvoje prednosti od Colleen Hooverovej vychádza v novom šate. Je natoľko obľúbená, že ide už o jej druhé vydanie.

Quinn a Graham si navzájom prisahali lásku, veriac, že všetky nepriazne osudu prekonajú spoločne. Dokonalú lásku však ohrozuje nedokonalé manželstvo. Životy manželov sa od seba vzďaľujú, sny o založení rodiny sa stávajú nedosiahnuteľnými. Obaja začínajú pochybovať o význame svojho vzťahu. Prestať či neprestať bojovať za spásu manželstva, ktoré malo trvať večne? Spomienky, chyby a tajomstvá, ktoré si vybudovali v priebehu rokov, ich trhajú od seba. Budúcnosť závisí od plnenia sľubov z minulosti.

 

 

 

Elif Shafak: Ostrov stratených stromov (Tatran, 2023)

Jún ShafakAk je nejaká kniha, na ktorú sa v júni najviac teším, tak je to Ostrov stratených stromov. Anotácia znie naozaj zaujímavo, čo myslíte?

Dvaja tínedžeri zo znepriatelených strán v rozdelenej krajine sa stretávajú v taverne v hlavnom meste Cypru Nikózii. Je to jediné miesto, kde sa grécky kresťan Kostas a turecká moslimka Defne môžu potajomky stretávať. Ukrytí pod sčernetými trámami, ktoré zdobia girlandy z cesnaku, čili papričiek a divorastúcich byliniek, prežívajú svoje najradostnejšie chvíle. Ponúkajú tu najlepšie jedlo v meste, najlepšiu hudbu, najlepšie víno a človek tu navyše zabudne na drsný svet vonku: na občianske nepokoje medzi gréckym a tureckým obyvateľstvom ostrova, na svet smrti a nesmierneho utrpenia.
Uprostred taverny vyrastá cez strechu samičí figovník  Ficus carica , očitý svedok všetkého naokolo – lásky, nežnosti, dobrého jedla, hudby, ale aj nenávisti, bojov, vojny, smrti a miznutia ľudí. Vyše storočný múdry strom miestami preberá úlohu rozprávača a jeho lyrické postrehy o rodine, poverách či prírode priam pohladia dušu. Jedného dňa zmizne aj Kostas a obaja majitelia taverny. Taverna i figovník sú uprostred krutej vojny ponechané svojmu osudu a pomaly hynú…
Vrúcny a magický príbeh pretkaný láskou zaujímavo skĺbil prítomnosť s minulosťou, keď mladá Londýnčanka Ada začne pátrať po svojich koreňoch na Cypre. Býva len s otcom, no ten sa viac venuje rastlinám ako svojej dcére, predovšetkým  Ficusu carica  rastúcemu na dvore za domom. Ada nikdy nebola na Cypre, odkiaľ pochádzajú jej rodičia, ale zúfalo túži dozvedieť sa viac o ich minulosti. Keď ich však jedného dňa príde navštíviť excentrická teta Merjem, všetko sa začne meniť…
Oceňovaná autorka Elif Shafak prináša košatý príbeh plný hlbokých myšlienok, oslavy prírody, spolupatričnosti a identity, lásky a traumy, pamäti a zabúdania a napokon aj obnovy.

Mariana Leky: Čo okom nevidíš (Ikar, 2023)

Jún LekyA čo tak trochu mágie? Čo okom nevidíš celkom určite nebude tuctovka.

V dedinke Westerwald vládne magická atmosféra. Žije v nej stará žena Selma, ktorá dokáže predpovedať smrť. Zakaždým, keď sa jej v sne zjaví africká antilopa okapia, niekto v dedine zomrie. Nie je však isté, kto to bude, a tak sú obyvatelia Westerwaldu ustavične v strehu. Možno je to ich posledná príležitosť nájsť odvahu a vysloviť zamlčané alebo nasledovať svoje srdce bez ohľadu na prekážky.
Rozprávačkou príbehu je Selmina vnučka Luisa, ktorá tiež čelí smrti blízkeho. Zároveň v priebehu desaťročí odkrýva portrét dediny, kde je všetko zázračným spôsobom prepojené. Viac ako o smrti je však Luisino rozprávanie o láske a strate, ktoré formujú človeka, a o odvahe hľadať svoje miesto vo svete…

 

 

 

Julie Caplinová: Domček v Írsku (Cosmopolis, 2023)

Jún CaplinAj fanúšikovia série Romantické úteky sa dočkajú ďalšej knihy. Domček v Írsku je už ôsmou knihou zo série. Som zvedavá, akú zápletku si pre nás autorka pripravila tentokrát.

Spomínate si na vždy rozumnú právničku Hannah, sestru Míny z príbehu o romantickej  chate v zasneženom Švajčiarsku ? Hannah si jedného dňa uvedomí, že jej život je až príliš nudný a podriadený logickým úvahám, a rozhodne sa urobiť niečo nečakané. Prihlási sa do kurzu varenia v preslávenej kuchárskej škole Killorgally v Írsku. Už počas prvej noci v Dubline sa jej však prihodí niečo nečakané. V hoteli sa stretne s príťažlivým mužom, ktorý ju pozve na večeru. A ani zďaleka nezostane len pri nej. Hannah je prekvapená sama zo seba, no rozhodne sa, že to, čo sa stalo v Dubline, tam aj zostane. Aké veľké je však jej prekvapenie, keď Conora stretne v Killorgally a zistí, že ide o svetoznámeho kuchára a navyše syna majiteľky kuchárskej školy.

 

 

Sebastian Fitzek: Mimika (Tatran, 2023)

Jún FitzekČitatelia Sebastiana Fitzeka majú tiež dôvod na radosť. V júni bude vychádzať nový diel tohto nemeckého autora krimi a tentokrát nás nechá preskúmaťmimické výrazy na tvárach obvinených.

Stačí jej drobný zášklb v kútiku úst, nepatrná zmena v zreničke, aby prečítala myšlienky obvineného. Hanna Herbstová je najskúsenejšia odborníčka na mimickú rezonanciu, ktorá sa špecializuje na tajné signály ľudského tela. Ako policajná poradkyňa už pomohla usvedčiť množstvo násilných zločincov.
Hanna stojí pred ťažkou úlohou – musí rýchlo analyzovať video, v ktorom sa priznáva, že vyvraždila svoju rodinu. Video natočila pred operáciou, lebo vedela, že anestetiká u nej vyvolajú dočasnú stratu pamäti. Netuší, prečo sa k vražde priznala, ale chce zistiť pravdu. Krok za krokom odhaľuje celý rozsah katastrofy a získané poznatky konfrontuje so svojimi spomienkami, ktoré sa jej postupne vynárajú z vracajúcej sa pamäti. Z priateľa sa vykľuje nepriateľ, ale u Fitzeka nikdy netušíme, ako je to v skutočnosti.
Tento triler je osviežujúcim spôsobom iný. Rýchly dej sa odohráva v priebehu niekoľkých hodín a má viacero paralelných línií. Zaujímavé exkurzie do problematiky mimickej rezonancie sú šikovne votkané do deja a vôbec nenarúšajú napätie príbehu. Čitateľ sa ľahko vcíti do Hanninej situácie a zdieľa jej priepastné zúfalstvo a bezmocnosť.

Jennifer Saint: Elektra (Tatran, 2023)

Jún ElektraJennifer Saint prichádza po knihe Ariadna s ďalšou knihou opradenou mytológiou.

Elektra, Klytaimnestra, Kassandra. Tri silné ženy v osídlach dávnej kliatby. Ktorej z nich sa podarí prerušiť desivý kolobeh násilia a pomsty?

Mykénska princezná Elektra túžobne očakáva návrat svojho otca Agamemnóna, hlavného veliteľa achájskych vojsk, z trójskej vojny. Len pri ňom cítila, čo je to rodičovská láska a náklonnosť. Odkedy však otec odišiel na čele veľkého loďstva oslobodiť unesenú spartskú kráľovnú Helenu, trpí mladučká Elektra ústrkmi a nevšímavosťou svojej matky.
Klytaimnestra spočiatku manžela vrúcne milovala, ale keď Agamemnón obetoval najstaršiu dcéru Ifigeneiu bohom, aby grécke vojsko bezpečne odplávalo k trójskym brehom, znenávidela ho a dlhých desať rokov v sebe živila a rozdúchavala túžbu po pomste.
Agamemnón sa konečne vracia ako oslavovaný hrdina a víťaz. Súčasťou jeho koristi je aj trójska kňažka Kassandra, schopná predvídať budúcnosť. Vo svojich víziách videla horiacu Tróju a teraz zase vidí temné mračná nad Mykénami. Osudy troch neobyčajných žien – Elektry, Klytaimnestry a Kassandry – sú nerozlučne späté. Elektra odmieta byť hračkou v rukách nevyspytateľného osudu a chce o sebe rozhodovať sama. Naráža však na začarovaný kruh násilia a pomsty, opakujúci sa v histórii atreovského rodu.

Jane Austen: Rozum a cit (Ikar, 2023)

Jún Rozum a citRozum a cit je v poradí už štvrtou knihou, ktorá vychádza vo vydavateľstve Ikar v novej krásnej edícii. Zároveň je druhou knihou od Jane Austenovej po Pýche a predsudku.

Po manželovej smrti sa musí pani Dashwoodová vysťahovať s tromi dcérami z rozľahlého panstva, v ktorom prebývala dlhé roky. Všetok majetok zdedil John, mužov syn z prvého manželstva, a vdove v porovnaní s ním pripadla len almužna. Pani Dashwoodová sa preto presťahuje s dcérami k vzdialenému príbuznému. Dve z nich sú pritom súce na vydaj. Najstaršia Marianna nosí srdce na dlani. Zamiluje sa však do nevhodného muža Johna Willougbyho a nepočúva varovania sestry Elinor, že sa pre svoje impulzívne správanie vystavuje klebetám a narážkam. Mladšia dcéra, vždy háklivá na spoločenské konvencie, pritom zakrýva vlastné sklamanie v láske, dokonca aj pred svojimi najbližšími. V spoločnosti, kde postavenie a peniaze ovplyvňujú pravidlá lásky, obe rýchlo pochopia, že ak chcú nájsť šťastie, musí sa rozum spojiť s citom.

Rozum a cit  je prvým publikovaným románom Jane Austenovej. Vyšiel v roku 1811 pod pseudonymom A Lady a dodnes patrí ku kultovým dielam svetovej literatúry.

Harriet Beecher Stowe: Chalúpka strýčka Toma (Ikar, 2023)

Jún ChalúpkaTúto knihu som nepoznala, ale po prečítaní anotácie sa nemôžem dočkať jej vydania. Bude to jedna z tých kníh (klasík), ktoré by si mal prečítať každý.

Slávny román, ktorý spôsobil revolúciu vo vnímaní otroctva na celom svete, verne zobrazuje postavenie otrokov na americkom Juhu päťdesiatych rokov 19. storočia. Tí ľudskosťou a duchovnou hĺbkou neraz prevyšovali svojich utláčateľov, napriek tomu však boli vnímaní ako tovar, ktorý nemá nijaké práva. Príbeh rozpráva o nesmiernej krutosti otrokárstva, ale aj o nádeji a odvahe tých, čo sa usilovali tento neľudský systém zmeniť. Slovenskému čitateľovi sa dostáva do rúk prvý kompletný preklad celého diela.
Sledujeme v ňom osudy rodiny pána Shelbyho, váženého a zámožného muža, ktorý sa vlastnou vinou zadlží a hrozí mu, že príde o celý majetok. Jedinou možnosťou na záchranu je prijať ponuku obchodníka s otrokmi a predať mu svojho najcennejšieho otroka Toma a malého Harryho, syna manželkinej komornej Elizy. Tom, hlboko veriaci kresťan, sa podriadi, lebo rozumie, že v stávke je osud všetkých otrokov na statku pána Shelbyho. Eliza sa však odmietne vzdať svojho dieťaťa a zvolí si radšej útek. Román sa tak rozvetvuje do dvoch línií – jedna sleduje cestu Elizy a ďalších otrokov za vytúženou slobodou, druhá údel nešťastného Toma, ktorý sa ako tisíce ďalších príslušníkov podľa otrokárov menejcennej rasy borí so strastiplným životom.

Tak čo? Vybrali ste si? Stavím sa, že nie iba jednu. Rovnako ako ja. Jún bude na skvelé tituly naozaj bohatý a tak sa môžeme s chuťou zásobiť čítaním, či už na doma, alebo na blížiace sa dovolenky.

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť