Novembrové novinky 2023

Novembrové knižné novinky – 33 tipov Zuzany Májekovej

November má málokto rád. Teplá a príjemná časť jesene je už za nami, radosť z predvianočného obdobia je ešte pár týždňov vzdialená a čaká nás zima, dážď a hmla. Našťastie je aspoň niečo, na čo sa môžeme tešiť a to je ďalšia obrovská nádielka knižných noviniek, ktorú si pre nás pripravili vydavateľstvá. K tomu už iba šálku voňavej kávy, alebo teplého čaju s medom, vlnené ponožky a šup pod deku. Knižní hrdinovia nás z bezútešného slovenského počasia zavedú do všetkých kútov sveta. Stačí si iba vybrať. Majte krásny november a verím, že si z mojich tipov vyberiete.

Kristin Harmel: Dcéra Paríža (Fortuna Libri)

Strhujúci príbeh o dvoch matkách, ktoré počas nacistickej okupácie Francúzska musia spraviť nepredstaviteľné rozhodnutie.

Paríž 1939: Mladé matky Elise a Juliette sa náhodou stretnú v Boulonskom lesíku a rýchlo sa spriatelia. Hoci sa Európou plazí tieň vojny, ani jedna z nich netuší, že ich životy sa čoskoro nenávratne zmenia.

Keď sa Elise stane terčom nacistov, zverí Juliette to najcennejšie vo svojom živote – svoju malú dcérku. Vo vojne však nikde nie je bezpečne, dokonca ani v takom tichom malom kníhkupectve, aké vlastní Juliette. A keď naň spadne bomba, Juliettin svet sa zničí spolu s ním.

Po vojne sa Elise vracia po svoju dcéru, no priateľkino kníhkupectvo nachádza v troskách a po jej rodine niet ani stopy. Prenasleduje ju myšlienka, čo sa stalo s jej dcérou v tých posledných strašných chvíľach. Juliette zdanlivo zmizla a všetky odpovede si vzala so sebou. Zúfalé pátranie privedie Elise do New Yorku – a k Juliette. Naposledy a osudovo…

Vychádza 2.11.2023. Preklad: Barbora Al Zafari

Michaela Zamari: Impulz (Michaela Zamari)

Každý má svoje tajomstvá a ani Riley nie je výnimkou. Akurát to najväčšie skrýva pred svojím otcom, ktorý jej nalinkoval život podľa vlastných predstáv. Riley je po mame zmesou bohémky a rebelky, napriek tomu má jasnú predstavu o svojich prioritách. Dvojitý život sa jej skomplikuje, keď si pre ňu otec pripraví prekvapenie. Chce jej ním zabezpečiť sľubnú kariéru, ale netuší, že jej prekvapenie je nezlučiteľné s tým jeho. Obaja mali dobré úmysly, no ich rozhodnutia nikoho neušetria.Dovolí Riley svojej nespútanej povahe poraziť otcove zásady?

Navyše, osudové turbulencie milujú spoločnosť. Ku šťastiu, ktoré si za otcove peniaze nekúpi, jej chýba iba skutočná láska. Tak sa Riley ocitne aj zoči-voči mužovi, ktorý by mohol byť jej spriaznenou dušou. Má to však malý háčik. Connor Thompson je starší, naplno odovzdaný práci a je to obchodný partner jej otca. Vekový rozdiel sa preceňuje, ale bude si to myslieť aj Connor?

Na Slnečnom pobreží južného Španielska ich čaká spaľujúca vášeň, svieže podpichovanie a zvedavá láska. Budú nakoniec jeden pre druhého iba rozptýlením, alebo impulzom, ktorý obaja tak dlho potrebovali?

Vychádza 1.11.2023

Philip Matyszak: Rok života v starovekom Grécku (Eastone Books)

Novembrové novinky GréckoStrávte rok v spoločnosti starovekých Grékov počas historicky významného a triumfálneho olympijského roka a zažite drámu a vzrušenie, ktoré zachvátilo mestské štáty, keď odložili svoje politické spory, aby sa pripravili na víťazstvo v Olympii.

Je rok 248 pred n. l. – rok 133. olympijských hier. Do Olympie mieri pestrá plejáda charakterov, ktoré sa chcú zúčastniť na hrách, sledovať udalosti alebo na tých obrovských davoch niečo zarobiť. Helenistický svet je na svojom vrchole a grécke osady sa rozprestierajú na Blízkom východe, v Egypte aj v Španielsku. Rím uviazol vo vojne s Kartágom a medzi Egyptom a Sýriou sa schyľuje k veľ kej vojne. Obyčajní ľudia sú však stále zaneprázdnení úrodou, každodennou prácou i domácimi záležitosťami – a v niektorých prípadoch aj získaním olympijského vavrínového venca. Kniha nás prevedie týmto pozoruhodným rokom a odhalí nám komplikované a živé charaktery fascinujúceho obdobia starovekých dejín.

Vychádza 2.11.2023. Preklad:  Monika Kaliská

William Golding: Boh múch (Slovart)

Významné dielo nositeľa Nobelovej ceny za literatúru (1983) . Haváriu lietadla na neobývanom ostrove prežije skupina anglických chlapcov. Pocit dobrodružstva zakrátko vystriedajú hodiny plné hrôzy a strašidelných predstáv. Čitateľ však čoskoro stratí pocit, že číta príbeh chlapcov, ktorí pre svoju nezrelosť nie sú schopní zachrániť sa, a ocitne sa vo svete dospelých, ktorých najnižšie ľudské pudy, túžba zabíjať a vládnuť brutálne prenikajú tenkým nánosom civilizácie.

Román je alegóriou spoločnosti bez práv a zákonov, keď je život neistý a hrozivý, a obrazom spoločnosti vytvorenej človekom, ktorý stratil nevinnosť, zmenil sa na sebca a nositeľa zla.

Vychádza 3.11.2023.  Preklad: Jozef Kot.

 

 

Parker S. Huntington: Darling Venom (Pandora)

Na Valentína som nemala byť na tej streche. Nemal tam byť ani Kellan Marchetti, školský čudák. Stretli sme sa na pokraji konca svojich životov. Roztrhané nitky našich tragédií sa nejakým spôsobom zamotali a zviazali do nepravdepodobného puta. Spoločne sme sa rozhodli neskočiť a uzavreli sme dohodu, podľa ktorej budeme jeden druhého kontrolovať na každého Valentína, až kým sa neskončí škola.

V rovnakom čase. Na tej istej streche. Dve nepokojné duše. Svoj sľub sme dodržiavali tri roky. Počas štvrtého roka sa Kellan rozhodol a ja som sa musela vyrovnať s následkami. Keď som si myslela, že sa náš príbeh skončil, začal sa iný.
Hovorí sa, že aj keď všetky príbehy lásky vyzerajú rovnako, chutia inak. Môj bol plný jedu, hanebný a poznačený šarlátovými jazvami. Volám sa Charlotte Richardsová, ale môžete mi hovoriť Venom.

Vychádza 3.11.2023

Ivica Ďuricová: Kolega z pekla (Aldervia Press)

Novembrové novinky Ďuricová Kolega z peklaOna ho neznáša. On je (možno) ten pravý…
Mila je presvedčená, že jej nový kolega prišiel zo samotného pekla. Je taký otravný, až je vlastne otravne milý. A hlavne… otravne atraktívny. Keď ich prinútia pracovať na spoločnom projekte, Mila nemá v pláne priložiť ruku k dielu. Lenže jej povesť zlého dievčaťa naberie trhliny, keď jej Leon nečakane pomôže.

Ich nepriateľstvo sa zmení na rodiaci sa vzťah. Miline vzťahy však mávajú krátky dátum spotreby. Keď odhalí krutú pravdu o svojom prvom (nie úplne) náhodnom stretnutí s Leonom, musí sa rozhodnúť. Nechá ho navždy odísť? Alebo dovolí kolegovi z pekla, aby sa stal jej záchrancom z neba?

Autorka vás vezme na potulky po romantickej Viedni a čarovnom Záhrebe, užijete si iskrivú chémiu medzi protikladmi, ktoré sa priťahujú a nahliadnete za oponu technológií, ktoré už dnes dokážu predpovedať, kto je pre vás ten pravý. Alebo aj nie?
Kolega z pekla je štvrtou knihou z bestsellerovej Edície Z(et), v rámci ktorej vyšli aj obľúbené tituly Cudzinec z papieraDetektív z minulosti a Kráľ z ulice.

Vychádza 3.11.2023

Andrey Kurkov: Sivé včely (Slovart)

Novembrové novinky KurkovV dedine Malá Starogradovka v takzvanej sivej zóne na ukrajinskom Donbase bývajú už len dvaja ľudia: Ukrajinec, včelár Sergejič a jeho „nepriateľ z detstva“, prívrženec separatistov Paška, dvaja muži s odlišným pohľadom na život počas podivnej vojny. Včelár sa jedného dňa rozhodne z dediny odísť a odviezť svoje včely na bezpečnejšie územie – najprv na Ukrajinu, potom na Rusmi anektovaný Krym. Ukrajinský spisovateľ Andrej Kurkov sugestívne rozvíja príbehy ľudí, ktorí žijú svoj obyčajný život v nevšedných podmienkach a ktorých každodenná realita je naozaj všetko iné ako všedná. Román Sivé včely bol preložený do vyše dvadsiatich jazykov a autor zaň dostal viacero významných medzinárodných literárnych cien.

Vychádza 3.11.2023. Preklad: Ján Štrasser.

 

 

Ellie Midwood: Moja duša zostala v Osvienčime (Motýľ)

Novembrové novinky OsvienčimOsvienčim, 1942: Tento nezabudnuteľný román založený na skutočnej udalosti oživuje najsilnejší príbeh zakázanej lásky v dejinách. V Osvienčime obohnanom ostnatým drôtom sa napriek nepredstaviteľným prekážkam do seba zamilujú dvaja ľudia. To, čo sa stane potom, vám vráti vieru v ľudskosť a prinúti vás veriť v nádej aj tam, kde by nemala existovať.

Helena vystúpila z dobytčieho vagóna na zamrznutú pôdu Osvienčimu. Zostáva jej dvadsaťštyri hodín života. Hneď zajtra ju plánujú zabiť, ani jej nevytetujú väzenské číslo. Kým okolo nej padá sneh, chveje sa, lebo vie, že bola odsúdená na smrť za zločin, ktorý nespáchala.
Keď k Helene podíde dôstojník v sivej uniforme a odtiahne ju preč, obáva sa najhoršieho. Namiesto toho jej povie, že jeden z dozorcov má narodeniny, a prikáže jej, aby mu zaspievala.

„Nechcem, aby sa ti niečo stalo,“ zašepkal a vtlačil jej do ruky lístoček. Keď si ho prečítala, celé telo sa jej zachvelo: Zaľúbil som sa do teba.

Nasleduje príbeh lásky, ktorá bola zakázaná a nemožná, a predsa zachránila obom, a mnohým ďalším, život.

Vychádza 6.11.2023. Preklad: Barbora Andrezálová

Freida McFadden: Anatómia lží (Motýľ)

Novembrové novinky McFaddenNovomanželia Tricia a Ethan hľadajú svoj vysnívaný domov. Navštívia odľahlé sídlo, ktoré kedysi patrilo doktorke Adrienne Haleovej, uznávanej psychiatričke, ktorá pred tromi rokmi bez stopy zmizla. Počas obhliadky ich v dome uväzní silná zimná búrka… nemajú šancu uniknúť, pokým sa snehová smršť neskončí.

Pri hľadaní knihy, ktorá by ju zabavila, kým neprestane snežiť, narazí Tricia na tajnú miestnosť. Nájde v nej zvukové záznamy všetkých pacientov, s ktorými kedy doktorka Haleová pracovala. Pri počúvaní kaziet sa dozvedá o desivom reťazci udalostí, ktoré viedli k záhadnému zmiznutiu doktorky Haleovej.

Tricia si prehráva jednu kazetu po druhej do neskorých nočných hodín. Po každej z nich do seba zapadá ďalší šokujúci kúsok skladačky a pavučina lží doktorky Adrienne Haleovej sa pomaly rozpletá.

A potom sa Tricia dostane k poslednej kazete. K tej, ktorá odhalí celú desivú pravdu.

Vychádza 6.11.2023. Preklad: Dorota Lamačková.

Michal Slanička: Predpeklie (Motýľ)

Novembrové novinky SlaničkaPre svoj život si mohli vybrať ktorúkoľvek krajinu, oni sa rozhodli prísť z Ameriky tam, odkiaľ odišli ich rodičia. Na Slovensko! Horný kút Uhorska bol v roku 1911 spútaný okovami cirkevného zastrašovania, predsudkov a nechuti čokoľvek meniť. Mladý manželský pár Juliana a Robert sa akoby vrátil v čase. Ruch amerického veľkomesta so všetkými modernými vymoženosťami vymenili za pokojné slovenské mestečko, ktoré sa bráni akémukoľvek pokroku. Keď sa v rukách Juliany a Roberta ocitá pozvánka na večierok pod žiarovkami, netušia, že táto veľkolepá slávnosť, na ktorej mala byť mestu prvýkrát predstavená elektrina, zničí ich budúcnosť.

Fotografku Julianu si najíma novinárka pracujúca na článku o meste zázrakov a zároveň policajný vyšetrovateľ pátrajúci po vinníkovi skazy. Juliana sa dostáva do najtesnejšej blízkosti udalostí, ktoré otrasú jej vlastnou minulosťou. Jej fotografie pomáhajú triezve mysle nasmerovať k pravde.

Detektívny román Michala Slaničku vás prenesie do začiatku 20. storočia, do obdobia, keď ospalé Slovensko len ťažko držalo krok s moderným svetom. Na pozadí veľkých zmien, ktoré majú ľuďom priniesť komfort, sa rozohráva príbeh, ktorému dominuje zatajená minulosť, láska, zázraky, túžba po moci aj kriminálna zápletka.

Vychádza 6.11.2023

Helen Fields: Dokonalá korisť (Lindeni)

Novembrové novinky FieldsEdinburgh sa stáva hlavným mestom vraždy. Pokračovanie dokonalej krimi série s detektívom Callanachom.

Uprostred hudobného festivalu niekto ostrou čepeľou rozpára brucho charitatívnemu pracovníkovi. V mnohotisícovom dave hudobných fanúšikov si vraha nikto nevšimne. Onedlho nájdu na dne smetnej nádoby učiteľku materskej školy zaškrtenú jej vlastným šálom. Polícia nevie nájsť stopy vedúce k páchateľovi, až kým sa nezačnú po meste objavovať podozrivé graffity. Vrah nimi oznamuje ďalšiu obeť. Čím nevinnejšia bude korisť, tým pre šialeného vraha lepšie…

Vychádza 3.11.2023. Preklad: Miriam Ghaniová

 

 

Hannah Grace: Icebreaker (Pandora)

Novembrové novinky IcebreakerKrasokorčuliarka Anastasia Allenová celý život pracovala na tom, aby sa dostala do reprezentačného tímu USA. Trénuje od svojich piatich rokov, dostáva plné vysokoškolské štipendium vďaka miestu v korčuliarskom tíme Maple Hills a taký rozvrh, ktorý by rozplakal aj ľudí, ktorí na sebe neustále pracujú. Stassie prichádza vyhrať.

Nathan Hawkins nikdy nemal problém, ktorý by nedokázal vyriešiť. Ako kapitán tímu Maple Hills Titans vie, že zodpovednosť za udržanie hokejového tímu na ľade leží na jeho pleciach.

Keď jedno nedorozumenie spôsobí, že sa dva tímy musia podeliť o ľadovú plochu a Anastasiin partner sa následne zraní, Nate vymení hokejku za obtiahnuté oblečenie a prísneho trénera za ešte desivejšiu trénerku.

Obaja zisťujú, že sú k sebe pripútaní, ale keďže Anastasia nemá hokejistov rada, tak na tom nezáleží… však?

Vychádza 3.11.2023

Frank Herbert: Kapitula: Duna (Premedia)

Novembrové novinky DunaZavedené usporiadanie galaxie odchádza do dejín. Ctené matre, bezohľadné spoločenstvo, ktoré zničilo planétu Duna, je na vzostupe. Proti nim sa stále bránia zvyšky Bene Gesseritu a koordinujú odpor z dosiaľ neobjaveného sveta, planéty zvanej Kapitula.
Plánujú nový Rozptyl, no tentoraz so sebou povezú aj jeden starostlivo opatrovaný poklad: piesočné červy, potomkov jediného gigantického červa, ktorého sa podarilo zachrániť z Duny. Zelený svet na planéte Kapitula sa čoskoro stane vyprahnutou pustatinou – a novou Dunou.
V tejto poslednej knihe svojej série o Dune Herbert znovu vytvára vesmír plný neskutočne rozvinutých postáv a kontextov, v ktorých sa dajú najlepšie oceniť. Ako sa odvíja mnohovrstevný dej knihy, čitateľ objaví fascinujúcu bohatosť detailov a uhlov pohľadu. Vzrušujúci príbeh od prvej po poslednú stranu, legenda najslávnejšieho sci-fi eposu stále žije.

Vychádza 7.11.2023. Preklad: Marína Gálisová

Sarah Addison Allen: Čarovná záhrada (Ikar)

V záhrade obklopenej vysokým plotom, zastrčenej za malým, tichým domom v ešte menšom mestečku, rastie jabloň, o ktorej sa hovorí, že rodí veľmi zvláštne ovocie. Sarah Addison Allen v celosvetovom bestselleri rozpráva príbeh tohto čarovného stromu a neobyčajných ľudí, ktorí sa oň starajú.

Waverleyovci boli odjakživa zvláštna rodina, obdarená nezvyčajnými schopnosťami, ktoré z nich robili outsiderov aj v ich rodnom meste Bascome. Dokonca aj ich záhrada má čudnú povesť, preslávila sa jabloňou, ktorá rodí prorocké ovocie, a kvetmi so zvláštnymi účinkami. Žerucha pomáha udržať tajomstvá, sirôtky dodávajú deťom rozvahu a pyšteky majú moc odplašiť zamilovaného suseda. Vychýrená kuchárka Claire Waverleyová z nich pripravuje jedlá. Jej staršia sesternica Evanelle má zase dar predvídavosti. Sama nevie, prečo ju občas pochytí nutkanie obdarovať ľudí, no zakaždým sa ukáže, že jej dary boli priam jasnovidecké. Obe ženy sú poslednými z rodu Waverleyovcov, teda okrem Clairinej vzdorovitej sestry Sydney. Tá utiekla z Bascomu, hneď ako mohla, a opustila Claire rovnako, ako to urobila ich vlastná matka pred mnohými rokmi.

Keď sa Sydney náhle vráti domov s malou dcérou, Clairin pokojný život sa obráti naruby. Sydney bilancuje roky, ktoré v rodnom dome prežila, zatiaľ čo Claire sa snaží vyrovnať s minulosťou a otvoriť svoje zatrpknuté srdce. Ak sa sestry majú v Bascome niekedy cítiť ako doma, musia urobiť to hlavné – zmieriť sa so svojím dedičstvom.

Vychádza 7.11.2023. Preklad: Miriam Ghaniová

František Kozmon: Kamzík (Ikar)

KozmonSmrť Alexandry Pekníkovej bola na prvý pohľad nešťastná náhoda. Saša pracovala v zlatníctve a bola zavraždená počas lúpežného prepadu. Poručík Lukáš Líška tak aj túto vraždu spočiatku vyšetruje. Matka obete je však presvedčená, že celý prepad bol zinscenovaný. Jej dcéra sa vraj už dlhšie obávala o život, lebo ležala v žalúdku niekomu z vplyvných kruhov. Ale kto by chcel zavraždiť mladú zamestnankyňu klenotníctva s ambíciami zlatokopky?

Stále neskúsený poručík veľmi rýchlo prestáva veriť vo vlastné schopnosti a opäť žiada o pomoc kapitána Wolfa. Ten však má hlavu plnú svojich starostí. Na každom kroku ho prenasledujú výčitky svedomia a tvár dievčaťa, ktoré našiel zavraždené. Už oľutoval, že ušiel z miesta činu, aj keď si dlho nahováral, že nemal na výber. Chce napraviť chybu, lenže ako má vyšetriť vraždu bez tela, najmä keď neznáma obeť zdanlivo nikomu nechýba?

Vychádza 8.11.2023

 

Reyes Monforte: Pohľadnice z východu (Tatran)

Novembrové novinky MonforteV septembri roku 1943 sa mladá Ella dostane z Francúzska do koncentračného tábora Auschwitz. Vedúca ženského tábora Maria Mandelová, krvilačná esesáčka prezývaná Beštia, zistí, že dokonale ovláda kaligrafiu, a tak ju prijme ako zapisovateľku do ženského orchestra. Vďaka jazykovým znalostiam začne Ella pracovať v skladoch Kanada, kde v batožine odobranej deportovaným nájde množstvo pohľadníc a fotografií a rozhodne sa na ne napísať ich príbehy, aby nikto nezabudol, kým boli. Zatiaľ čo si vytvára priateľstvá so spoluväzenkyňami, snaží sa prežiť zlo páchané na väzňoch a zároveň zabrániť, aby esesáci neprišli na jej osobitný odpor vyjadrený slovami, medzi väzňami vypukne vzbura, ktorá ešte viac ohrozí život Jožka, muža ktorého miluje a aj jej vlastný.

Takmer o štyridsať rokov neskôr dostane mladá Bella škatuľku plnú pohľadníc. „To sú pohľadnice, ktoré písala tvoja mama, keď bola na východe. Pohľadnice z východu: tak ich volala. Chcela, aby si si ich prečítala, keď dozrie čas. Teraz je ten správny čas.“

Kombináciou fikcie s historickými postavami, ako Josef Mengele, Heinrich Himmler, Irma Greseová, Rudolf Hoss, Anna Franková či Alma Roséová, sa Reyes Monforte vracia k žánru, ktorému sa ako autorka zasvätila. Potvrdila tak, že tento bohato zdokumentovaný, vášňou a emóciami nabitý príbeh, je jej najambicióznejšie dielo. Príbeh o oslobodzujúcej sile slov bol vydaný pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz.

Vychádza 8.11.2023. Preklad: Sofia Tužinská

Sebastian Fitzek: Lovec očí (Tatran)

Novembrové novinky Tatran FitzekTriler Lovec očí voľne nadväzuje na otvorený koniec románu Zberateľ očí a ďalej sleduje osudy postáv, s ktorými sme sa už zoznámili.

Znovu stretávame policajného reportéra Alexandra Zorbacha, jeho spolupracovníkov z polície či psychoterapeutku Alinu Gregorievovú, pribudli však aj ďalšie kladné i záporné postavy, napríklad doktor Zarin Suker, jeden z najlepších očných chirurgov na svete, ale aj psychopat. Príbeh má dve dejové línie, ktoré striedavo rozprávajú dvaja rozprávači. Jeden z nich, Alexander Zorbach, stále hľadá svojho synčeka Juliana a pátra po Zberateľovi očí, až napokon natrafí na jeho úkryt. Dúfa, že tam nájde svojho uneseného syna. Stále verí, že Julian žije, dokonca je ochotný ponúknuť svoj život, len aby ho zachránil. Druhou rozprávačkou je nevidiaca psychoterapeutka Alina Gregorievová. Polícia ju požiadala, aby vo väzenskej nemocnici vyšetrila očného chirurga dr. Sukera a pokúsila sa pomocou svojich jasnovideckých schopností zistiť, kto má byť ďalšou obeťou. Uznávaný špecialista Suker vedie dvojitý život. Neštíti sa ničoho. Cez deň vykonáva tie najkomplikovanejšie operácie ľudského oka a v noci sa venuje špeciálnym pacientkam – v pivnici svojej kliniky im odstraňuje viečka, znásilňuje ich a doháňa svoje obete k samovražde. Alina sa k nemu dostane bližšie, ako je bezpečné. Napokon je všetko inak, ale na to sme si už vo Fitzekových knihách zvykli.

Vychádza 8.11.2023. Preklad: Zuzana Kováčiková

Elizabeth Strout: Lucy pri mori (Inaque)

Keď sa svet v panike uzavrie, Lucy Bartonová a jej bývalý manžel a priateľ William odchádzajú z Manhattanu do mestečka v Maine. Niekoľko nasledujúcich mesiacov žijú v domčeku pri mori len oni dvaja a ich spoločná zložitá minulosť.

Kniha Lucy pri mori živo zachytáva strach, ktorý prináša izolácia, ako aj nádej, vnútorný pokoj a možnosti, ktoré sa otvárajú počas dlhých, tichých dní. Elizabeth Strout sa znova zameriava na hlboké ľudské väzby, ktoré nás spájajú, aj keď sme od seba vzdialení, na bolesť z utrpenia milovanej dcéry, prázdnotu, ktorá prichádza po smrti blízkeho človeka, na prísľub nového priateľstva a útechu starej lásky, ktorá nehrdzavie.

Vychádza 9.11.2023. Preklad: Lucia Hallová

 

 

 

Eric de Kermel: Návrat do údolia rieky Clarée (Metafora)

Vydajte sa spolu s Anou pod vrcholky zasnežených Álp, kde znovu objavíte svoj vzťah k prírode, starú lásku aj stratenú chuť do života.

Čarokrásny dojímavý príbeh z pera Erica de Kermela nás tentoraz zavedie do malebného údolia Clarée pod Alpami a otvorí nám svet plný lásky k prírode, starým priateľom, ale aj k mužovi, ktorý by mal byť minulosťou. Ekologička Ana sa vracia do svojho rodiska k strýkovi Pascovi, ktorý ju vychoval a teraz prevádzkuje horskú chatu. Znova tu nachádza stratenú chuť do života a oddáva sa láske, o ktorej si myslela, že je už dávno zabudnutá. Vylieči sa z toho, čo prežila? A podarí sa jej prekonať ťažobu tajomstiev a nájsť cestu k sebe samej?

Vychádza 10.11.2023. Preklad: Katarína Kvoriaková

 

 

Giuliano da Empoli: Kremeľský mág (Tatran)

Novembrové novinky TatranGiuliano Da Empoli bol v rokoch 2006 až 2008 poradcom talianskeho ministra kultúry, potom zástupcom starostu Florencie a poradcom predsedu Rady ministrov Talianskej republiky Mattea Renziho. Zvyknutý pohybovať sa medzi kultúrou a politikou publikoval deväť esejí v taliančine a tri vo francúzštine vrátane veľmi zaujímavej knihy Les Ingénieurs du chaos (Inžinieri chaosu), preloženej do dvanástich jazykov. V nej dokazuje, že nové technológie vrátane internetu postavili pravidlá politickej hry na hlavu.

Prvý román Giuliana Da Empoliho Kremeľský mág netrpezlivo očakávali tí, ktorí sa snažia analyzovať rozhodnutia Kremľa v súčasnosti. Predobrazom hlavnej postavy príbehu Vadima Baranova bol údajne Vladislav Surkov, podpredseda vlády a neskôr až do roku 2020 Putinov poradca, ktorý zohral kľúčovú úlohu aj pri začatí vojny proti Ukrajine.

Román Giuliana da Empoliho je žánrovo na polceste medzi beletriou a politickou analýzou. Da Empoli ho dokončil v januári 2021. Román mal vyjsť ešte v tom roku, ale pre pandémiu COVID-19 vydanie odložili. Nakoniec vyšiel v apríli 2022, necelé dva mesiace po začiatku rusko-ukrajinskej vojny. Da Empoliho pravidelne pozývajú do televízie a rozhlasu, aby predstavil svoj román v kontexte aktuálnych udalostí rusko-ukrajinského konfliktu. Alexandra Schwartzbrodová ho v článku pre denník Libération nazvala „príbehom s veľkou literárnou a historickou silou, ktorý si treba prečítať, ak chcete pochopiť to, čo sa z nášho pohľadu zdá nepochopiteľné“. Podľa Yannicka Velyho z Paris Match kniha „osvetľuje príčiny ukrajinského konfliktu“.

Vychádza 10.11.2023. Preklad: Peter Kijaba

Natalie Haynes: Medúzin príbeh (Tatran)

Novembrové novinky TatranSmrteľníci nás považujú za príšery, lebo sme mocné a vieme lietať. Volajú nás tak, pretože sa nás boja.

Medúza – obeť alebo skazonosná príšera? Medúza odmalička vyrastá v jaskyni na brehu mora so svojimi hrôzostrašnými sestrami Gorgonami, ktoré sa o ňu dojemne starajú. Na rozdiel od nich je totiž Medúza smrteľná, zraniteľná a krásna. Svojím pôvabom očarí vládcu mora Poseidóna, ktorý ju vystriehne v chráme bohyne Atény a tam sa jej zmocní. Pobúrená Aténa túži po pomste, ale Poseidón je príliš mocný súper, a tak si vyleje zlosť na nevinnej Medúze. Premení ju na obludu podobnú sestrám – zrazu má rozškľabenú tvár, ploský nos, tesáky, zvieracie uši, kovové krídla a namiesto vlasov veniec jedovatých zmijí. Jej najväčším prekliatím však je, že pri pohľade na ňu každý živý tvor skamenie. Z ohľaduplnosti k sestrám a k všetkému živému si Medúza zahalí tvár a utiahne sa do sveta tmy, samoty a utrpenia. Jej príbeh sa však ešte zďaleka nekončí – jedného dňa sa pri jaskyni objaví hrdina Perseus, poverený úlohou priniesť hlavu Gorgony…

V tomto románe Haynesová mení tradičné chápanie Medúzy ako príšery, ktorá pohľadom mení smrteľníkov na kameň, a Persea ako hrdinu, ktorý zbavil svet nebezpečnej obludy. Vnáša empatiu a súcit do jedného z mnohých príbehov v histórii, kde mocný a vplyvný muž ublíži žene, ale za jeho útok obvinia, pranierujú a potrestajú jeho obeť. Haynesová oživuje a rekonštruuje mýtický príbeh a inšpiruje k zamysleniu nad hodnotami spoločnosti a postavením žien v nej.

Vychádza 10.11.2023. Preklad: Jana Pernišová

Genevieve Gornichec: Srdce čarodejnice (Ikar)

Novembrové novinky IkarAngrbodin príbeh sa začína tým, čím sa príbeh väčšiny čarodejníc končí upálením. Najvyšší boh Ódin potrestá Angrbodu za to, že sa s ním odmieta podeliť o svoj dar, nazeranie do budúcnosti. Ranená a bezmocná čarodejnica uteká do najodľahlejších kútov temného lesa. Tam ju nájde Loki, Ódinov brat. Angrbodina počiatočná nedôvera k nemu sa postupne pretaví do hlbokej lásky.
Časom spolu splodia tri deti, každé s nezvyčajným, vopred predurčeným osudom. Angrboda ich vychováva na kraji sveta, ukryté pred Ódinovým vševidiacim okom. Ako však Angrboda znovu nadobúda veštecké schopnosti, zisťuje, že jej šťastný život – ale aj existencia celého božstva – je v ohrození.
S pomocou neľútostnej lovkyne Skadi, s ktorou si postupne vytvorí silné puto, sa Angrboda musí rozhodnúť, či pre svoju milovanú rodinu prijme osud, ktorý sa jej vyjavil… alebo sa vzbúri a pokúsi sa zmeniť budúcnosť.

Vychádza 14.11.2023. Preklad: Martin Štulrajter

 

Marek Vagovič: Padreho klan 2 (Švabach)

Novembrové novinky VagovičVybrakovaná štátna kasa plus tunely na doprave dlhšie ako Branisko. Eurofondy len pre vyvolených a provízie ako podmienka úspechu na všetkých úrovniach spoločnosti. Kradli ako po nebohom, vypaľovali podnikateľov, vyrábali kompromateriály. Manipulovali s nahrávkami a kupčili so spravodlivosťou, aby sa vyhli base. Polícia začala odvážne vyšetrovať aj kriminalitu bielych golierov, ktorá bola zlatou horúčkou v neslávnej histórii Zderu. Hotový Klondike.

Padreho klan mal dlho imunitu, lebo sa mohol spoľahnúť na politické krytie Šéfa s Fúkačom. Po výpovediach kajúcnikov však stratila policajná mafia pôdu pod nohami. Ohrozovali predovšetkým jej peniaze, ale aj moc a beztrestnosť. Padre, Tibor a ďalší členovia klanu sedeli bezmocne v chladných celách a čakali na zázrak.
Ich jedinou nádejou bolo volebné víťazstvo Zderu a odstavenie nepohodlných vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov. Šéf nakoniec vyhral a vrátil sa silnejší než kedykoľvek predtým. Deň zúčtovania sa blíži…

8.11.2023

 

Taylor Jenkins Reid: Carrie Sotová je späť (Slovenský spisovateľ)

Novembrové novinkySvetová tenisová jednotka Carrie Sotová je tvrdá a neľútostná a odhodlanie vyhrať za každú cenu jej rozhodne nepridáva na sympatiách a obľúbenosti medzi ostatnými hráčkami i fanúšikmi. V čase, keď sa Carrie kvôli zraneniu rozhodne odísť do tenisového dôchodku, je najlepšou hráčkou, akú kedy svet videl. Prekonala všetky rekordy a získala dvadsať grandslamových titulov. A keby ste sa jej opýtali, povedala by, že každý z nich si zaslúžila. Obetovala takmer všetko, aby sa stala najlepšou tenistkou, a na vrchol sa dostala aj vďaka svojmu trénerovi a otcovi Javierovi.

Šesť rokov po skončení kariéry sa však Carrie ocitá na tribúne turnaja US Open a s úžasom sleduje, ako ju o rekord pripravuje brutálna a ohromujúca britská tenistka Nicki Chanová. A tak tridsaťsedemročná Carrie urobí bezprecedentné rozhodnutie vrátiť sa na tenisové dvorce, aby sa pod otcovým vedením pokúsila získať späť svoj rekord. Hoci športové médiá tvrdia, že Bojovú sekeru, ako Carrie prezývajú, nemali nikdy v láske. Hoci sa jej telo nehýbe tak rýchlo ako predtým. A hoci to znamená prehltnúť hrdosť a trénovať s mužom, ktorému kedysi takmer otvorila svoje srdce – s Bowom Huntleym. Rovnako ako ona aj on chce svetu dokázať, že na to ešte má, kým sa navždy vzdá vrcholového tenisu. Napriek všetkému a všetkým je teda Carrie Sotová späť na jednu veľkolepú sezónu – poslednú v jej živote…

V tomto strhujúcom románe nám autorka Taylor Jenkins Reid vyrozpráva nezabudnuteľný príbeh o legendárnej športovkyni, ktorá sa pokúša o návrat na vrchol, o tom, čo človek musí obetovať, keď chce byť v niečom najlepší na svete, a o výnimočnom pute medzi otcom a dcérou.

Vychádza 15.11.2023. Preklad: Denisa Jahičová

Ján Chalupka: Kocúrkovo alebo Len aby sme v hanbe nezostali (Lindeni)

Novembrové novinkyPrvá kniha z edície slovenskej klasiky.sk a legendárna divadelná hra, ktorá je dodnes aktuálna – Kocúrkovo!

Prvá divadelná hra Jána Chalupku, satirická veselohra Kocúrkovo alebo len aby sme v hanbe nezostali, vyšla anonymne v roku 1830 a v tom istom roku sa dočkala aj svojej prvej inscenácie. Humorný príbeh kocúrkovských malomeštiakov, ktorý trefne vystihol dobové pomery v slovenskej spoločnosti, zožal úspech a Chalupkova komédia sa v nasledujúcich rokoch stala jednou z najobľúbenejších hier ochotníckych spolkov. V Kocúrkove sa volí nový rechtor. Miesto prekvapivo nezíska domáci kandidát, ale neznámy Svoboda, ktorý má nahradiť starého Procházku. Jeho príchod netrpezlivo očakávajú najmä kocúrkovské ženy – každá sníva o tom, že zaňho vydá svoju dcéru. Národne uvedomelý a vzdelaný Svoboda sa však zaľúbi do Procházkovej dcéry Ľudmily a miestne paničky čaká sklamanie. Ján Chalupka vo svojej veselohre okrem odnárodňovania vtedajšieho slovenského zemianstva zosmiešňuje aj zaostalosť, konzervativizmus či nevzdelanosť, vďaka čomu je Kocúrkovo obľúbené a aktuálne i dnes.

Vychádza 24.11.2023

 

Maurice Leblanc: Arsene Lupin: Lupič džentlmen (Ikar)

Nie je zločin ako zločin a tie, ktoré má na svedomí Arsene Lupin, sú plné nečakaných zvratov, veselých momentov a obdivuhodnej zlodejskej šikovnosti, s akou sa mu darí unikať pred spravodlivosťou. Podarí sa nepolapiteľnému lupičovi zvíťaziť aj nad slávnym anglickým vyšetrovateľom? Obaja súperi sú odhodlaní nič tomu druhému nedarovať. Veď v stávke je ich dobrá povesť.

Postava Arsena Lupina sa prvýkrát objavila v roku 1906 a jeho neuveriteľné dobrodružstvá zachytáva sedemnásť románov, tridsaťdeväť noviel a poviedok, päť divadelných hier a takmer dvadsiatka filmových adaptácií a divadelných inscenácií. Na základe inšpirácie Arsenom Lupinom natočila spoločnosť Netflix v roku 2021 úspešný seriál Lupin v hlavnej úlohe s Omarom Syom.

Slovenské vydanie je prekladom výberu autorovej vnučky Florence Leblanc, ktorý vyšiel pod názvom LES AVENTURES EXTRAORDINAIRES D‘ARSENE LUPIN (Neobyčajné príhody Arsena Lupina) v roku 2011 vo vydavateľstve Jean-Claude Gawsewitch Éditeur v Paríži a obsahuje šestnásť z pôvodných dvadsiatich noviel.

Vychádza 21.11.2023. Preklad: Štefan Povchanič

Julie Caplin: Hrad v Škótsku (Cosmopolis)

Novembrové novinky CaplinSchúľte sa do svojho obľúbeného kresla, zababušte sa do huňatej deky a pri vôni vanilky sa začítajte do ďalšieho romantického príbehu z krajiny tisícich hradov a drsnej vysočiny. V jednom škótskom hrade na vás čaká príbeh o dvoch nedokonalých ľuďoch, ktorých spojí dokopy priam dokonalá láska.

Keď sa Izzy vráti z vychýrenej kuchárskej školy Killorgally späť do škótskeho hradu, ktorý zdedila, čaká ju tam hneď niekoľko prekvapení. Okrem toho, že vo svojej kuchyni objaví príťažlivého profesora histórie Rossa, jej mama sa počas Izzyinej neprítomnosti pustila do rozsiahlej rekonštrukcie a navyše hrad na Vianoce prenajala skupinke zámožných hostí!
A tak Izzy zostáva len niekoľko týždňov na to, aby chátrajúci hrad premenila na kúzelný hotel. Našťastie má hneď niekoľkých pomocníkov a jedným z nich je na prekvapenie všetkých aj Ross. A hoci si to Izzy vôbec nechce pripustiť, začína na neho myslieť čoraz viac…

Vychádza 20.11.2023. Preklad: Jarmila Debrecká

Ken Follett: Výzbroj svetla (Tatran)

Novembrové novinky FollettV románe Výzbroj svetla, dlho očakávanom pokračovaní románu Ohnivý stĺp, stojí anglické mestečko Kingsbridge na úsvite novej éry, kde pokrok naráža na tradície, triedny boj preniká do všetkých vrstiev spoločnosti a európsky kontinent sa zmieta vo vojne.

Vynález tkáčskeho stroja v roku 1770 prináša novú éru výroby a priemyslu, ktorá v priebehu jednej generácie zmenila ľudské životy na nepoznanie. Istý robotník tragicky zahynie pri pracovnom úraze z nedbanlivosti a zanechá za sebou vdovu s dieťaťom, iná mladá žena sa snaží zachrániť školu pre chudobné deti, dobromyseľný mladík nečakane zdedí podnik na pokraji krachu, ďalší za každú cenu chráni svoj majetok. Medzitým sa z Francúzska ozývajú bojové výkriky a Napoleon Bonaparte sa vyhlasuje za jediného cisára sveta… Revolučné zmeny zasahujú do životov našich postáv, ktoré musia čeliť nejasnej budúcnosti a z popola vojny znovu vybudovať svet.

Ken Follett napísal pred viac než tridsiatimi rokmi svoj najznámejší román Piliere zeme. V strhujúcom pokračovaní série Kingsbridge nás unáša prostredníctvom bohato vykreslených postáv na bojisko, kde medzi sebou zápasia súcit a chamtivosť, láska a nenávisť, pokrok a tradície.

Vychádza 30.11.2023. Preklad:  Veronika Goldiňáková, Ivana Roháčová

Tom Vanderbilt: Za volantom (N Press)

Novembrové novinky Prečo sa na cestách správame tak, ako sa správame, a čo to o nás hovorí? Správajú sa ženy odlišne od mužov? Prečo vznikajú niektoré zápchy zdanlivo celkom bezdôvodne? Prečo aj malá nehoda vedie k tomu, že sa niekde zasekneme na desiatky minút? Zlepšujú autobusové pruhy plynulosť premávky alebo je to presne naopak? Ako veľmi nebezpečné sú kamióny s návesmi? To sú len niektoré z pozoruhodných otázok, na ktoré sa v tejto fascinujúcej prehliadke záhadami ciest Tom Vanderbilt pokúša nájsť odpovede.

Na základe vyčerpávajúceho výskumu a rozhovorov s odborníkmi na šoférovanie a dopravnými úradníkmi zo všetkých kútov sveta autor odhaľuje prekvapivo zložitú sieť fyzických, psychologických a technických faktorov, ktoré vysvetľujú, ako funguje premávka, prečo šoférujeme tak, ako šoférujeme, a čo o nás prezrádza náš spôsob jazdy. Vanderbilt skúma limity vnímania a kognitívnych funkcií, ktoré z nás robia horších vodičov, než si myslíme. Ukazuje, ako napríklad vďaka kruhovým objazdom, ktoré
sa zdajú nebezpečné a chaotické, je premávka v skutočnosti bezpečnejšia. Zároveň odhaduje, na koho budú iní zúrivo trúbiť a prečo.

Auto je ústrednou súčasťou nášho každodenného života. Tom Vanderbilt ukazuje, ako za volantom funguje naša myseľ a spôsob, akým na ceste vzájomne komunikujeme. V konečnom dôsledku je totiž premávka viac než len obraz ľudskej povahy. Táto kniha mení spôsob, akým nazeráme na seba a svet okolo nás. A ktovie? Možno z nás dokonca urobí lepších šoférov.

Vychádza 15.11.2023. Preklad: Marián Hamada

Anya von Bremzen: Národné jedlá (Premedia)

Novembrové novinky Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo.

Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.

Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť.

Vychádza 14.11.2023. Preklad: Ivana Krekáňová

Jared Diamond: Kolaps (Premedia)

Novembrové novinkyJared Diamond vo svojom bestselleri Osudy ľudských spoločností skúmal, ako a prečo západné civilizácie vyvinuli technológie a spôsoby, ktoré im umožnili ovládnuť väčšinu sveta. Vo voľnom pokračovaní knihy skúma druhú stranu rovnice: Čo spôsobilo, že sa niektoré z veľkých civilizácií minulosti zrútili, a čo sa z ich osudov môžeme naučiť?

Prostredníctvom série fascinujúcich historicko-kultúrnych príbehov Diamond aj teraz rozvíja komplexnú globálnu tézu. Od polynézskych kultúr na Veľkonočnom ostrove cez prekvitajúce americké civilizácie Anasaziov a Mayov až po kolóniu Vikingov v Grónsku sleduje základný vzorec katastrofy. Poškodenie životného prostredia, zmena klímy, rýchly rast populácie a nerozumné politické rozhodnutia boli faktormi zániku týchto spoločností, ale iné spoločnosti našli riešenia a pretrvali. Podobným problémom čelíme aj dnes a už priniesli katastrofu Rwande a Haiti, hoci Čína a Austrália sa snažia vyrovnať sa s nimi inovatívnymi spôsobmi.

Ako dokumentuje kniha, napriek zdanlivo nevyčerpateľnému bohatstvu našej spoločnosti a jej politickej moci sa problémy objavujú aj na miestach, ktoré by mali byť voči nim odolné. Brilantná, poučná a nesmierne pútavá kniha Kolaps je predurčená zaujať miesto jednej zo základných kníh našej doby a nastoliť naliehavú otázku: Ako sa náš svet môže vyhnúť ekologickej samovražde?

Vychádza 14.11.2023. Preklad: Zdeněk Urban

Arnold Schwarzenegger: Buďte užitoční (Eastone books)

Zoznámte sa so siedmimi zásadami, ktoré vám pomôžu naplniť skutočný účel vášho života. Arnold Schwarzenegger ich všetky vyvodil z vlastnej životnej cesty plnej neustálej inovácie a mimoriadnych úspechov – dostupné sú však úplne každému. Najslávnejší kulturista na svete. Najlepšie platená filmová hviezda. Líder štátu so šiestou najväčšou ekonomikou na svete. Fakt, že ide o tú istú osobu, znie ako vtip, ale vtip to zďaleka nie je.

Toto všetko je Arnold Schwarzenegger. A nič z toho sa nestalo náhodou. Arnoldov gigantický úspech je výsledkom procesu, ktorého súčasťou bola jasná vízia, ambiciózne myslenie, tvrdá práca, priama komunikácia, flexibilné riešenie problémov, bezhraničná zvedavosť a ochota pomáhať. A to všetko sa riadilo jednou radou, ktorú Arnoldovi vštepoval jeho otec viac než hocičo iné: „Buď užitočný!“ Arnold si vzal túto radu k srdcu a držal sa jej pri zdolávaní každej oblasti, do ktorej sa pustil. Kniha je napísaná Arnoldovým jedinečne úprimným, priamym a silným hlasom a čitateľa prevedie súborom jeho nástrojov pre zmysluplný život. Ako hovorí, každý z nás sa musí zachrániť sám, ale dobrá správa je, že nič iné okrem seba na to nepotrebujeme.

Vychádza 6.11.2023. Preklad: Hana Šinalová

Michail Zygar: Vojna a trest (Absynt)

Novembrové novinky AbsyntKto je zodpovedný za túto vojnu? pýta sa ruský novinár Michail Zygar. A odpovedá: my všetci! Spisovatelia, historici i obyčajní Rusi a Rusky. Autor bestselleru Všetci mocní Kremľa, sa vo svojej najnovšej knihe zamýšľa nad koreňmi ruskej nenávisti voči Ukrajine, z ktorej vyvrela najhoršia vojna tohto storočia.

Michail Zygar nás už toho o Rusku naučil veľa. Vďaka nemu vieme, kto v Kremli ťahá za nitky, aká bola cesta od imperializmu ku komunizmu i ako s tým všetkým súvisí Putin. Dvadsiaty štvrtý február 2022 však prekvapil aj jeho.

Podstatnú časť svojej knihy Všetci mocní Kremľa napísal u kamarátky Nadje v ukrajinskej Buči. Nadja sa s ním dnes už nerozpráva, pretože si myslí, že je imperialista, ako všetci ostatní Rusi a Rusky. Túto knihu napísal aj preto, aby Nadji dokázal opak.

Zygarova najnovšia kniha Vojna a trest je o mýtoch a o ľuďoch. O ľuďoch, ktorí sa po svojej smrti stali obeťami nemilosrdnej „dejinnej logiky“ slúžiacej potrebám mocných. A zároveň je aj o našich súčasníkoch. O Volodymyrovi Zelenskom, ktorého vnímame ako skutočného, no čoskoro sa aj z neho stane nesmrteľný hrdina. A je aj o Vladimirovi Putinovi, z ktorého sa už počas jeho života, stal symbol nadpozemského, univerzálneho zla. Ako presne sa to stalo? To ej otázka, ktorú si kladie Michail Zygar.

Ako novinár robil Zygar viackrát rozhovory s prezidentom Zelenským a mal prístup k mnohým významným hráčom – od politikov až po oligarchov. Ako expert na Putinove nálady a správanie strávil roky študovaním plánov Kremľa týkajúcich sa Ukrajiny a v tejto knihe prehľadne a chronologicky vysvetľuje, ako sme sa dostali až sem.

Napriek tomu nejde len o dejiny Ukrajiny a zatiaľ krátku históriu prebiehajúcej vojny. Ide skôr o detektívny príbeh podaný z pohľadu páchateľa, o kroniku toho, ako Rusko počas posledných piatich storočí utláčalo Ukrajinu. Ako sa impérium snažilo o vychovanie lojálnych elít, ale v konečnom dôsledku aj tak nedokázalo potlačiť živú ukrajinskú spoločnosť.

Táto kniha nedokáže napraviť minulosť ani prítomnosť, ale môže zmeniť budúcnosť.

Vychádza 7.11.2023. Preklad: Samuel Marec

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť