covid

Aké plusy a mínusy priniesol covid slovenským vydavateľstvám

Covid  obrátil naruby všetko, na čo sme boli zvyknutí. Museli sme sa naučiť žiť zavretí doma a odriekať si radosti, na ktoré sme boli zvyknutí.  Na strane tých, čo nám ich poskytovali, museli vznikať zásadne nové riešenia, aby eliminovali svoje straty.  Keďže na Sieťovke sa primárne zaoberáme knižným svetom, obrátili sme sa na slovenské vydavateľstvá s otázkou, aké plusy a mínusy im priniesla pandémia. Tu sú ich odpovede.

Ivan Harman,  Artis Omnis

Nebudem sa tváriť, že silou mocou hľadám na pandémii a jej dôsledkoch niečo pozitívne. Nie, nič také nevidím. Ľudia okolo zomierali, vláda každú chvíľu ohlasovala nové a nové viac a viac zmätočné opatrenia a politici namiesto upokojovania situácie a povzbudenia ľudí šírili chaos a agresivitu. V takej situácii sa ťažko myslí na pekné veci. Keďže vydavateľská rehoľa je takmer výlučne závislá na osobnom kontakte a maloobchode, ktorý dlhé mesiace nefungoval, menej sme predali, menej sme vydali, menej sme utŕžili. Ekonomicky nás pandémia vrátila o niekoľko rokov dozadu. Takmer rok a pol sme zavretí vo svojich pracovniach, stratili sme kontakt so živým publikom, stratili sme osobný kontakt s kníhkupcami, autormi, spolupracovníkmi, čitateľmi. Keďže skôr uprednostňujem osobné stretnutie pred virtuálnym video hovorom, bolo to ťažké obdobie. Za normálnych čias sme zvyknutí každú vydanú knihu vypraviť do sveta s patričnou „slávou“, krstom, besedami, stretnutiami s čitateľmi. A na to sú zvyknutí už aj naši fanúšikovia. V pandemickom období som mal pri každej vydanej knihe pocit, ako keby sme knihu hádzali do vody. Zavrela sa nad ňou hladina a už sa s ňou nedalo stretnúť a ani vidieť, ako putuje ďalej. A aj čitatelia boli väčšinou odkázaní na internetový nákup, ktorý je pri knihe ochudobnený o ďalšie vnemy a kultúrne poslanie.

Možno namiesto plusov by som povedal, že pandemický život skôr priniesol niečo nové, iné.

Museli sme väčšinu aktivít preniesť do online priestoru. Mnohé knihy sme vydali bez toho, aby sme sa fyzicky stretli s autormi, redaktormi, ilustrátormi. Bežnou pracovnou poradou sa stala video konferencia. Ak sme chceli udržať kontakt s našimi čitateľmi, museli sme byť viac prítomní na sociálnych sieťach. A tak sa stali bežné online čítačky, besedy, dokonca aj krsty kníh. Robili sme streamy z vydavateľstva, tlačiarne či kníhkupectva. Knihy sme predstavovali na lúkach nad Terchovou, či dokonca aj nad Banskou Štiavnicou. A najmä sme sa naučili neplánovať a žiť v neistote. Po tom, ako sme na jar minulého roka naplánovali množstvo akcií, potom ich presúvali a rušili a opäť presúvali, aby sme ich napokon definitívne zrušili, už nič neplánujeme a naplno pracujeme v prítomnosti, tak aby nás budúcnosť už neprekvapila. No aby som nebol len ufrflaný, pandémia nám priniesla aj niekoľko zaujímavých titulov. Tak vznikla úspešná kniha pre deti „Pes Timo a fučivírus“, kde veľmi prístupnou a veselou formou deti dostanú vysvetlenie, čo to je vírus, ako s pred ním chrániť, prečo ľudia nosia rúška, prečo zrazu museli zostať doma. Pri náhodnom telefonáte s naším kmeňovým autorom Jurajom Červenákom vznikol nápad vydať jeho starší titul „Štrkáč Callahan“, napriek tomu, že nebol v pláne, ako akési potešenie fanúšikom. Rovnako veľmi neplánovane a veľmi rýchlo sme vytvorili projekt na nové súborné vydanie najúspešnejšej slovenskej fantasy série Čerknokňažník. Prvý diel „Vládca Krvavého ohňa“ vychádza práve v týchto dňoch. Na jeseň prídeme s aktuálnym titulom „Pandémia hoaxov“, ktorý tiež reaguje na aktuálnu situácia a bez prežívania pandémie by určite nevznikol. Týmto titulom chceme pomôcť vysvetliť množstvo hoaxov a mýtov v súvislosti s vírusmi, ich vznikom, liečením, či očkovaním proti covidu.

A ešte vidím niekoľko možných dôsledkov pandémie:

Fakt je ten, že na knižnom trhu panuje veľká nadvýroba. Vydavatelia majú plné sklady. Vydáva sa viac, než sa predáva. (Ale to je na dlhú debatu.) Ak bude jedným z dôsledkov krízy aj to, že na pultoch bude menej balastu, potešilo by ma to a veľmi pomohlo aj celému knižnému odvetviu (tak čitateľom, ako aj autorom, kníhkupcom, vydavateľom).
Okrem toho si myslím, že bude nevyhnutné, aby stúpli ceny kníh. Dnes veľakrát cena, za ktorú sa kniha predáva, nepokrýva ani výrobné náklady. Vydavateľstvá sa budú musieť správať ekonomickejšie.

Lucia Mládeková, Tatran

Či už ste zamestnávateľ, vydavateľ, mamička na materskej, študent alebo dôchodca, jedným spoločným mínusom pre nás všetkých je obmedzenie sociálneho kontaktu. Zavretie kamenných kníhkupectiev samozrejme doľahlo na všetkých kníhkupcov aj vydavateľov. No v porovnaní s nemožnosťou pravidelného stretávania sa s kolegami, z ktorých dlhé roky čerpáte energiu a inšpiráciu, je to najťažšie. A ďalším úskalím, ktoré priamo pociťujú aj čitatelia, je práca z domu. Prekladatelia a redaktori častokrát suplujú úlohu učiteľov svojich detí a jednoducho nestíhajú dodávať podklady v dohodnutých termínoch. Vydanie kníh preto musíme posúvať. Aj týmto chceme poďakovať za trpezlivosť všetkým čitateľom a kníhkupcom. No a pozitívum? Táto ťažká skúška priniesla čas na reflexiu a prehodnotenie priorít. Veríme, že ako vydavateľstvo z nej vyjdeme so cťou. Ako zocelený tím, ktorý sa vie k svojim čitateľom priblížiť aj v tých najťažších časoch.

Valéria Malíková,  Ikar

Najskôr to boli mínusy: museli sme radikálne zmeniť spôsob práce, maximálne využívať home office, stratili sme osobný kontakt nie len s kolegami, ale aj autormi a ďalšími spolupracovníkmi a komunikovali sme elektronicky, čo nie je vždy 100%-nou náhradou osobných stretnutí. V roku 2020 sme museli zúžiť náš edičný plán o cca 20%, čo znamenalo prerokovať zmeny v uzatvorených licenčných popr. obchodných zmluvách, prijať zmeny v kolobehu prípravných prác pred vydaním knihy,  preorientovať sa na predaj cez e-shop. Prijímali sme nezvyčajné opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov a chod firmy, mali sme mimoriadne náklady spojené s nákupom ochrannými prostriedkov a testovaním kolegov na pracovisku.

A potom prišli aj plusy: potvrdilo sa, že vieme pružne reagovať, improvizovať, že máme úžasný tím lojálnych, spoľahlivých kolegov, vďaka ktorým sme nakoniec pandemickú situáciu zvládli s celkom dobrými výsledkami. Za cenu mimoriadnych, neštandardných výkonov, za čo patrí všetkým kolegom a spolupracovníkom veľké poďakovanie.

Erik Fazekaš,  Albastrosmedia

Za najväčšie pozitívum považujem nárast dôležitosti sociálnych médií pre všetky čitateľské skupiny (nielen tínedžerov, ako tomu bolo doteraz) a vcelku plynulý prechod na elektronické fungovanie firmy, nielen redakcie.

Z mínusov sme sa poučili a veríme, že sa im v budúcnosti vyvarujeme. Osobne mi chýbala možnosť prejsť sa medzi knihami a ohmatať si najnovšie prírastky. Nechať sa opantať vôňou kníh – to mi najviac chýba.

Alexandra Petrášová,  Slovart

>Najťažšie pre vydavateľov boli jednoznačne zatvorené kníhkupectvá. Nám všetkým chýbala možnosť prejsť sa medzi knihami, pokochať sa obálkami, prelistovať si novinky, na chvíľu si sadnúť a začítať sa, kým si vyberieme novú knihu. Sme však veľmi radi, že naši zákazníci sa prispôsobili situácii a presunuli sa do online kníhkupectiev, aj keď v minulosti kupovali knihy hlavne alebo iba v kamenných predajniach.

Čitateľom a autorom/autorkám bezpochyby chýbali aj stretnutia na besedách a literárnych festivaloch alebo na Bibliotéke. Tie čiastočne nahradili online podujatia, pri ktorých ale máme všetci obmedzenú pozornosť. Tešíme sa, že to teraz budeme môcť dobehnúť a bude sa konať veľa literárnych podujatí.

Jedným z fenoménov pandémie bola kreativita, s ktorou všetci ľudia v knižnom svete prinášali literárny obsah. Herci a herečky organizovali online čítania, kníhkupci otvorili výdajné okienka a zabezpečili rozvoz objednávok na bicykli, knižnice požičiavali knihy imobilným občanom s dovozom domov, ilustrátori pripravili kreatívne aktivity pre deti doma a omnoho viac. Bola to obrovská vlna solidarity, za ktorú sme veľmi vďační.

Ján Gregor, Premedia

Pandémia  priniesla strach, čo bolo nepríjemné, všetci sme menili edičné plány a náklady kníh. Ako sa ukázalo, ten strach nebol pri knihách úplne oprávnený, zo všetkých oblastí kultúry sa pandémia najmenej dotkla práve kníh, výpadok z kamenných kníhkupectiev vykryli eshopy. Bohužiaľ vypadla živá časť kontaktu s čitateľom, napríklad my sme vlani stihli zorganizovať vlastne iba jednu besedu.

Mário Gešvantner, Lindeni

Ako v každom inom odvetví aj v tom knižnom sa ukázalo veľmi dôležité sústrediť sa na online priestor a prepnúť chod firmy na domácu prácu, ale týmto smerom sme uvažovali aj pred pandémiou. Ak mám pomenovať jeden najpozitívnejší moment, tak je to solidarita, ktorú sme cítili hlavne na začiatku pandémie. Ako veľké vydavateľstvo sme sa snažili pomôcť aj malým kníhkupcom a rovnako sa zachovalo veľa subjektov knižného sveta. V takýchto časoch je dôležité vedieť, že všetci sme v tom spolu.

Aj keď na knihu človek potrebuje samotu, my vo vydavateľstve sme väčšinou spoločenské tvory, takže najväčším mínusom bola absencia osobného ľudského kontaktu. Chýbali nám nielen stretnutia s čitateľmi a autormi a autorkami na knižných festivaloch, krstoch, čítačkách a besedách, ale aj obyčajné kávičkovanie u nás vo firme, pri ktorom sme často vymysleli pekné veci. A hovoriť o ekonomických stratách sa mi zdá nemiestne, keďže tisíce ľudí na Slovensku prišli o niekoho blízkeho.

Aňa Ostrihoňová, Inaque

Plusom bolo, že ľudia si pravdepodobne našli viac času na čítanie, hoci situácia mnohých obrala o schopnosť sústrediť sa, respektíve o pokojné prostredie, kde by mohli čítať.

Vo vydavateľstve sa všetko spomalilo, poodsúvalo a ešte dosť dlho budeme dobiehať, na druhej strane sme si mali možnosť upratať priority a premyslieť si koncepciu aj na pár rokov dopredu.

Mária Lešková, Slovenský spisovateľ

Počas pandémie sme vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ nezaznamenali výraznejšie posuny či už v kladnom alebo zápornom slova zmysle. Predaj printových kníh sa pohyboval zhruba na úrovni  pred pandémiou,  v niektorých mesiacoch bol dokonca lepší v porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou a  cca o 25 % stúpol predaj e- kníh.

Za negatívum považujeme fakt, že kvôli zatvoreným kníhkupectvám absentoval priamy kontakt autorov s čitateľmi. Nekonali sa verejné prezentácie kníh, besedy, autogramiády a pod., resp. iba v online priestore vo  veľmi obmedzenom rozsahu.

Zuzana Chudíková, Portugalský inštitút

+  otvorenie eshopu

–  obmedzenie prezenčných podujatí, posuny termínov vydaní titulov

 Ilustračný obrázok Queven z Pixabay

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť