Ivankine Vianočné tipy

Ivankine vianočné tipy pre deti a tínedžerov

Posledný balíček vianočných tipov patrí deťom a tínedžerom. Samozrejme, knihy si môžu prečítať aj dospelí, pretože rozprávok a dobrých príbehov nikdy nie je dosť.

V knihách Veroniky Šikulovej to šteboce, trilkuje, píska, vonia, mrví sa, hmýri, myksľuje, jednoducho kypí životom. Nie je tomu inak ani v jej najnovšej knižke pre deti Zelená pošta (Slovart), ktorú ilustrovala Oxana Paliy. Môžete sa spolu s deťmi ponoriť do sveta, kde je dobre, učučkať sa ako kura pod kvočku a snívať s otvorenými očami. Dalibor a Oliver sú dvaja malí nezbedníci, ktorí si radi stavajú bunkre, bunkrujú úplne všade. Niekedy sa stane, že za bunkrom sa udomácni tchor. Fúúúj! Zvedavá kukučka pokukuje, že čo to, čo to, do starej bútľavej čerešne znesie vajko mama dudková, dážďovky unavené z roboty majú svalovicu a v tráve fučká ježko. A popri Zelenej pošte vám hneď odporúčam pribaliť úžasnú Šikulovej knihu Pozor, bodkovaný pes! (Slovart, 2021).

Bývalý kakaovník Igor Adamec vymyslel a napísal 16 skvelých rozprávok, ktoré rozdelil do štyroch kategórií, aby si najmladší, starší i najstarší čitatelia prišli na svoje. Nezabudol ani na najstaršie deti, ktoré už rozprávky čítavajú vlastným deťom. Každá rozprávočka v knihe s názvom Čipkovaný tato (Artis Omnis) sa končí nejakým ponaučením. Texty sú výborne napísané, ani sa nenazdáte a pri hlasnom čítaní sa pristihnete, že hráte divadlo.

Vôbec sa nedivím, že detská kniha Hannah Goldovej Posledný medveď (Tatran) získala od kníhkupeckej siete Waterstones Cenu za najlepšiu knihu roka 2022. Zahriala moje srdce, hlavu, ruky, nohy, hoc sa dej odohráva na severnom polárnom kruhu. Prekrásny príbeh o priateľstve, súcite a láske k zvieratám som prečítala na jedno otvorenie, hoci má dvesto strán. Pri čítaní som cítila radosť a dojatie zároveň. Goldová napísala úchvatný, hlboko ľudský príbeh so silným environmentálnym posolstvom. Vykreslila vrúcne priateľstvo, odvahu, lásku k prírode, ale aj osamelosť a vyrovnávanie sa so stratou blízkych.

Vizuálne i obsahovo krásna detská kniha Maggie O’Farrellovej Chlapec, ktorý stratil iskru (Tatran) si vás podmaní. Kubo je smutný, pretože sa so sestrou Vierkou a mamou presťahovali z mesta na vidiek. Nielenže ho trápi strata starého domova a priateľov, má strach, aby zapadol v škole. Je hyperaktívny a navyše má problémy s čítaním a písaním. Neďaleko ich domu sa k nebu týči vyhasnutá sopka. Staré legendy hovoria, že v chodbičkách pod kráterom žijú malé stvorenia – nuky. Kubo sa hnevá na Vierku, že takým taľafatkám verí, až kým jedného dňa maličká nuka nezačuje jeho výkriky, že žiadne nuky neexistujú.

Ilustrátorku Lisu Aisato zbožňujem. Každému príbehu dodá jedinečné čaro. Inak tomu nie je ani v knihe Klausa Hagerupa Dievča, ktoré chcelo zachrániť knihy (IKAR). Mám rada knihy o knihách, knižniciach, knihomoľoch a knihomoľkách. Anna je čitateľka ako sa patrí. Knižnicu navštevuje častejšie než ktokoľvek iný. Keď sa dozvie, že knihy, ktoré nik nečíta, musia byť zničené, podujme sa na ich záchranu. Začnú sa diať úžasné veci, rozkrúti sa kolotoč udalostí, ktoré sú také fantastické, že už radšej stíchnem a nechám vás, nech si príbeh dočítate v pokoji sami.

O sérii kníh Traja kamoši som ešte nestihla nikde napísať. Babča Kardošová a jej dvorná ilustrátorka Katka Slaninková odviedli parádnu prácu. Babča vymyslela postavu Juraja Králika a jeho troch úžasných zvieracích kamošov. Zažívajú napínavé ale aj vtipné dobrodružstvá. Dovolím si povedať, že autorkine knihy majú moc formovať mladých čitateľov. Juraj v knihách, samozrejme, postupne rastie, v najnovšej časti Traja kamoši a fantastický zázrak bude mať čoskoro trinásť, smrdí a plieska ho puberta. Túto sériu veľmi odporúčam.

Robiť chyby, nie je chyba! O tom sa vaše deti presvedčia v knihe Keď sa vôbec nedarí (Slovart) od Maxa Temporelliho (fyzik) a Barbary Gozzi (redaktorka). Desať geniálnych vedcov a vedkýň urobilo zopár chýb, kým sa dopracovali k famóznym výsledkom, ktoré zmenili životy ľudí na celom svete. Zoznámia sa s Thomasom Alva Edisonom, Charlesom Goodyearom, Margarete Steiff, Johnom Stithom Pembertonom a ďalšími. Knihu s komiksovými prvkami fantasticky ilustrovala Agnese Innocente.

Na knihách Astrid Lindgrenovej vyrástli celé generácie detí. Najznámejšou je, samozrejme, Pippi Dlhá Pančucha. Vydavateľstvo Slovart ju teraz prináša v staro-novom vydaní s ilustráciami Petra Kľúčika. Hrdinku určite netreba nikomu predstavovať. „Hókus, pókus, piluli, nechceme byť dospulí!“ šepkali si Tommy, Annika a Pippi zaklínadlo. Nechajte deti snívať s nimi.

Vydavateľstvo Brak publikovalo dve vskutku nádherné detské knihy o maškrtných medvedíkoch Maškrtné medvede a Veľká medvedia kuchárka. Nedveď a Miško sa náhodne stretli v lese, slovo dalo slovo a rozhodli sa, že budú spolu bývať v jednom domčeku, nakoľko Miško je ešte krpec a Nedveď sa do svojho príbytku už sotva zmestí. Obaja sú veľkí hladoši a pre dobré jedlo urobia čokoľvek, nezľaknú sa žiadnej výzvy alebo odložia bokom bársaký akútny problém. Samozrejme, často sa vďaka tomu ocitnú v problémoch.

Albín bol vranie mláďa, ktoré najprv nevyčnievalo z kŕdľa. Pokiaľ sa jeho kamarátovi v triede nestala taká malá trápnosť. Vtedy sa ho Albín pred všetkými zastal. A tak sa začal meniť na albína, pri dobrom skutku sa mu totiž vždy objavilo biele pierko.

Ako každý aj on chcel byť súčasťou partie a tak sa nechal nahovoriť na nepeknú pascu na veveričky. A to spustilo vlnu nešťastných okolností. Vtedy sa Albín preľakol a odletel kam ho krídla odniesli. A takto spoznal niekoho ako on. Ako to skončí si môžete prečítať v knihe Vraniak Albín od Zuzany Wienk (Lindeni). Táto krásna knižka je ukážkou toho, že najväčšia odvaha je riskovať pre dobro, aj keď sa bojíme. Ukáže deťom, že nie je vždy správne vydať sa ľahšou cestou. Kúpou knižky podporíte združenie Bystriny, ktoré udeľuje ceny pre odvážnych – Biela vrana.

Islanďanka Gerđur Kristný má na svojom konte množstvo literárnych cien. Za knihu Tiene v kresle (Brak) získala hneď dve prestížne ocenenia. u Príbeh štrnásťročnej Eyji sa bude páčiť deťom i dospelým. Som presvedčená, že svojím napätím a tak trochu strašidelnou atmosférou si podmaní čitateľov od cca desať rokov. Eyja sa s rodičmi práve presťahovala do nového bytu a je nemilo prekvapená, že má z okna výhľad priamo na cintorín. To sa ešte dá ako tak zvládnuť, no väčší strach jej naháňa starožitné kreslo, ktoré si kúpil nadšený otec. Eyja však cíti, že s kusom nábytku s vtáčími pazúrmi miesto nôh nie je všetko s kostolným poriadkom. Jej obavy sa naplnia, keď začne otec chradnúť krátko po tom, ako si v kresle zopárkrát posedel.

Jefferson od Jeana – Clauda Mourlevata (Artforum) je napínavý príbeh s detektívnou zápletkou pre deti od desať rokov. Bohaté zvieracie charaktery, ľahký humor, napätie, hrdinské scény ako z akčného filmu, témy tímovej spolupráce, priateľstva a boja za ochranu zvierat prinášajú pôsobivý čitateľský zážitok. Text je štruktúrovaný do krátkych kapitol a doplnený o ilustrácie Antoina Ronzona. Zvolený font písma zodpovedá určenej vekovej kategórii. Za veľké plus považujem vysokú koncentráciu dialógov, čo detský čitateľ určite ocení. Sem – tam sa v dialógoch mihne vtipný slang alebo milá filozofická vsuvka.

Hoci je kniha Vladímiry Kmečovej Bahadurovo dedičstvo určené skôr mladším ročníkom (cca od 12 rokov), na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Jeden bude čítať túto knihu ako rozprávku plnú múdrosti, iný ako alegóriu na skutočný svet a ľudské problémy. Vladimíra Kmečová dala do textu veľký kus srdca a osobných skúseností. K príbehu vytvorila fascinujúce kulisy a každý obraz je nasiaknutý orientálnou atmosférou. Jej príbeh je o pýche, túžbe po moci, odvahe, odpúšťaní a najmä o priateľstve.

Za najsrdcervúcejší vianočný príbeh považujem Andersenovo Dievčatko so zápalkami. Odkazuje naň aj nórska spisovateľka Ingvild H. Rishøiová vo svojej knihe Hviezdna brána (Tatran). Jej hrdinkami v netypickom vianočnom príbehu sú dve sestry, ktoré žijú s otcom závislým na alkohole. Akú šarapatu vie táto metla ľudstva narobiť v rodinách, ani netreba opisovať. Posolstvo knihy je veľmi silné. Koľko detí žije v takýchto rodinách? Sú neviditeľné a spoločnosť sa nimi zaoberá mnohokrát až vtedy, keď je neskoro.

Krásny a citlivo napísaný román Benedicta Wellsa Tvrdá krajina (Lindeni) sa bude páčiť čitateľom od 17 rokov. Príbeh dospievajúceho Sama je smutný i radostný zároveň. Túto skutočnosť napovedá úvodná veta: „V to leto som sa zamiloval a moja mama zomrela.“ Vieme teda, čo sa stane, ale bolestivé čakanie na ten deň je vyplnené radostnými okamihmi introvertného hrdinu. Dej je situovaný do roku 1985 do malého amerického mestečka, kde sa v podstate nič nedeje. Aspoň Sam má ten dojem. Je samotár, trpí rôznymi úzkosťami, spolužiaci sa mu vyhýbajú, mama je ťažko chorá a s otcom nevedia nájsť spoločnú reč. Najviac ho trápi osamelosť a pomyslenie, ako bude rodina bez mamy fungovať. Aby unikol prázdninám u príbuzných, nájde si brigádu v starom kine. Pomaličky zapadá do partie budúcich vysokoškolákov, zažíva prvú lásku, priateľstvo, cíti spolupatričnosť, radosť…jednoducho všetko, o čom sa mu ani len nesnívalo. Mamina smrť ho však prinúti predčasne dospieť.

Kto vezme do ruky knihu Čudná príhoda so psom uprostred noci (Lindeni), otvorí ju a začíta sa, už ju nepustí z ruky, kým neotočí poslednú stranu. Haddon skvelým, originálnym a empatickým (často vtipným) spôsobom približuje ťažký a komplikovaný svet ľudí s autizmom. Hrdinom románu Čudná príhoda so psom uprostred noci je pätnásťročný Christopher. Malý matematický génius je posadnutý číslami, mapami, grafmi, potrpí si na presnosť a poriadok a každé narušenie osobných stereotypov ho vie poriadne vyviesť z miery. Je veľmi bystrý a vnímavý. Miluje Sherlocka Holmesa, neznesie dotyky, bojí sa cudzích ľudí, píše si zoznam úloh na celý deň a kreslí mapy všetkých miest, kde sa pohybuje. Nerozumie ustáleným slovným spojeniam, metaforám ani poetike, radšej má prirovnania, pretože tie na rozdiel od metafor neklamú. Jedného dňa nájde psa prebodnutého vidlami a pustí sa do pátrania po páchateľovi. Vyrieši však ďalší prípad, s ktorým nerátal.

Do kategórie YA si dovolím zaradiť aj román Amora Towlesa Lincolnova diaľnica (Tatran). Je to kniha o bratskej láske, priateľstve, snoch a nádeji. Hoci sa dej odohráva v roku 1954, autor ukazuje, že stále platí, že cesta za snom býva poriadne kľukatá a často tŕnistá. Pozýva nás na dobrodružný výlet naprieč Amerikou. Nechýba dynamika, napätie, dráma ale aj určitý pátos, ktorý mi nejako extra neprekážal. Odkazy na mytológiu, Abrahama Lincolna a grófa Monte Crista boli príjemným osviežením. Príbeh nás nabáda zamýšľať sa nad spravodlivosťou a pomstou, skúma rozmery našej zodpovednosti voči druhým, spoločenské neduhy tej doby, oceňujem detailnú charakteristiku a vývoj postáv.

Najmilšie želanie spisovateľky Miroslavy Varáčkovej (Slovart) je dobre premysleným príbehom o prvej láske, úzkosti, opustení, osamelosti a psychických problémoch. Možno sa na prvý pohľad zdá, že je to kniha určená primárne pre dospievajúce dievčatá, no myslím si, že mnohé odpovede na svoje otázky by v nej mohli nájsť aj chlapci. Na obálke si prečítate nasledujúcu pasáž: „Príbeh o probléme, o ktorom sa mlčí. Lebo priznať ho je ako vyzliecť sa donaha.“ Áno, chce to veľkú odvahu, priznať si problém a ťažko je vyjsť s ním na verejnosť. Niekedy si ani najbližší nevšimnú, že sa niečo deje a potom už môže byť neskoro. Zo začiatku sa román javí ako príbeh dievčaťa, ktoré síce bolo „odložené“ na internát a úzkosť či pocit osamelosti zaženie rodiaca sa láska. Omyl, autorka už po pár stranách graduje napätie a dejový zvrat vo finále prekvapí.

Ak ste nevideli fantastický film Tvojazem, nezúfajte (ale určite tak urobte), pretože kniha s rovnomenným názvom je iba voľným pokračovaním úspešného animáku. V úvode je krátke zhrnutie toho, ako hlavný hrdina Riki objavil Tvojazem, a čo sa vo filme odohralo, no príbehy v bohato ilustrovanej knihe sú úplne nové. Úchvatné ilustrácie sú dielom Frenkyho Hříbala a nielenže výstižne dopĺňajú text, ale pomocou QR kódu uvedeného na konci knihy ich po stiahnutí aplikácie do mobilu dokážete rozpohybovať. Kniha je pútavá, dostatočne napínavá a dej rýchlo odsýpa. Némethovci sa ukázali ako štylisticky zručná dvojica, text sa číta ľahko, je zrozumiteľný, nepodceňuje malých čitateľov, nesnaží sa ich stoj čo stoj poúčať, ako sa to deje v mnohých detských knihách. Deti si skrz dobrodružstvá Emy a Rikiho uvedomia silu priateľstva, spolupatričnosti a vzájomnej pomoci. A to nehovorím o rozvíjaní fantázie. Viem si živo predstaviť, že sa mnohé rozhodnú stať aspoň na chvíľu vynálezcami.

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť