Decembrová knižná nádielka podľa Zuzany Májekovej

Najkrajší mesiac v roku je tu! Čas vianočný, svetielkový, voňavý… Máte už darčeky nakúpené? Čo by to boli za Vianoce bez knihy. V decembri nám to vydavateľstvá značne uľahčili, vychádza toho už iba veľmi málo nového a tak sa môžeme plne sústrediť na chodenie na vianočné trhy namiesto do kníhkupectiev 😊 Keby ste ale predsa len stihli prečítať tých milión noviniek, ktoré vyšli v minulých mesiacoch a netrpezlivo čakáte na tie decembrové, vybrala som (naozaj iba) zopár zaujímavých.

Adriana Trigiani: Zmarené dobro (AURORA)

„Majsterka detailov, ktoré si podmania zmysly čitateľa“ nám prináša svieži a pohlcujúci román o troch generáciách toskánskych remeselníkov s nevšedným tajomstvom. Impozantne rozsiahle dielo oslňuje pútavými témami identity a príslušnosti. Príbeh sa odvíja v dych berúcich zvratoch.

Matelda, ženská hlava rodiny Cabrelliovcov, bola vždy priama a tvrdohlavá. Tvárou v tvár smrti sa odhodlá nenechať kameň na kameni vrátane matkinho tajomstva o jej dvoch veľkých životných láskach: priateľovi z detstva Silviovi a hrdom škótskom námornom kapitánovi Johnovi Lawriem McVicarsovi, Mateldinom otcovi, ktorého nikdy nestretla…

Domenice Cabrelliovej sa v pobrežnom mestečku Viareggio, ponorenom do idylických čias minulosti, darí, až kým sa Taliansko neocitne na pokraji druhej svetovej vojny. Osud ju zo skalnatého marseilleského pobrežia zaveje do mysticky krásneho Škótska a nebezpečného vojnového Liverpoolu, kde bezdôvodne uväznili talianskych Škótov. Domenica prežije lásku, stratu a smútok za domovom. O sto rokov jej dcéra Matelda a pravnučka Anina čelia tým istým zásadným otázkam o živote a rodinnom dedičstve. Matelda premýšľa, o čo stojí bojovať a čoho sa radšej zriecť. Cabrelliovci prežili veľa a dúfať v skutočné uzdravenie môžu len vďaka premennej sile lásky. Matelde však neostáva veľa času a obe časové línie sa pretínajú a narážajú do seba tak nečakane a bolestivo, až rodinu vykúpia.

Vychádza 5.12.2023  Preklad: Júlia Zelenčíková

Rebecca Yarros: Štvrté krídlo (Ikar)

Decembrová nádielka YarrosDvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú „krehkých“ ľudí. Tých pália na popol.

Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod.

Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip. S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.

Vychádza 13.12.2023 Preklad: Ivana Cingelová

Ben Kane: Križiak (Ikar)

Decembrová nádielka KrižiakRok 1189. Keď Richarda Levie srdce korunujú za anglického kráľa, splní sa jeho dávny cieľ. Nastolí v kráľovstve poriadok a vyrazí na namáhavú križiacku výpravu, aby opätovne dobyl Jeruzalem.
V sprievode verného írskeho šľachtica Ferdiu putuje z južného Francúzska do Itálie, Sicílskeho kráľovstva a ešte ďalej. Keď Richard napokon vpláva do Svätej zeme, čaká ho ťažké dvojročné obliehanie a chýrny saracénsky vodca Saladin.
Nikto sa nevie zhodnúť na tom, kto má zasadnúť na prázdny trón Jeruzalemského kráľovstva a Saladinovo obrovské vojsko tiahne za Richardom ako tieň. Na prašnom bojisku v Arsufe čaká Levie srdce a jeho vojakov najťažšia skúška.

Vychádza 12.12.2023  Preklad: Otto Havrila

 

 

Bradley Hope: Rebel a kráľovstvo (N Press)

Decembrová nádielka RebelNa prelome tisícročí bol Adrian Hong tichým študentom Yalovej univerzity, ktorý hľadal svoje miesto vo svete. Po tom, čo si prečítal desivú správu o živote v Severnej Kórei, uvedomil si, že našiel zmysel existencie, ktorý sa ohlasoval tak naliehavo, že bol rozhodnutý venovať mu aj svoj život.

To, čo sa začalo ako bezpečná cesta po vychodených chodníčkoch, sa čoskoro zmenilo na niečo nebezpečnejšie. Hong odcestoval do Číny, kde oklamal bezpečnostné služby a pomáhal Severokórejčanom žiadajúcim o azyl prejsť cez hranice. Medzitým Hongova tajná organizácia s názvom Čcheollimská občianska obrana začala sledovať aktivity severokórejskej vlády a jej nestabilného vládcu tretej generácie Kim Čong-una. Pri príprave plánov na exilovú vládu sa organizácia zamerala na severokórejských diplomatov, ktorí by sa dali presvedčiť, aby zbehli. Po šokujúcej vražde diktátorovho staršieho brata Kim Čong-nama za bieleho dňa v roku 2017 pomohol Hong spolu s veteránom americkej námornej pechoty Christopherom Ahnom dopraviť rodinu Kim Čong-nama do bezpečia. Hongova séria akcií vyvrcholila ozbrojenou raziou na severokórejskom veľvyslanectve v Madride – činom, ktorý dostal Ahna za mreže a z Honga spravil utečenca.

Kniha Rebel a kráľovstvo je vzrušujúcim rozprávaním o mužovi, ktorý sa obrátil chrbtom k bezpečiu, aby mohol žiť odvážne a podľa svojich zásad. Uznávaný novinár a spisovateľ Bradley Hope, ktorý v denníku Wall Street Journal odhalil množstvo podrobností o Hongových operáciách, prináša pozoruhodný príbeh o idealizme a šialenstve, arogancii a hrdinstve, v ktorom sa odohráva tajná bitka o budúcnosť najzáhadnejšieho a najznepokojujúcejšieho národa na svete.

Vychádza 11.12.2023  Preklad: Peter Tkačenko

Dominik Dán: Konečne normálna vražda (Slovart)

Decembrová nádielka Doninik DánNa jeseň 2008 rozohral detektív Krauz špionážno-detektívnu hru netušiac, kedy a ako sa skončí. Čakal na odozvu z Viedne, čakal a premýšľal ako pomôcť demotivovanému kolegovi hnijúcemu v kúte kancelárie. Riešenie prišlo samé od seba – šéf oddelenia ich poslal preveriť bizarný nález mŕtvoly mladého dievčaťa visiaceho na strome. Chosé sa potešil, okamžite sa chopil iniciatívy. Čokoľvek mu bolo odrazu dobré, len aby sa nemusel rýpať v starých Krauzových prípadoch. Konečne normálnu vraždu si vzal za svoju a vrhol sa do vyšetrovania, hoci nikomu nebolo jasné, či ide o vraždu, samovraždu alebo iba o nehodu. Chosému to bolo jedno, mal svoj prípad, mal svoju verziu a neochvejné presvedčenie, že krásnu Grétu niekto zavraždil.

Už po dvoch dňoch, keď detektívi zistili, že Burger s Hanzelom vyšetrujú tri roky starú vraždu podobného dievčaťa, prestali si z Chosého robiť žarty a celá kancelária stoštyridsaťjeden pristúpila k vyšetrovaniu s patričnou vážnosťou. Nitky spájajúce dve vraždy mladých krásnych dievčat s trojročným odstupom sa začínajú preplietať a ani jeden detektív nevie, kde sa skrýva zákerný vrah.

Vychádza 8.12.2023

T. I. Lowe: Kaviareň u slečny Lulu (Kumran)

„Niektoré jazvy sa nikdy nezahoja, aj keď strašne chceme,“ šepla, „lebo sú príliš hlboké.“

Leah Allenová sa na úteku pred drsnou minulosťou ocitá v mestečku Rivertown v Južnej Karolíne, fyzicky aj duševne na dne. Zhodou okolností natrafí na útulnú kaviareň, ktorej majiteľka Lulu jej ponúkne prácu, strechu nad hlavou a šancu začať odznova. Leah rýchlo zapadá do malej komunity a snaží sa z čriepkov svojho zničeného života poskladať niečo nové.

Zanedlho spoznáva Crowleyho Masona, ktorého považujú za najžiadanejšieho slobodného mládenca v meste. Ako právnika a Lulinho priateľa ho Leahin nečakaný a záhadný príchod znepokojí. Napriek počiatočnej odmeranosti medzi nimi preskočí iskra, ktorú nemôže ani jeden z nich poprieť. Dokáže sa Leah po tom všetkom, čím si v živote prešla, znovu otvoriť láske, hoci inštinkt jej káže ujsť?

Vychádza 6.12.2023 Preklad: Zuzana Vengliková

Agatha Christie: Jed v šampanskom (Slovenský spisovateľ)

Decembrová nádielkaV klasickej detektívke Jed v šampanskom z roku 1945, ktorá vychádza prvý raz v slovenskom preklade, Agatha Christie majstrovsky rozohrala psychologickú hru plnú žiarlivosti, klamstiev a intríg. Román vznikol prepracovaním poviedky Žltý iris a Hercula Poirota v úlohe vyšetrovateľa v ňom nahradil plukovník Race, známy slovenským čitateľom napríklad z románov Smrť na Níle a Muž v hnedom obleku.

Narodeninová oslava krásnej dedičky sa náhle zmení na nočnú moru, keď Rosemary Bartonová vypije otrávené šampanské a s tvárou skrivenou od bolesti sa zrúti mŕtva na stôl. Takmer rok žijú všetci jej blízki v presvedčení, že spáchala samovraždu. Potom však začnú chodiť jej manželovi Georgeovi anonymné listy, v ktorých stojí, že jeho milovanú Rosemary zavraždili. George sa teda rozhodne zariskovať a záhadu vyriešiť vlastnými silami. Pod zámienkou oslavy osemnástych narodenín Rosemarinej sestry Iris zorganizuje na výročie manželkinej smrti ďalšiu večeru. Tá istá reštaurácia, ten istý stôl, tí istí hostia, no jedno miesto ostalo prázdne. Pred ním leží na stole vetvička rozmarínu – na pamiatku. Nikto z hostí však na Rosemary nezabudol, na jej krásu, na jej šarm a ani na jej desivý odchod zo sveta. Zdá sa, že aj tento večer bude pre nich nezabudnuteľný – v jednom pohári so šampanským sa totiž opäť skrýva jed…

Vychádza 8.12.2023 Preklad: Barbora Andrezálová

William Shakespeare: Benátsky kupec (Odeon)

Decembrová nádielka Kupec benátskyMladý kupec Bassanio premrhal všetok svoj majetok a zo zložitej situácie mu pomôže len sobáš s krásnou Portiou. Ak sa však chce uchádzať o jej ruku, potrebuje peniaze. Jeho priateľ, vážený kupec Antonio sa zaňho zaručí u starého úžerníka Shylocka a hoci potrebné peniaze pre Bassania získa, dostane sa do ťažkostí, lebo pôžičku nedokáže vrtátiť včas. Chamtivý Shylock trvá na dodržaní podmienok dohody a cena, ktorú má Antonio zaplatiť, je naozaj vysoká.

Vychádza 7.12.2023 Preklad:Ľubomír Feldek

 

 

 

 

 

A keďže v tomto roku sa vám prihováram poslednýkrát, prajem vám tie najkrajšie sviatky, nech sú plné pokoja, radosti a pohody v kruhu milovaných ľudí a nech máte veľa času na čítanie.

Predchádzajúce tipy:

Knihy s vianočnou atmosférou 
Novembrové knižné novinky – 33 tipov 
Októbrové knižné novinky
Knižné novinky – Vitaj, september!
Veľmi sľubný knižný august 2023
Horúce knižné tipy na júl
Knihy, na ktoré sa môžeme tešiť v júni
Detské knihy – poďme von

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť