hop

Hop a je tu fantastický cukrový chlieb – pohľadnica Adriany Macháčovej

Na Frízsko len tak friško nezabudnete. Zasiahne vás iný kraj aj iný mrav. Ide o jednu z dvanástich holandských provincií a nachádza sa na severe krajiny. Všetko, čo urobíte a zažijete vo Frieslande, po frízsky Fryslân, bude výnimočné a, samozrejme, dostatočne výstredné.

A nemám na mysli len „safari s ovečkami či kravami“, keďže tento kút Holandska je vskutku mega košiarom a mega maštaľou. No pozor, pýši sa aj najčistejším ovzduším. Bicyklovanie, člnkovanie, surfovanie – väčšina jazier vo Frízsku sa nachádza v juhozápadnom rohu. Najkrajšie sú Sneekermeer a predĺžený Heegermeer. Môžete si tu užiť aj prechádzku po blate cez močiare alebo po piesku popri Severnom mori. Ryby, vtáky, tulene. Inak v chladnej zime sa cez 11 frízskych jazier koná krásna, ale často drsná jazda na korčuliach. Trúfnete si?

V lete si môžete prenajať plachetnicu a užiť si nádherný deň na vode či vo vode s nezabudnuteľnou atmosférou. Dobrodruhovia aj uloviť vlastného úhora. A keby ste pritom čírou náhodou stratili plavky, nezúfajte, môžu sa objaviť na ostrove Ameland, ktorý patrí k výnimočným Waddanským ostrovom, zapísaným na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Vietor v tých končinách je poriadne silný a na pobrežie vyplaví predmety, čo sa stratili kade-tade vo vlnách: plechovka od piva, šľapky, ale aj tie vaše plavky.

Raz z prepravnej lode vypadol celý kontajner plný bábik futbalistu Lukasa Podolského. Na ostrove ho má na poličke takmer každá domácnosť. Ale Podolski si ešte aj dodnes na pláž nájde cestu. Môže sa vám stať, že ho v piesku nájdete aj vy. Pri tých plavkách, samozrejme.  Okrem toho iba vo Frízsku sa stretnete s najohľaduplnejšími vodičmi v Holandsku, s chlapmi ako hora, krásnymi ženami – veď top modelka Doutzen Kroes aj Mata Hari, slávna dvojitá agentka, pochádzajú z Frízska. Ďalšou špecialitou je, že Frízsko je jediná provincia, kde je v úradnom styku povolený frízsky jazyk. Dokonca aj súdne prípady sa možno viesť vo frízštine.

Pre začiatočníkov rýchlokurz počítania od 1 do 11: ien, twa, trije, fjouwer, fiif, seis, sân, OSEM, njoggen, tsien, alve.

Nuž a na záver nezabudnite ochutnať Oranjekoeke (pomarančový koláč) alebo vynikajúci Fryske Sûkerbôle (cukrový chlieb).

Keďže na Frízsko len tak friško nezabudnete, bochník si potom môžete upiecť aj doma. Jeho príprava je jednoduchá, hoci to na prvý pohľad vyzerá inak. Ale varovanie – obsahuje takmer 40% zapečeného cukru. Ak vás prvé potešilo a druhé odradilo, majte na pamäti, že každé ALE má svoje výhody, ak sa budete držať starého známeho – všetko s mierou. Lepkavý frízsky cukrový chlieb je plný rozmočených sladkých jaskýň, pretože kockový cukor, ktorý sa doň pridáva, stiahne vlhkosť z už i tak suchého cesta. Nerátajte s tým, že ho nakrájate a zamrazíte, bude po ňom skôr, než sa nazdáte.

INGREDIENCIE na 1 bochník: 300 g pšeničnej múky vhodnej na pečenie chleba, 20 g práškového cukru, 4 g soli, 9 g citrónovej kôry (Dr. Oetker), 10 g droždia, 50 g masla, 2 dcl plnotučného mlieka, 95 g kockového cukru, 3 g škorice, maslo na vymastenie a jemný kryštálový cukor na posypanie vašej formy, zázvorový sirup na potretie upečeného chleba.

POSTUP: Do misy dajte múku, práškový cukor, soľ, citrónovú kôru, droždie rozpustené v mlieku a maslo. Vypracujte hladké cesto. Spočiatku bude veľmi lepkavé, nie je tam totiž vajíčko, ale po postupnom miesení sa to zlepší. Nepridávajte teda múku navyše. Vytvarujte guľu a prikryte ju utierkou. Nechajte kysnúť pri izbovej teplote približne 30 minút. Vymastíte formu maslom a potom ju posypte vrstvou jemného kryštálového cukru. Cesto vyrovnajte rukou do tvaru obdĺžnika. Stačí stláčať, neťahať, inak sa roztrhne. Bokom si odložte zopár kociek cukru aj 2 štipky škorice. 2/3 cesta posypte polovicou cukru a škorice. Jemne vtlačte. Zatočte cez naplnenú časť. Postup opakujte tak, aby ste mali dve vrstvy rovnomerne rozloženej náplne. Cesto pevne zviňte, vytvarujte a preložte do formy. Na vrch vtlačte zvyšný cukor a škoricu, čo ste si dali bokom. Bochník nechajte ešte trochu nakysnúť. Pokojne aj ďalších 30 minút. Rúru včas predhrejte na 175 stupňov Celzia, s horným a spodným ohrevom. Bochník vložte do rúry tesne pod stred a na posledný stupienok zasuňte plech s trochou vody, aby sa vytvorila para. Chlebík pečte asi 45-50 minút, kým nie je zlatohnedý. Vyberte ho z rúry a potrite zázvorovým sirupom. Z formy ho však nevyklápajte. Počkajte asi 20 minút, kým mierne vychladne, až potom ho s pomocou noža opatrne vysloboďte.

Adriana Macháčová Adriana Macháčová patrí k obľúbeným slovenským spisovateľkám. Nehrá s čitateľom lacné hry. Keď chytíte jej knihu do ruky, nepustíte ju. Všetko je správne nadávkované a budete chcieť vedieť, ako to dopadne. Vo svojej tvorbe rozohráva otázky, ktoré trápia mnohé ženy. Rodinné drámy, nezhody s deťmi, či partnerské problémy. Nie vždy však zvíťazí láska a tolerancia. „Píšem príbehy pre aktívne ženy s veľkým srdcom, ktoré sa môžu stať hociktorej z nás.“

Doteraz jej vyšli romány: Cudzie vzťahy (2011), Žena vplyvného muža (2012), Dobré dni sa začínajú v noci (2012), V slepej uličke (2015), Striptíz duší (2013), Nebezpečný muž (2014), Nikdy never ryšavke (2015), Hubertove ženy (2015), Prečo práve ja? (2016), Milostný poker (2016), Keď láska zabíja (2016), Tieň pochybností (2017), A teraz ma pobozkaj (2017), Milujem tvoje lži (2018), Niekto ako ty (2018), Tak trochu ženatý (2019), Čo má ona a ja nie? (2019) a Dokonalý manžel (2020) a Slepý dážď (2021) Omyly a dohry (2022). V októbri 2023 vyšiel jej nový román S tvárou do neba. S Róbertom Dydom napísala romány Šokujúca aféra (2014), Vieme prví (2014) a Škandál v lepšej spoločnosti (2016). Jej knihy vychádzajú aj v českom preklade.

 

Foto: Archív autorky

Predchádzajúce články

Zvyk je železná košeľa, ale na niečo si v Holandsku nikdy nezvyknem
Najšťastnejšie MAMY na svete – pohľadnica Adriany Macháčovej
Tajomstvo holandského bohatstva – pohľadnica Adriany Macháčovej
Dilema dňa – pohľadnica Adriany Macháčovej
Na každú sviňu sa voda varí, v Amsterdame na ňu čaká mäsiarsky hák
Buď máš Amsterdam rád alebo sa mýliš – pohľadnica Adriany Macháčovej
Oranžová horúčka – pohľadnice Adriany Macháčovej
Vezmeš si ma a basta! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Rýchlokurz randenia po holandsky – pohľadnica Adriany Macháčovej
Lážo-plážo v objatí vetra a dažďa – pohľadnice Adriany Macháčovej
Zajačik, vajíčko, kuriatko a veselá Veľká noc – pohľadnice Adriany Macháčovej
Vlasy dupkom? Nestraťte hlavu a neutekajte! – pohľadnica Adriany Macháčovej
Veterný mlyn sa nestará o vietor, ktorý minul – pohľadnice Adriany Macháčovej
Holandsko je rovné ako jeho výnimočne dobrá a chrumkavá palacinka
Povedz sýýýr – Pohľadnice Adriany Macháčovej
V hlavnej úlohe tulipán – pohľadnice Adriany Macháčovej
Holandskí muži, ktorých túžite stretnúť aspoň v snoch – pohľadnice Adriany Macháčovej
Nečakajte na dobrý deň, urobte si ho! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Don’t worry, be Holanďan – pohľadnice Adriany Macháčovej
Len si oči nevyoč! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Najčastejší dopravný prostriedok bicykel 
Dreváky alebo misia klompen 

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť