zemiaková krajina

Holandsko – zemiaková krajina par excellence

Holandská pôda je mimoriadne vhodná na pestovanie zemiakov. Poľnohospodári dopestujú viac než 8 miliónov ton, a teda niet divu, že zemiaky sú tu veľmi obľúbené. Priemerný Holanďan ich ročne, spolu so zemiakovými výrobkami (lupienky, hranolčeky…), skonzumuje približne 80 kilogramov. Ak si dnes k večernému programu otvoríte čipsy, je dosť pravdepodobné, že zemiak, z ktorého sú vyrobené, pochádza z Holandska. Atrament, cukrík, rúž, papier… aj k ich výrobe sa používa zemiak – presnejšie škrob zo zemiaka.

Domáci na svoje zemiaky nedajú dopustiť. Vždy boli lacné a dostupné počas dlhých zím. Dokonca aj Vincent van Gogh namaľoval obraz „De Aardappeleters“, čo v preklade znamená Jedáci zemiakov.

Ak sa ocitnete v Holandsku, mám pre vás dva zemiakové tipy, ktoré nezabudnite ochutnať. Pokojne si ich však môžete pripraviť aj doma.

Stamppot

VIVAT STAMPPOT!

Moje nervy, čo je to? Žiadna panika, vlastne iba tak trochu. Ide totiž o jedno z najstarších a stále populárnych holandských jedál. A ním je… v hitparáde jedál číslo jeden zemiaková kaša s klobásou alebo slaninkou! Nič nové pod slnkom, poviete si, lenže tu to nekončí. Ak si chcete pripraviť typický holandský Stamppot, uprostred zemiakového pyré vytvarujte jamku, naplňte ju restovanou/dusenou zeleninou (kelom, kapustou, pórom, špenátom, čakankou, žeruchou…) a následne vidličkou pučte, miagajte a gniavte, kým kaša nevyzerá ako… Ale nekazme si chuť k obedu. Moja nebohá stará mama zo Spiša by ma napomenula: „Nedžab še teľo s tym.“

Takto pripravenú neidentifikovateľnú zmes už len spárujte s tradičnou holandskou klobásou (pripomína kabanos) alebo zľahka opraženou slaninkou.

História sýteho Stamppotu siaha až k osemdesiatročnej vojne a nie je celkom jasná. Legenda hovorí, že hrnce plné roztlačených uvarených zemiakov s mrkvou, cibuľou… zanechali porazení Španieli, keď v roku 1574 utekali po neúspešnom obliehaní Leidenu. Vyhladovaní obyvatelia, ktorí oddane ubránili svoje mesto, jedlo rýchlo zjedli. V každom prípade sa nezvyčajná kaša stala symbolom ich víťazstva, ktoré 3. októbra oslavujú aj s nespočetnými variáciami jej prípravy.

zemiakový šalát
ŠALÁT Z JABLKA ZEME

Aardappelsalade, čiže zemiakový šalát v Holandsku najlepšie chutí s vyprážaným filé z tresky. Po takomto obede sa budete cítiť ako rozpustené masielko na horúcom zemiaku.

Šalát je trošku iný ako náš, ale rovnako výborný. Na jeho prípravu potrebujete 500 g uvarených, ošúpaných a na kolieska nakrájaných zemiakov, nadrobno nakrájanú šalotku, 1 kyslú, najemno nastrúhanú uhorku, 3 PL gréckeho jogurtu, 3 PL majonézy, 1 ČL horčice, petržlen, pažítku, soľ, korenie a štipku kari. Vyskúšajte, je naozaj výborný.

Adriana Macháčová Adriana Macháčová patrí k obľúbeným slovenským spisovateľkám. Nehrá s čitateľom lacné hry. Keď chytíte jej knihu do ruky, nepustíte ju. Všetko je správne nadávkované a budete chcieť vedieť, ako to dopadne. Vo svojej tvorbe rozohráva otázky, ktoré trápia mnohé ženy. Rodinné drámy, nezhody s deťmi, či partnerské problémy. Nie vždy však zvíťazí láska a tolerancia. „Píšem príbehy pre aktívne ženy s veľkým srdcom, ktoré sa môžu stať hociktorej z nás.“

Doteraz jej vyšli romány: Cudzie vzťahy (2011), Žena vplyvného muža (2012), Dobré dni sa začínajú v noci (2012), V slepej uličke (2015), Striptíz duší (2013), Nebezpečný muž (2014), Nikdy never ryšavke (2015), Hubertove ženy (2015), Prečo práve ja? (2016), Milostný poker (2016), Keď láska zabíja (2016), Tieň pochybností (2017), A teraz ma pobozkaj (2017), Milujem tvoje lži (2018), Niekto ako ty (2018), Tak trochu ženatý (2019), Čo má ona a ja nie? (2019) a Dokonalý manžel (2020) a Slepý dážď (2021) Omyly a dohry (2022). V októbri 2023 vyšiel jej nový román S tvárou do neba. S Róbertom Dydom napísala romány Šokujúca aféra (2014), Vieme prví (2014) a Škandál v lepšej spoločnosti (2016). Jej knihy vychádzajú aj v českom preklade.

 

Foto: Archív autorky

Predchádzajúce články

Krásne Holanďanky, z ktorých sa nejednému pánovi zatočila hlava
Umenie ničnerobenia – pohľadnica Adriany Macháčovej
Udal sa aj obžaloval – pohľadnica Adriany Macháčovej
Hop a je tu fantastický cukrový chlieb – pohľadnica Adriany Macháčovej
Zvyk je železná košeľa, ale na niečo si v Holandsku nikdy nezvyknem
Najšťastnejšie MAMY na svete – pohľadnica Adriany Macháčovej
Tajomstvo holandského bohatstva – pohľadnica Adriany Macháčovej
Dilema dňa – pohľadnica Adriany Macháčovej
Na každú sviňu sa voda varí, v Amsterdame na ňu čaká mäsiarsky hák
Buď máš Amsterdam rád alebo sa mýliš – pohľadnica Adriany Macháčovej
Oranžová horúčka – pohľadnice Adriany Macháčovej
Vezmeš si ma a basta! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Rýchlokurz randenia po holandsky – pohľadnica Adriany Macháčovej
Lážo-plážo v objatí vetra a dažďa – pohľadnice Adriany Macháčovej
Zajačik, vajíčko, kuriatko a veselá Veľká noc – pohľadnice Adriany Macháčovej
Vlasy dupkom? Nestraťte hlavu a neutekajte! – pohľadnica Adriany Macháčovej
Veterný mlyn sa nestará o vietor, ktorý minul – pohľadnice Adriany Macháčovej
Holandsko je rovné ako jeho výnimočne dobrá a chrumkavá palacinka
Povedz sýýýr – Pohľadnice Adriany Macháčovej
V hlavnej úlohe tulipán – pohľadnice Adriany Macháčovej
Holandskí muži, ktorých túžite stretnúť aspoň v snoch – pohľadnice Adriany Macháčovej
Nečakajte na dobrý deň, urobte si ho! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Don’t worry, be Holanďan – pohľadnice Adriany Macháčovej
Len si oči nevyoč! – pohľadnice Adriany Macháčovej
Najčastejší dopravný prostriedok bicykel 
Dreváky alebo misia klompen 

Diskutovať môžete len cez facebook profil

x komentované

Powered by Facebook Comments

Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s používaním cookie. viac info

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Podrobnejšie informácie o ochrane súkromia a cookies nájdete na stránke O sieťovke

Zavrieť